14. října 2020

Vláda konečně přichází s návrhy na kompenzace zavřené ekonomice, je potřeba jít ale ještě dál

(www.ods.cz) Vláda dnes konečně zmínila parametry některých podpor pro sektory, kterých se dotkly restrikce. Kromě toho, že pomoc přijde pozdě, protože už nyní je řada provozoven uzavřena a statisíce lidí se potýkají s dopady opatření, tak ODS navrhuje rozšíření pomoci.

„Vláda Andreje Babiše je odpovědná za sílu, s jakou dopadla druhá vlna koronaviru na Českou republiku a ekonomiku. V důsledku toho jsou nynější restrikce přísné a v jejich důsledku se statisíce lidí ocitají v existenčních problémech a stejně jako na jaře dojde k druhotné platební neschopnosti a kumulaci problémů. ODS dlouhodobě prosazuje prodloužení Antiviru C, který zásadně pomohl v jarní vlně, místo odkladu platby daní by měl stát přistoupit k odpuštění daně z příjmu pro zasažené živnostníky. Ministryně Schillerová bude v pátek na vládě navrhovat prodloužení tzv. pětadvacítky, tedy 500 korun denně pro OSVČ a malé podniky. K tomuto jsem vyzýval vládu už se zavedením prvních omezení, protože jde o opatření, které může na základě schváleného zákona prodloužit svým rozhodnutím sama vláda,“ uvádí Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS.

„ODS navrhovala také zrušení nebo úplné odpuštění zbytečných daní, které jsou pouze administrativní zátěží, jako například silniční daň. Nikoliv odklad, ale prominutí či zrušení některých daní bude skutečnou pomocí podnikatelskému sektoru. Je nezbytné opětovně prodloužit přerušení povinnosti EET, stejně jako další oddálení startu 3. a 4. vlny EET. To je další příklad toho, že pokud by vláda nechtěla politikařit, mohla podpořit tyto návrhy ODS, které jsme podali v Poslanecké sněmovně, a věc by dávno byla vyřešena. Za vhodný nástroj na pomoc ekonomice také vidíme zrychlení odpisů pro firmy, po kterém volají i podnikatelské svazy. Vláda by se měla poučit z jara, kdy nejprve ignorovala opoziční návrhy, aby si je po vlastních chybách osvojila s několikatýdenním zpožděním. Teď nejde závodit o autorství, na to podnikatelé a veřejnost nejsou zvědaví. Teď jde o hledání nejlepšího možného řešení, na kterém by se měla podílet celá politická reprezentace s cílem dosáhnout co největší shody,“ vysvětluje místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

„Bohužel vláda nepřišla s ničím novým pro podporu kulturního sektoru. To, že z na jaře schválené miliardy byla vyčerpána necelá polovina, není tím, že by umělecká sféra nebyla zasažena, ale tím, že program je nefunkční a ve skutečnosti nepomáhá. Úspěšný není ani program Covid–kultura. V kultuře pracují statisíce lidí, kterým je nutné pomoci,“ dodává Martin Baxa, místopředseda ODS a primátor Plzně.