19. listopadu 2020

Senát podpořil změny v rozpočtovém určení daní. Obcím a krajům to vrátí stamiliony korun z daňových výnosů

(www.ods.cz) Senát dnes v souvislosti s projednáváním zavedení paušální daně podpořil také změny v rozpočtovém určení daní, na základě kterého plynou příjmy z daňových výnosů obcím a krajům. Senátoři konkrétně schválili návrh senátního hospodářského výboru, podle kterého dojde ke sjednocení propočtu podílů u všech sdílených daní z celého daňového inkasa. Zruší se tak některé změny prosazené v minulosti, které měly za následek celkovou nesrozumitelnost a nepřehlednost systému.

Podle senátora a předsedy senátního hospodářského výboru Vladislava Vilímce, který se problematice financování obcí a krajů dlouhodobě věnuje, to přinese do rozpočtů samospráv dodatečné zdroje ve výši minimálně půl miliardy korun.

„Zavedení institutu paušální daně se nyní muselo nutně promítnout do rozpočtového určení daní. V minulosti se zpřetrhala vazba mezi daňovým výnosem a místem, kde byl zisk skutečně vytvořen, a zůstal pouze umělý přerozdělovací systém podle počtu obyvatel, velikostních skupin obcí a jejich rozlohy. V souvislosti s tím došlo navíc k nelogickému navýšení podílu státu na úkor obcí a krajů. Současné projednávání umožnilo tento stav napravit. Obcím a krajům na základě této změny poplyne podle odhadu ministerstva financí dodatečných 700 milionu korun,“ uvedl po hlasování senátor a předseda hospodářského výboru Vladislav Vilímec. Ten současně přivítal ujištění ministryně financí, že tuto změnu podporuje.

„Již na výboru jsme dostali od paní ministryně ujištění, že se jedná o rozumný a odborně podložený návrh. Věřím proto, že s návrhem budou souhlasit i poslanci, kteří musí ještě tuto změnu potvrdit,“ doplnil senátor Vilímec.

Vladislav Vilímec

senátor
krajský zastupitel
místostarosta
místopředseda regionálního sdružení