20. října 2020

Větší podpora rodinných farem, nebo další dotace agroholdingům? Evropský parlament tento týden rozhodne

(www.ods.cz) Během plenárního zasedání se v Evropském parlamentu tento týden rozhodne o tom, zda budeme nadále posílat desítky milionů korun velkým agroholdingům, nebo naopak více podpoříme ekologičtěji hospodařící menší a střední farmy, často rodinného typu.

Schvalování nové podoby Společné zemědělské politiky míří tento týden do finálního hlasování Evropského parlamentu. Předtím se parlament musí vypořádat s více než 1 400 pozměňovacími návrhy.

„Podařilo se mi prosadit, aby se samostatně hlasovalo o tom, jestli zastropování zemědělských dotací bude nadále dobrovolné, nebo naopak povinné tak, aby se používalo i v České republice. Ušetřené peníze by bylo možné použít na podporu opatření chránící životní prostředí – půdu, vodu, biodiverzitu – a také pro zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních farem. Ty na rozdíl od velkých holdingů nemají úspory z rozsahu a mají horší přístup k investičním dotacím. Zastropování by proto českému venkovu a české krajině velmi pomohlo,“ uvedla europoslankyně a předsedkyně Spolku pro obnovu venkova Veronika Vrecionová.

Navržené zastropování bere v úvahu specifika českého zemědělství. Jeho výše by byla nastavena na 100 tis. eur/farmu/rok a týkala by se pouze základní platby, nikoli např. ekoplateb. Zároveň by bylo možné ke stropu přičíst minimálně 50 % mzdových nákladů. 95 % českých zemědělců by se tak strop nedotkl, pouze těch největších farem, které však pobírají značnou část celkového rozpočtu.

„Společná zemědělská politika nám také dává šanci pomoci znovu oživit naši krajinu, podpořit biodiverzitu nebo ochranu půdy před erozí či zvýšit její schopnosti hospodařit s vodou. Mou snahou je také navýšit podíl tzv. nevyužívané plochy, která v podobě mokřadů, remízků, alejí atp. slouží jako hnízdiště ptáků nebo domov obrovského množství hmyzu, které naše krajina postupně ztrácí,“ dodal europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Alexandr Vondra.