1. října 2020

Cíl je jasný. Mít zase hejtmany

(Hospodářské noviny) rok za krokem hodlá postupovat ODS po cestě k porážce hnutí ANO v příštích sněmovních volbách. Nejbližším cílem je podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy uspět ve víkendových krajských a senátních volbách a ideálně dostat ve 13 regionech hnutí premiéra Andreje Babiše do opozice. Letošní koronavirová krize podle Fialy ukázala, že Babiš neumí vládnout, a je proto možné jej za rok v parlamentních volbách porazit. K přilákání příznivců stačí podle něj slušnost a dobrá řešení.

Začátkem týdne se objevila zpráva, že lídr spolku Milion chvilek Mikuláš Minář hodlá vstoupit do politiky, čímž by mohl oslabit dle reakcí opoziční strany, včetně té vaší. Jak jeho rozhodnutí vnímáte?

Počkejme, s čím vlastně přijde. To zatím není jasné. Dlouho se však mluvilo o spojování sil ve středopravé části politického spektra nebo vůbec demokratických opozičních sil. A teď tady vidíme krok, který zřejmě směřuje k založení dalšího subjektu, což spíše vypadá na další tříštění. Jediný, kdo tak má z té zprávy radost, je, předpokládám, Andrej Babiš. Já určitě ne. Ale zase bych to moc nepřeceňoval. Už jsem zažil několik nových stran, o nichž se psalo, jak všechno nahradí. A nic z nich nezbylo.

Než abyste dopustili tříštění hlasů, nevzali byste si raději Mináře na kandidátku?

Jsme demokratická strana, u nás výběr kandidátů prochází standardním procesem (rozhodují o tom regionální organizace, pozn. red.). Milion chvilek sice organizoval demonstrace, těch se ale neúčastnili jen anonymní lidé. Byli mezi nimi i voliči naší či jiné ze středopravicových stran. A ti lidé tam nešli zakládat politické strany, ale vyjádřit svou nespokojenost se střetem zájmů premiéra Andreje Babiše a jeho vládou. Tak jsme to chápali my a myslím, že i veřejnost. A my jim teď nabízíme řešení a politickou změnu, kterou můžeme letos odstartovat a dokončit příští rok v parlamentních volbách. Letos jsme vytvořili silné kandidátky pro krajské a senátní volby a v devíti ze 13 krajů jde ODS do voleb v nějaké koalici, abychom neztráceli hlasy středopravých voličů.

Už dříve se mluvilo o možném spojení opozičních stran do sněmovních voleb v příštím roce. Hnutí STAN jedná s Piráty, u ODS se mluví o spojení s lidovci a TOP 09. Jak vypadá současná situace okolo koalic?

Řeknu to jednoduše. Teď vidíte spolupráci v rámci senátních a krajských voleb. S jakou nabídkou přicházíme a jak situace vypadá, řeknu voličům včas. A to po říjnových volbách, nejpozději do Vánoc. Už dříve tady byly pokusy o integrace, které nedopadly dobře. Je ale úplně jasné, že nějaká spolupráce je nutná. Kvůli současnému volebnímu systému, který preferuje nejsilnější stranu. Pokud chceme dosáhnout politické změny, potřebujeme vyvážit nevýhodu, kterou středopravý volič má, a tou je roztříštěná nabídka stran. Na tom teď pracujeme. Jinak se domnívám, že po koaličních jednáních půjdou z pěti opozičních subjektů nakonec maximálně tři.

Předseda STAN Vít Rakušan nám sdělil, že jeho straníci preferují volební koalici spíše s Piráty než s ODS, která o spojení se starosty také usilovala. Důvodem podle něj je historická nedůvěra starostů vůči ODS. Hraje pro vás osobně roli, že pro STAN nejste číslo jedna?

Neznám přesné výsledky té ankety, vím jen, že se objevuje něco v médiích. Proto to nechci komentovat. Ale stále platí, že nám jde o nepropadnutí hlasů a přirozenými partnery jsou pro nás lidovci, TOP 09 a STAN. Například v Ústeckém kraji máme koalici s KDU-ČSL. Ti tam samostatně nemají takové výsledky, aby uspěli. S námi však hlasy voličů nepropadnou a v bloku budeme silnější. Podobné to máme s regionálním uskupením na Vysočině. Jak konkrétně ale do voleb za rok půjdeme, o tom budeme informovat veřejnost do Vánoc.

Přesuňme se tedy ke krajským volbám. ODS teď nemá žádného hejtmana. Co tedy berete jako minimální hranici úspěchu?

Hejtmana nemáme už od roku 2008, takže to první, co bych považoval za úspěch, je naše posílení oproti posledním volbám. Pak mám tip, že bychom mohli mít dva až tři hejtmany, ale třeba ještě někteří z kolegů překvapí. Mít hejtmany je určitě jasný cíl.

Může po krajských volbách vládnout ODS společně s ANO, či radši zamíříte do opozice?

Je třeba rozlišovat mezi celostátní politikou a krajskou. V posledních krajských volbách voliči hodně tříštili hlasy a často situace vypadala tak, že se musela vytvořit mnohočetná koalice, aby se v kraji dalo vládnout. V některých regionech máme koalice bez ANO, někde však i s ním. To je příklad Moravskoslezského kraje, kde jsme stáli před volbou: buď budou pokračovat komunisté se socialisty, nebo uzavřeme rozumnější koalici. My jsme to tak udělali a funguje to. Samozřejmě naším cílem je, že populistické a politické extrémy chceme nechat stranou. Uvidíme ale, zda na to budeme mít hlasy.

Budou to asi první krajské volby, u nichž lze očekávat úspěch Pirátů. Jakou pro ODS představují konkurenci a neukážou krajské volby, že oni jsou lídrem opozice, byť se za něj často označujete vy?

Vždycky jsou klíčové volby. Už před těmi evropskými jsem čelil často dotazům, jak to bude a jak nás Piráti přeskočí. Nakonec jsme viděli výsledky, kdy jsme výrazně stáhli náskok hnutí ANO a zachovali jsme pozici druhé nejsilnější strany. Piráti jsou samozřejmě nový fenomén v české politice, nepochybně jsou silní a nikdo je nepodceňuje, ale zatím jsme ve všech volbách byli úspěšnější. Věřím, že tento trend bude pokračovat. Ale jde nám hlavně o to zastavit populistickou vlnu. Jinak vedle krajských voleb nelze zapomenout ani na ty senátní. Právě Senát může korigovat populistické a divoké návrhy sněmovny. Zároveň jsme viděli jeho důležitost z hlediska zahraniční politiky v osobě Miloše Vystrčila. To je rovněž náš cíl, aby byl nadále předsedou Senátu.

Měl by se více angažovat v zahraniční politice?

On udělal úplně maximum pro dobrou pověst Česka. Za posledních 10 let si nevzpomenu na zahraničněpolitický výkon českého politika, který by byl celosvětově více sledován než Vystrčil na Tchaj-wanu. Samozřejmě, zahraniční politika je hlavně v kompetencích vlády, ale tady Miloš Vystrčil udělal srozumitelný krok a ukázal cestu, jak má vypadat zahraniční politika. Můžeme si být jistí, že když obstál pod takovým tlakem, který kolem cesty na Tchaj-wan byl, tak udělá další podobné kroky v rámci zahraniční politiky.

ANO je podle průzkumů stále nejsilnější stranou. Jak chcete voliče přilákat v době, kdy v politice poutají pozornost voličů politici typu Donalda Trumpa? Stačí lidem nabízet pouhý program?

Ale my voliče získáváme. Volby od voleb jsme úspěšnější a využíváme všechny formy, které jsou možné. Pokud se mě ptáte, zda se budu chovat jako šašek, jestli budu v každém rozhovoru lhát, vymýšlet si a používat lživý marketing, tak ne, nebudu. Lidem nabízím slušnost, kompetenci, zdravý rozum a dobrá řešení. S tím jsme ostatně vyhráli senátní volby, stáhli náskok ANO v evropských volbách a budeme v tom pokračovat. Také jsem dvakrát objel Českou republiku, mluvím s lidmi o tom, co by chtěli. Tak si myslím, že se to má dělat a je to správné.

Na internetu je poměrně sdílené video ODS, v němž připodobňujete již bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha k hadru a kritizuje i další politiky ANO. V předvolebním klipu zase místopředseda vaší strany Martin Kupka vystřeluje z děla koule s tvářemi Babiše a hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové. Jak to jde dohromady se zmíněnou slušností?

Každá naše kritika je doprovázena návrhem řešení. Všichni si mohou dohledat, že 80 procent ekonomické pomoci a podpory, kterou s ohledem na současnou krizi schválila sněmovna, byla z naší, a nikoli vládní dílny. Pokud jde o kampaň, tak pojmenovávat třeba i s nadsázkou a humorem, co je špatné a co je zlo, není nic proti tomu, co jsem říkal. Pokud jde o Antibabiše, není pravdivá myšlenka Babišova týmu, že nefunguje. Nemůžeme přece mlčet, že tu máme člověka, který ve svých rukou koncentruje největší moc, jakou má jakýkoli politik v demokratické Evropě. Mluvit o něm, o člověku, jenž sám říká, že vše sám řídí, a přitom v krizi vláda selhává, je správné.

(Autor: Benedikt Lederer, Michaela Endrštová)

Petr Fiala

předseda ODS