30. října 2020

Události, komentáře: Od pondělí zavřou speciální školy

(ČT 24) Vláda po souhlasu sněmovny prodloužila nouzový stav do 20. listopadu a s tím i restriktivní opatření proti koronaviru. Školy se 2. listopadu ale neotevřou, jak původně kabinet plánoval. O řešení situace ve školství se bavili poslanci Kateřina Valachová z ČSSD a Martin Baxa z ODS v Událostech, komentářích. Valachová nepředpokládá otevření středních škol do Vánoc, Baxa pak kritizuje nejasný plán a informování vlády.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na ČT24.

„Bylo velmi neuvážené, když pan Prymula sliboval, že se školy na začátku listopadu otevřou,“ myslí si Martin Baxa (ODS) z výboru pro vědu a vzdělávání Poslanecké sněmovny. Baxa navrhoval, aby se zřídil expertní tým pro školství, ve kterém by byli jak epidemiologové, tak učitelé, který by podával návrhy na omezení ve školách.

„Hazardovat se vzděláním se nesmí, je to obrovské riziko. Na základních a středních školách je 1,5 milionu žáků, tudíž se to týká téměř všeho obyvatelstva v zemi a myslím, že si lidé zaslouží, aby měli pravdivé informace,“ komentuje Baxa. Chtěl by, aby se o zavírání a znovuotevírání škol rozhodovalo podle jasných kritérií a zveřejněných dat, aby byl vývoj pro všechny předvídatelný.

V pátek zveřejněný plán je podle něj první vlaštovkou. Prioritou je otevřít základní školy. „Máme na stole alespoň nějaký plán. Doufám, že ministři Plaga a Blatný svoje sliby dodrží, nebudou slibovat nesplnitelné a žáci a rodiče nebudou vystavováni nepředvídatelným situacím,“ přeje si Baxa.

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor