7. října 2020

ODS: Vládní návrh kurzarbeitu je paskvil. Předkládáme naše návrhy, které z něj udělají použitelný zákon

(www.ods.cz) Podle občanských demokratů je vládní návrh zákona o kurzarbeitu nepoužitelný, proto předloží vlastní pozměňovací návrhy. ODS chce upravit především výši i rozsah podpory. Nejsilnější opoziční strana chce ve Sněmovně prosadit také odpuštění sociálního pojištění pro malé firmy a podnikatele do konce roku.

„Dobrý zákon o ‚kurzarbeitu‘ by byl pro ekonomicky těžké časy potřeba. Vláda ale po 5 měsících předložila paskvil, od kterého sama dává ruce pryč. Vrcholem absurdity je veřejné prohlášení premiéra, že se návrh nepovedl. Tak proč to vláda předkládá? My jsme ale připraveni z toho našimi pozměňovacími návrhy udělat použitelný zákon. Od vlády zase očekáváme, že bude ochotna projednat naše návrhy na pomoc živnostníkům a malým podnikům: odpuštění sociálního pojištění pro malé firmy a podnikatele,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Rád bych zmínil hlavní body, které chceme prosadit v kurzarbeitu. Minimální doba podpořeného člověka by měla být 50 % týdenní pracovní doby. Z podpory, kterou dostanou firmy, by se nemělo platit sociální pojištění za zaměstnance, zdravotní pojištění v tomto případě by měl platit stát. Tento zákon je mimořádně důležitý. Měl by platit obecně vždy, kdy by mohlo dojít k ekonomické recesi. Jsme připraveni přispět k tomu, aby se zákon povedl a vždy reálně pomohl našim zaměstnavatelům,“ vysvětluje předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.


Klíčové pozměňovací návrhy ODS:

  1. Podpora pro zaměstnance, kteří odpracují 50-90 % týdenní pracovní doby (vláda navrhuje 20-80 %)
  2. Maximum podpory 1,5-1,8 průměrné mzdy v hospodářství (vláda navrhuje jen 1,0)
  3. Vyloučit z podpory firmy mající sídlo v daňovém ráji
  4. Sociální pojištění z poskytnuté podpory by se nemělo platit
  5. Zdravotní pojištění z poskytnuté podpory by měl platit stát