4. listopadu 2020

ODS: Testování v domovech sociálních služeb musí mít jasná pravidla a nesmí ohrozit jejich provoz

(www.ods.cz) Občanští demokraté navrhují, aby testování v domovech sociálních služeb probíhalo způsobem, který neprohloubí ještě víc personální krizi, kterou řada z nich momentálně zažívá. Podle ODS by také mělo ministerstvo přijít s plánem, jak nahradit případný další výpadek zaměstnanců v sociálních službách, který může v důsledku odhalení pozitivních a bezpříznakových zaměstnanců nastat.

„Když už se s plošným testováním v domovech sociálních služeb nezačalo včas, tedy před nástupem druhé vlny, teď to nedoženeme. Můžeme to jenom efektivně korigovat a zpomalovat, aby nedošlo k úplnému kolapsu poskytované péče z důvodu nedostatku personálu. Plošné, v krátkých intervalech opakované, a v řadě případů zároveň dvojí testování jak personálu, tak zaměstnanců, způsobí další zátěž nejen pro samotná zařízení, ale zahltí i kapacitu již tak vytížených laboratoří. V důsledku se tak může stát, že budeme mít v COVID zónách již neinfekční klienty a v karanténě či pracovní neschopnosti zdravé nebo již uzdravené pracovníky. Vláda by také měla změnit své nařízení o pracovní povinnosti studentů a umožnit například medikům pomáhat v domovech a nemocnicích v místě jejich trvalého bydliště, tedy nikoli pouze v regionu, kde sídlí jejich fakulta. Například na Vysočině žádná lékařská fakulta není a značná personální nouze se tak v sociálních službách s povinností plošného testování jenom prohloubí. Ministerstvo přitom nepřichází s žádným řešením, jak potřebné zdravotníky v případě krize zajistit. Dosud nevíme, o jaké testy jde, a kdo je bude provádět. Vláda nám něco přikázala, ale zdá se mi, že netuší, jaké důsledky to může mít. Měla by to nechat na nás, poskytovatelích. Ve spolupráci s našimi lékaři a hygieniky už víme kdy, koho a jak testovat,“ říká ředitel Domova pro seniory Velké Meziříčí Vítězslav Schrek, kterému se nelíbí ani výrazný nárůst administrativy, který se s testováním a povinnou evidencí pojí. Vláda by podle něj měla v nouzovém stavu udělat všechno pro to, aby byla zajištěna především péče o klienty a ne zahrnovat sociální služby novými a novými povinnostmi.

„Měli bychom začít testovat od 4. 11. do sedmi dnů, od vlády ale doposud nemám žádné jasné informace, natož metodiku. Testy například v naší organizaci ani k dnešnímu dni nejsou. Jsem přesvědčena, že nejlepší cestou, jak testovat klienty v domovech sociálních služeb jsou klasické PCR testy, v případě některých klientů je totiž problematické udělat jeden odběr, natož dva, v případě, že by se antigenní test ukázal jako neprůkazný. Zaměstnanci v sociálních službách jsou v drtivé většině případů schopni odběr PCR testu provést a často to už nyní dělají,“ vysvětluje ředitelka Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická Lenka Kohoutová.