18. září 2020

Televizní noviny

(TV Nova) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Nova Plus.

Petr SUCHOŇ, moderátor:
Hostem Televizních novin je
předseda opoziční ODS Petr Fiala. Dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer přeji.

Petr SUCHOŇ, moderátor:
Pane
předsedo, vláda byla dlouho proti obnovení krizového štábu, teď bude aktivován. Co říkáte na ty veletoče v koalici? Máte pro ně pochopení vzhledem k tomu, co se děje?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nemám pro to vůbec pochopení. Do této situace jsme se nemuseli dostat. Vláda měla dělat to, co dělaly vlády všude ve světě, to znamená dostatečné kapacity pro testování a trasování. To u nás vůbec není a vláda promarnila několik měsíců a teď bohužel na to doplácejí všichni občané České republiky. Obnovení krizového štábu je naprostá nutnost. My jsme to navrhovali již začátkem srpna, bez toho se ta krize nedá zvládnout. Ty veletoče premiéra Babiše, ono by to bylo směšné, ale je to vážná situace a doplácí na to všichni občané.

Petr SUCHOŇ, moderátor:
Pan premiér dnes připustil i návrat nouzového stavu.
ODS by to podpořila?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nouzový stav nepodpoříme. Nejsou pro to vůbec žádné důvody. Nejsou ani využity všechny možnosti, všechna opatření, která může dělat Ministerstvo zdravotnictví. Dostali jsme se do špatné situace...

Petr SUCHOŇ, moderátor:
Můžete být konkrétní?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dostali jsme se do špatné situace, je to vina vlády. V tuto chvíli je potřeba posílit kapacity trasování, testování, posílit kapacity hygieny – to je základní moment – chránit ohrožené skupiny, snažit se o to, aby se třeba nemusely zavírat školy a udělat řadu opatření. S tím může pomoci krizový štáb, ale nemůžeme být všichni vystaveni rozhodování jednoho člověka, který je zjevně neodpovědný, a to je dnes premiér.

Petr SUCHOŇ, moderátor:
Navážu na školství. Vy jste byl ministrem školství, jak se stavíte k situaci ve školách? Zavřel byste je, nebo ne?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Musíme se snažit co nejdéle udržet základní školy, pokud to jde. Vláda měla vybavit. Místo aby posílala nehygienické roušky a respirátory důchodcům, měla vybavit respirátory učitele, kteří chtějí učit, potřebují respirátor. Mohli jsme udělat spoustu dalších rozumných opatření. Dneska ředitelé se potřebují připravit na to, za jakých podmínek mohou učit, za jakých podmínek budou školy zavírány. Lokálně, regionálně, celostátně... Ale tohle prostě připraveno není. Je to neodpovědné. Je to neodpovědné vůči rodičům, vůči žákům, vůči všem. A třeba zavření základních škol by znamenalo i závažné ekonomické dopady. To si prostě naše země nemůže dovolit. Já vůbec nechápu, že vláda tímto způsobem selhává, chová se takto lhostejně a ještě lidem lže.

Petr SUCHOŇ, moderátor:
Pane
předsedo, děkujeme. Hezký večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pěkný večer.

Petr Fiala

předseda ODS