20. října 2020

Přece nejde nezvat na schůzky někoho jen proto, že má jiné názory

(MF DNES) Miloš Vystrčil věří, že mu Zeman ustoupí a budou mluvit o diplomacii opět společně. Senátní volby vyhráli Starostové a podle výsledků mohli mít nejsilnější klub, a tudíž i nominovat svého kandidáta na předsedu. Z frakce ale odešli senátoři TOP 09, kteří se přidali k ODS a vytvořili s nimi nejpočetnější těleso v horní komoře. Předseda Senátu Miloš Vystrčil, který si svou cestou na Tchaj-wan vytvořil řadu nepřátel, tak má k nelibosti prezidenta Miloše Zemana šanci pokračovat.

ODS, TOP 09, Starostové a lidovci chtějí, abyste pokračoval. Čekal jste takovou podporu?

Počkejte, teprve 11. listopadu se sejde Senát a na schůzi se bude volit. Takže teprve tam se dozvíme, jakou podporu případně dostanu.

Ale já se ptám na už vyjádřenou podporu od
senátních klubů?

Samozřejmě mě tato vyjádření těší. Říkal jsem, že bych byl docela rád, pokud bych v té pozici předsedy Senátu mohl pokračovat. Na druhé straně mi hodně záleželo na atmosféře, jaká vznikla po volbách. Pokud to tedy dneska vyznívá tak, že by mohla být na stole podpora více senátních klubů, jsem za to moc rád.

Kam budete chtít Senát směrovat?

Se směřováním pokračujeme bez ohledu na to, kdo bude nebo nebude zvolen předsedou. Se senátory Pavlem Fischerem a Lumírem Kantorem jsme teď měli třeba videokonferenci s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem a vicepremiérem Karlem Havlíčkem. Znovu jsme rozebírali situaci kolem pěti linek z Tchaj-wanu na výrobu roušek, respektive respirátorů.

Kdy by k nám tedy ty linky mohly dorazit?

Budeme mít rozhovor s tchajwanskými partnery. Ministerstvo zahraničí začne pracovat na znění konkrétní smlouvy. Postupně také vznikne harmonogram, jak by to mohlo vypadat. Tedy to, kdy by ty linky mohly být v republice a hlavně zprovozněny, se nicméně bude odvíjet od toho, kdo je převezme a bude zajišťovat výrobu. Existuje více variant.

Jaké další cíle budete mít?

Budeme chtít od vlády vědět třeba to, kam bude směrovat prostředky, které by do České republiky měly přijít z evropského fondu obnovy. Můj názor je, že by peníze měly dostat postiženější regiony, jako je Ústecko, Moravskoslezský kraj nebo Karlovarský kraj. No a pak to budou standardní věci jako ochrana svobody, demokracie, suverenity, vlády práva a samozřejmě také kontroly zákonů. Víte, že Senát úspěšně opraví každý desátý zákon?

Kvůli cestě na Tchaj-wan vás prezident Miloš Zeman přestal zvát na schůzky ústavních činitelů. Očekáváte, že to potrvá?

Pevně věřím, že prezident Zeman ustoupí a bude organizovat schůzky tak, že mu nepůjde o konkrétní osoby, ale o to, aby se ti lidé, kteří jsou na určitých pozicích, mohli scházet a koordinovat zahraniční politiku. Ale co udělá prezident Zeman, nevím.

Je podle vás špatně, že prezident nezve předsedu Senátu na tyto schůzky?

Je to rozhodnutí prezidenta, na které má samozřejmě právo. Mně nezbývá než to respektovat. Že to ale nedělá, mi přijde nelogické. Takhle se přece nedá zahraniční politika koordinovat. Přece nejde nezvat někoho jen proto, že má jiné názory.

Jak odhadujete vaše vztahy s Hradem do budoucna?

Já se budu snažit, aby vztahy s Hradem byly korektní, abychom respektovali názor toho druhého. Sám za sebe ale bohužel musím říct, že pokud by se významným způsobem zahraniční politika nezměnila, tak si nemyslím, že jsme schopni se shodnout. Já asi nikdy nebudu velkým přítelem politiky, která upřednostňuje spolupráci s nedemokratickými zeměmi a která nerespektuje ochranu základních práv a svobod.

Měly by se 28. října konat – byť omezené – oslavy na Hradě?

Nejsem pro žádné výjimky. Pravidla platí obecně pro všechny. Osobně jsem toho názoru, že by se konat neměly. Prezident by měl pronést projev. Může v něm vyznamenané vyjmenovat, ale vyznamenání by se dala přece předat později.

Jak nyní funguje Senát?

Připadám si v podobné situaci jako se nacházejí školy. To znamená, že senátoři se museli postupně naučit komunikovat přes obrazovku. Sama vidíte, že už to jakž takž zvládáme (rozhovor se odehrával přes videokonferenci – pozn. red.).

Dokážete si představit, že by se na dálku uskutečnila i schůze?

To si představit nedovedu. Schůze Senátu se takto ani uskutečnit nemůže, neboť v ústavě je napsáno, že senátor projevuje svoji vůli osobně. Jinými slovy, že by měl být přítomen. Co si ale dovedu představit, je, že by během diskuse mohli všichni sedět ve svých kancelářích a ten, kdo by chtěl diskutovat, by se přihlásil a přesunul se k mikrofonu do prázdného sálu, kde by se vyjádřil. A na hlasování by se pak chodilo postupně. Teoreticky jsme schopni fungovat i v tom nejostřejším režimu, ale znamenalo by to velkou časovou náročnost. Taková schůze by trvala možná i dva týdny.

Už máte představu, na jaké zahraniční cesty vyrazíte?

Počkejme, až budu zvoleným předsedou. Jestli budu předsedou.

Nadále budete chtít spolupracovat s Tchaj-wanem?

Pokud bych byl dál předsedou, tak potom se každoročně připravuje plán zahraničních cest. Plán zahraničních cest bude vypadat tak, že se nebudeme vyhýbat komunikaci s demokratickými zeměmi, mezi které já Tchaj-wan také počítám.

V neděli byla rozehnána demonstrace proti vládním opatřením. Co si o takových akcích myslíte?

Ti, co v Praze demonstrovali, tedy minimálně někteří z nich, se chovali bezohledně. V době, kdy jsou policisté a zdravotníci potřeba jinde, tak museli dohlížet na někoho, kdo jen s něčím nesouhlasí. Navíc ti lidé protestovali agresivním způsobem. Odsuzuji to.

(Autor: Eva Pospíšilová)

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany