2. listopadu 2011

Poslanci ODS jsou šokováni postojem hejtmanky Jany Vaňhové k řešení situace na Šluknovsku

Krajské zastupitelstvo Ústeckého kraje dnes hlasy sociálních demokratů zamítlo návrh ODS vyzvat oficiálním usnesením poslance a senátory za tento kraj, aby podpořili legislativu řešící problémy v sociálně problematických lokalitách, jako je Šluknovsko. Podle poslanců ODS za Ústecký kraj tím hejtmanka lidem vzkázala, že jejich problémy ve skutečnosti řešit nechtějí.

Jednání ústeckého krajského zastupitelstva se na základě pozvání hejtmanky osobně zúčastnila poslankyně ODS za Ústecký kraj Ivana Řápková. „Situaci v našem kraji vnímám jako velmi vážnou, a proto jsem se po dohodě s vedením poslaneckého klubu uvolnila z jednání sněmovny, přestože se dnes projednává státní rozpočet. Přijela jsem diskutovat o problémech Šluknovska a chtěla představit legislativní návrhy, které již prošly nebo právě procházejí Poslaneckou sněmovnou. Bohužel o tuto diskuzi nikdo nestál. Sociální demokraté odmítli zařadit debatu o návrzích zákonů na pořad jednání. Současně s tím shodili ze stolu i návrh, aby zastupitelstvo kraje vyzvalo poslance a senátory k podpoře příslušné legislativy bez ohledu na to, za jakou politickou stranu v parlamentu usedli,“ komentovala průběh jednání Řápková.

„Paní hejtmanka to mimoděk potvrdila i svým výmluvným pokynem, kterým zastupitelům za ČSSD nakázala návrh na zařazení nového bodu jednání zamítnout a který díky zapnutým mikrofonům slyšel celý sál,“ doplnila Řápková.

„Sociální demokraté svým přístupem říkají, že nechtějí přísnější sankce za zneužívání sociálních dávek, rozšíření veřejně prospěšných prací pro nezaměstnané, možnost exekuovat dávku na živobytí chronickým dlužníkům a dokonce ani přísnější postup proti sociálně nepřizpůsobivým spoluobčanům. Přesně tato opatření po nás požadují starostové na Šluknovsku a jinde. Již dnes je obsahuje legislativa, která je na stole a o níž právě za hlasitého nesouhlasu ČSSD rozhodují obě komory parlamentu,“ doplnil poslanec ODS za Ústecký kraj Jiří Šulc.

„Ptám se, proč vůbec hejtmanka Vaňhová poslance na zasedání zastupitelstva zvala. Jejím postojem jsem šokován a je mi líto, že namísto věcného řešení problému chtějí sociální demokraté na situaci lidí ve Šluknově jen vydělat politické body. Přál bych si, aby v tomto případě sociální demokraté sundali ideologické brýle a podpořili změny, které dají starostům do ruky potřebné nástroje k řešení výbušné situaci v jejich obcích,“ dodal další z poslanců ODS za Ústecký kraj Jan Kubata.

„Čelíme tak paradoxní situaci, kdy poslanci ODS a vládní koalice předkládají návrhy zákonů, které mají sloužit i starostům z řad ČSSD, sociální demokraté je ale v Poslanecké sněmovně a Senátu odmítají,“ uzavřela Ivana Řápková.