3. listopadu 2020

Teroristé zneužijí nekontrolovanou migraci

(www.novinky.cz) Pokud jde o migrační politiku, musíme být podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) obezřetnější. V rozhovoru pro Novinky uvádí, že je nutné, abychom se sjednotili s našimi zahraničními partnery a zamezili příchodu dalších migrantů, kteří budou chtít bojovat vůči západnímu způsobu života a jemu příznačné svobodě vyznání.

Pane předsedo, na Twitteru jste po vídeňském útoku napsal, že se musíme proti terorismu tvrdě postavit, bojovat a trvale hájit svoji svobodu a hodnoty. Jak to zařídit?

Doufám, že naše bezpečnostní a další služby, které mají sloužit k ochraně obyvatel, již fungují a situaci okolo možných teroristických útoků mapují. Zároveň by měly nejenom v rámci Evropské unie spolupracovat se svými zahraničními kolegy. Například s Izraelem. V tomhle směru bychom dnes měli být maximálně aktivní a obezřetní.

Lidé v diskuzi pod vaším příspěvkem naráželi na souvislost s migrací. Vidíte to podobně?

Ano, pokud jde o politickou rovinu, musíme si znovu vyhodnotit, kde a za jakých okolností k teroristickým útokům dochází. A jestli není v rámci migrační politiky nutné, abychom kontrolovali, kdo a za jakým účelem do naší země přichází. Opakuji, že i zde bychom se měli chovat maximálně obezřetně. Myslím, že není možné, aby do Evropské unie přicházeli lidé, o kterých vůbec nic nevíme. Je naší společnou povinností, abychom se touto záležitostí zabývali.

Vaše původní výzva tedy směřovala především k politické reprezentaci. Ale jakým způsobem by se podle vás měli zapojit sami jednotlivci? Co bychom měli dělat?

Měli bychom si uvědomit, že pokud máme společenský řád, kde je dominující svoboda a demokracie, tak je to zároveň zneužitelné lidmi, kteří mají na svobodu myšlení a vyznání jiný názor, a sice je neuznávají. Pokud budeme dané projevy někde registrovat, tak bychom na ně měli upozornit, anebo dělat všechno pro to, aby byly potlačeny. Pokud jsou tu skupiny, které nosí oblečení s hákovým křížem nebo protestují proti svobodě vyznání, tak to není možné tolerovat.

V této souvislosti se mluví třeba o zákazu působení těchto skupin na sociálních sítích. Je to pro vás ono potlačení, o kterém jste mluvil?

Například pokud dochází k projevům rasismu, xenofobie nebo jevů, které jsou pro nás jako evropskou civilizaci typické, tak by měly být potlačeny. Není možné, aby někdo volně prosazoval fašismus nebo dehonestoval náboženství, které je pro Evropu typické.

Zmínil jste, že bychom měli spolupracovat se zahraničím. Co je z vašeho pohledu nyní v tomhle směru důležité udělat?

Musíme vytvořit společné stanovisko a být celkově obezřetnější. Neznamená to však, že bychom neměli být solidární. Ale měli bychom vědět, koho sem přijímáme. Nemůžeme nechat probíhat (migrační) proces nekontrolovatelně. V tu chvíli toho teroristické síly zneužijí. Ať chceme, nebo ne, tak tu existuje nenávist vůči západní civilizaci, jejím hodnotám a způsobu života. Nemůžeme připustit, aby sem mohli přicházet lidé, kteří vůči tomu chtějí bojovat. Příchozí musí procházet určitým přijímacím řízením, aby byli nějakým způsobem identifikováni. Jinak to nejde.

V minulosti ale přicházely teroristické útoky také z řad lidí, kteří se v Evropě narodili. Máte nápad, jak eliminovat tohle?

Uznávám, že je to veliký problém. Myslím, že jsou možná nedostatky v tom, jakým způsobem jsou vychováváni. Je otázka, zda tomu nelze pomoci tím, aby se více a dříve začlenili do společnosti a nepodlehli ghettu, kde vyrůstali. V ghettech bývají zpracováni islámskými a jinými ideology. V tomhle směru je ta situace velmi komplikovaná a obtížná. Nevidím zde nějaké jednoduché řešení, že by na ně někdo ukázal prstem. Ideální je, aby došlo v brzkém věku k asimilaci, a tím se předešlo výchově směřující k nenávisti k západu s tím, že je potřeba proti zdejším hodnotám bojovat. Ale jak konkrétně v těchto případech postupovat, musí říct odborníci.

(Autor: Dominika Jeřábková)

Rozhovor vyšel na serveru Novinky.cz.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR