2. listopadu 2011

Poslanci a senátoři ODS zaslali dopis hejtmance Vaňhové

Reagují v něm na legislativní návrhy ústecké hejtmanky za ČSSD, které předložila v souvislosti se situací v sociálně problémových lokalitách. Tyto návrhy přicházejí podle poslanců ODS pozdě a mají sloužit pouze jako alibi ČSSD v Ústeckém kraji v nadcházejících krajských volbách.

„Návrhy, které za Ústecký kraj předložila hejtmanka Vaňhová do parlamentu, přicházejí pozdě. Je to projev alibismu sociálnědemokratického vedení kraje, které nechalo doutnající problém zbytečně eskalovat,“ konstatuje poslanec ODS a předseda Regionálního sdružení ODS v Ústeckém kraji Jan Kubata. „Hejtmanka Vaňhová se teď na poslední chvíli snaží vzbudit dojem, že má zájem situaci v sociálně výbušných lokalitách řešit. Je jasné, že skutečnou motivací jejích návrhů jsou obavy z blížících se krajských voleb,“ dodává Kubata.

„Návrhy, které dají obcím a městům nástroje, jak zakročit proti sociálně nepřizpůsobivým občanům, předložili poslanci ODS již letos na jaře. Občané Ústeckého kraje by měli vědět, že sociální demokraté ani jeden z nich ve sněmovně nepodpořili,“ vysvětluje poslankyně ODS Ivana Řápková. „Proto se na návrhy zastupitelů ČSSD za Ústecký kraj dívám s nedůvěrou. Jak chce být ČSSD v Ústeckém kraji důvěryhodná, když její poslanci shazují návrhy prospěšné pro náš region ze stolu?“ ptá se poslankyně Řápková.

„Na dnešním jednání Zastupitelstva Ústeckého kraje reprezentovala náš poslanecký klub Ivana Řápková. Myslíme si, že je důležité diskutovat o legislativě, která pomůže chránit slušné lidi. Je ale paradoxní, že hejtmanka Vaňhová v našem kraji nevyvolala žádnou veřejnou diskusi o svých návrzích předtím, než je poslala do parlamentu,“ konstatuje poslanec ODS za Ústecký kraj Jiří Šulc. „Proto jsme paní hejtmanku pozvali, aby osobně vystoupila na plénu 26. schůze sněmovny a alespoň zde své návrhy poslancům a veřejnosti vysvětlila. Zároveň jsme prostřednictvím kolegyně Řápkové navrhli krajskému zastupitelstvu přijmout usnesení, v němž vyzve všechny poslance za Ústecký kraj bez ohledu na jejich politickou příslušnost, aby v Poslanecké sněmovně a v Senátu podpořili již předložené a schvalované zákony řešící situaci v sociálně problémových lokalitách.“

„Je evidentní, že koalice vedená ODS řešení má a představila je v bloku reforem, které jsou těsně před schválením. S konkrétními návrhy pak přišly i poslankyně ODS Ivana Řápková a Lenka Kohoutová a teprve oranžová většina v Senátu je poslala zpátky do Poslanecké sněmovny. Pokud to tedy hejtmanka Vaňhová myslí dobře, musí si nejdříve udělat pořádek ve vlastní straně. Měla by apelovat na předsedu své strany, aby skončil s probíhajícím tyátrem ve sněmovně a umožnil schválení reformních zákonů, protože významně přispějí k řešení sociálních problémů na Ústecku. Poté, co selhali sociálnědemokratičtí senátoři, by měla zároveň apelovat na poslance ČSSD, aby se nyní za tyto legislativní návrhy postavili,“ doplnil místopředseda ODS a senátor Alexandr Vondra.

Na návrh poslanců ODS již Poslanecká sněmovna schválila například novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi, která nově umožní použít příspěvek na živobytí k úhradě dlužných částek. Obce tak dostaly do rukou účinný nástroj v boji proti chronickým dlužníkům. Lidé, kteří se ocitnou v problémech, budou mít na druhou stranu možnost domluvit si při splácení svých dluhů individuální postup, včetně případného splátkového kalendáře. V současné době projednávají příslušné výbory Poslanecké sněmovny také návrh z dílny poslankyně Ivany Řápkové, podle kterého by mohl být zakázán pobyt v obci nebo její části lidem, kteří se tu opakovaně dopouštějí závažných přestupků. Podmínkou je, že nemají na území obce trvalý pobyt.

Některé problémy pomáhá řešit i nedávno schválená sociální reforma, kterou však sněmovně vrátili senátoři za ČSSD. Zatímco například dříve byla člověku, který zneužije dávku v hmotné nouzi, dávka odebrána pouze na jeden měsíc, podle nových pravidel si taková osoba bude moci o dávku požádat znovu až po 3 měsících. Posílení sankcí pro lidi, kteří dávky zneužívají, prosadili v Poslanecké sněmovně právě poslanci ODS.