22. listopadu 2020

CNN Prima News: Na lži o mé osobě nikdo neskočil. Není snadné zjistit, kdo za nimi stojí

(CNN Prima News) Miloš Vystrčil (ODS) nedávno suverénně obhájil pozici předsedy Senátu, a to i díky neustále se prohlubujícímu spojenectví mezi občanskými demokraty a TOP 09. Kromě toho, že se společně s KDU-ČSL chystají sestavit koalici pro sněmovní volby, utvořili také společný senátní klub. Staronový předseda horní komory však musí čelit také nepříjemným dezinformacím, které šíří zřejmě švýcarská organizace napojená na Čínu. Vystrčil měl podle nich mít od Tchaj-wanu slíbené čtyři miliony dolarů za návštěvu ostrova. Senátor v rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedl, že zvažuje podání žaloby.

Švýcarská organizace, která má být napojená na Čínu, o vás měla šířit dezinformace, že vám Tchaj-wan slíbil čtyři miliony dolarů. Minulý týden jste říkal, že se o tom musíte poradit s experty, k čemu jste tedy došli?

Radil jsem se o tom s vědomím, že se jedná o zaručenou dezinformaci a absolutní lež. Otázkou tak bylo, zda je vůbec možné reagovat nějak jinak než prokázáním, že je to dezinformace. Co se týká postupu vůči autorovi, není jednoduché zjistit, kdo jím ve skutečnosti je.

Jak tedy budou vypadat vaše další kroky?

V tuhle chvíli ještě přesně nevím, jestli je možné podat žalobu nebo se nějakým jiným způsobem proti těm dezinformacím bránit. Naše porada tedy skončila tím, že se jedná o záměrnou dezinformaci. Naštěstí na to nikdo jinak, než že je to lež, ani nereagoval, a nedošlo tak k poškození mé osoby. V tuhle chvíli jsme stále ve stadiu pátrání, zda se dá proti autorům dezinformace zasáhnout. Je samozřejmé, že příslušné složky, které by tu věc mohly šetřit, jsou již informovány. O dezinformaci ví jak policie, tak informační služby. V mém zájmu je zjistit, kdo za tím stojí.

Momentálně probíhá intenzivní vyjednávání o předvolebním spojování ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Jak se na to vy jako čelný představitel ODS díváte?

Je důležité říct, že nedochází ke spojování, ale k vyjednávání o koalici. Strany se dohodly, že budou společně kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny, a já to podporuji. Myslím si, že to je rozumný záměr a tenhle blok by mohl zvítězit.

V Senátu již došlo ke spojení senátních klubů ODS a TOP 09. Dá se to brát jako předzvěst spolupráce? Nebo důvodem bylo spíše umožnění vašeho zvolení předsedou Senátu?

V Senátu často hlasujeme stejně a zdálo se nám vhodné, abychom spojili síly a vytvořili společný klub. Senátorů TOP 09 navíc není tolik, aby dosáhli na samostatný klub. Pokud se ptáte, zda impulzem, abychom vytvořili společný klub, byl i záměr spolupráce ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, tak ano, byl to jeden z impulzů.

Minulý týden v Senátu proběhlo první jednání v novém složení. Vnímáte nějakou změnu oproti minulému období? Půjde horní komora ostřeji vůči vládě?

Na hodnocení je ještě brzo. Máme za sebou první schůzi, která byla volební, a druhou jsme přerušili. Když senátoři za ANO a ČSSD vytvořili jeden klub, je evidentní, že tam jsou v menšině a že je horní komora víceméně složena ze senátorů, kteří kandidovali za středopravicové subjekty. V Senátu se to samozřejmě nějakým způsobem projevovat bude. My většinou posuzujeme zákony z věcného hlediska, zda jsou dobré, nebo špatné. Zda se změna projeví v tom, že bychom měli být k vládě více kritičtí než doposud, to zatím posoudit neumím. Myslím si ale, že moc ne. Také v minulém senátním období jsme měli většinu, myslím tím ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN, a stejně jsme ji využívali pouze v případě, kdy se nám zdálo, že předkládané zákony nejsou dobré, což je jedna z rolí Senátu.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem vyšel na CNN Prima News.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany