16. července 2020

Písemná interpelace na ministra obrany ve věci branných spolků

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na ministra obrany Lubomíra Metnara ve věci branných spolků.

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás ve věci tzv. branných spolků upravených v návrhu novely zákona č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákona č. 153/1994 Sb., o zpravodajských službách České republiky, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk 884).

Cílem novely zákona o zajišťování obrany ČR je institucionálně zapojit zájmovou činnost občanů, která má potenciální využití v oblasti obrany státu, do systému přípravy občanů k obraně státu, a to prostřednictvím akreditace organizovaných zájmových subjektů (právnických osob – spolky, církve, náboženské společnosti apod.) a jejich akreditovaných programů (činností). V praxi by se mělo jednat o zřízení dobrovolné vazby prostřednictvím akreditace mezi státem a spolky, které se již podle současného znění zákona č. 222/1999 Sb., o zajišťování obrany ČR na přípravě občanů k obraně státu podle svého účelu a poslání v součinnosti s územními samosprávnými celky podílejí a které nejsou založeny za účelem zisku.

Dobře víte, že tyto snahy kvituji a vždy jsem je podporovala, přesto mi nejsou jasné některé aspekty návrhu a žádám Vás o jejich upřesnění.

  1. Jaký vliv bude mít potenciální přijetí poslaneckého návrhu zákona o nakládání se zbraněmi v některých případech ovlivňujících vnitřní pořádek nebo bezpečnost České republiky (sněmovní tisk 669) na zmíněnou předlohu týkající se branných spolků?
  2. Je Ministerstvo obrany připravené zajistit vznik, organizaci a existenci systému střelecké přípravy pro potřeby systémů přípravy obyvatelstva k obraně státu, ke zvládání mimořádných situací anebo ke zvyšování schopností a dovedností pro účely reakce na jiné rizikové situace zavedením systému střelecké přípravy, tak jak s tím počítá zmíněný poslanecký návrh o nakládání se zbraněmi v některých případech ovlivňujících vnitřní pořádek nebo bezpečnost České republiky (sněmovní tisk 669)?
  3. Z jakého důvodu se novela zákona o zajišťování obrany ČR (sněmovní tisk 884) netýká tzv. zastřešujících sdružení a svazů, které sdružují spolky s branně sportovním zaměřením, jak je uvedeno v § 2 odst. 10 návrhu: „Za branný subjekt se nepovažuje svaz vytvořený podle jiného právního předpisu, který spolčuje další spolky svazové povahy.“?
  4. V jakém vztahu budou spolky s Ministerstvem obrany podle občanského zákoníku a novely zákona o zajišťování obrany ČR? Bude se na branné spolky vztahovat občanský zákoník? Pokud ano, v jaké míře?
  5. Bude Ministerstvo obrany nějakým způsobem zasahovat do chodu branných spolků (jejich stanov, samosprávy atd.)?
  6. Člen branného spolku bude jeho členem podle zákona o zajišťování obrany, nebo podle občanského zákoníku?
  7. Budou registrovány výhradně spolky žádající Ministerstvo obrany o akreditaci, nebo i všichni členové těchto spolků?
  8. Budou mít branné spolky právní subjektivitu?
  9. Chápu správně, že předpokládané roční náklady Ministerstva obrany budou 200 mil. Kč a z toho celých 75 mil. Kč bude určeno na administrativu a zbylých 125 mil. Kč budou příspěvky branným spolkům? Považujete to za adekvátní?
  10. Uvažoval resort o využití již existujících evidencí Ministerstva vnitra, namísto vytváření vlastních nových systémů, které budou spravovány a financovány z rozpočtu Ministerstva obrany?
  11. Budou i nadále, v případě schválení novely zákona o zajišťování obrany ČR, akreditované branné spolky pobírat i dotace z jiných resortů a úřadů? Pokud ano, jednalo Ministerstvo obrany o tomto s dalšími úřady a resorty?
  12. Jakým způsobem spolupracovalo Ministerstvo obrany se zástupci HZS ČR, který má velmi kvalitně zpracovanou metodickou přípravu ochrany civilního obyvatelstva, a jak budou do akreditace a metodického vedení zapojena krajská vojenská velitelství?
  13. Jaký bude mít novela dopad na postavení a financování jednotek sborů dobrovolných hasičů, které zřizují obce nebo podniky jako svou organizační složku?
  14. Jakým způsobem se bude řešit tzv. výhrada svědomí u členů spolků, které budou akreditovány Ministerstvem obrany jako branný spolek?

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2