17. září 2020

ODS v EP: Evropské automobily čeká zdražení. Způsobil jej Evropský parlament

(www.ods.cz) Evropský parlament schválil úpravu měření emisí automobilů. Oproti současnosti by se měly metody měření více blížit reálnému provozu. Tyto změny však vyvolávají vysoké dodatečné náklady pro automobilky, které je budou nuceny promítnout do ceny automobilů.

„Podvádět se nemá, ale vinit po Dieselgate ze všeho automobilky taky ne. Proto jsem hlasoval proti tomu, aby to byli výrobci aut, kdo bude odpovědný za chybovost zařízení, která mají měřit emise v reálném provozu. Automobilky to nejen nadměrně zatíží, ale ještě to zdraží auta pro koncové spotřebitele. Takové opatření k obnově přestárlého vozového parku v České republice nepomůže. Právě naopak,“ uvedl člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu Alexandr Vondra.

„Už jsme se mohli mnohokrát přesvědčit, že vždy, když politici určovali směr vývoje průmyslu, tak to ani jednou nedopadlo dobře. V tomto případě si myslím, že tlačíme na automobilky zbytečně moc. Když vynechám stěží dosažitelné požadavky, které po nich EP chce, zbývá mi zmínit jediné – vyšší náklady na výrobu. A jsem si jist, že ve výsledku to zaplatí zákazníci,“ dodal europoslanec a člen výboru pro průmysl Evžen Tošenovský.