16. září 2020

ODS: Místo posilování konkurenceschopnosti EU představila Ursula von der Leyen návrhy na nové daně a větší integraci

(www.ods.cz) Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen dnes na půdě Evropského parlamentu přednesla „Zprávu o stavu Unie“. V ní se věnovala řadě otázek, které trápí nejen Evropskou unii, ale celý svět.

V úvodní části mluvila předsedkyně EK o koronavirové krizi, jejím řešení a dopadech na občany Evropské unie. Zároveň si postěžovala na nedostatek pravomocí, např. v oblasti zdravotnictví a navrhla odebrání těchto pravomocí z úrovně členských států a jejich přesun na úroveň EU.

„Je vysoce znepokojivé, že i současná epidemie posloužila komisi především jako záminka k dalšímu prohlubování integrace, ke snahám posílit centrální rozhodování, k zavádění nových daní, k nafukování rozpočtu EU a k bezprecedentnímu společnému zadlužení,“ uvedl k projevu Jan Zahradil, předseda europoslaneckého klubu ODS.

V jednom z dalších návrhů předložila předsedkyně EK návrh na zvýšení cíle pro snižování emisí CO2 k roku 2030 nejméně na 55 %.

„Řadě navrhovaných opatření chybí jakákoli opora v realitě, nebyly zveřejněny žádné studie dopadů na ekonomiky jednotlivých států. Je jisté, že část současných průmyslových odvětví zanikne, ale velmi nejisté, zda vzniknou odvětví nová. Pokud EU těmito kroky podkope svou mezinárodní konkurenceschopnost, nebude mít peníze nejen na zajištění dobré životní úrovně svých občanů, ale dojdou jí i peníze na skutečnou ochranu životního prostředí,“ dodala europoslankyně Veronika Vrecionová.

Poslanec a člen evropského výboru Jan Skopeček zprávu okomentoval na Twitteru: „Zlikvidovat evropský průmysl (a pracovní místa) je cílem Evropské komise. Dnes to v projevu ohlásila její předsedkyně von der Leyen, když přišla se zpřísněním již drakonických emisních limitů. Nově mají do roku 2030 klesnout o 55 %. V době rekordního hospodářského propadu jde o šílenství!“