15. září 2020

ODS: Konec ministra Vojtěcha a restart krizového štábu. Máme konkrétní kroky k řešení druhé vlny covidu

(www.ods.cz) Občanští demokraté chtějí ve Sněmovně projednat aktuální koronavirovou situaci. Předseda ODS Petr Fiala představil pět bodů nazvaných „Krize“, které by podle něj měla vláda urychleně začít plnit. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura doplnil, že nejsilnější opoziční strana chce v dolní komoře ještě tento týden projednat konkrétní ekonomická opatření.

„Ještě nedávno premiér ubezpečoval občany, že situace kolem covidu je ‚nadmíru výtečná‘ a obviňoval opozici z šíření paniky. Dnes se ukazuje, že měsíce, které země získala díky disciplinovanosti občanů, vláda totálně promarnila a na druhou vlnu zemi nepřipravila. Premiér bohužel vše vsadil na marketing a rozhodl se, že bude ignorovat rady odborníků. Apeluji na premiéra a vládu, aby okamžitě spustili 5bodový plán krizového řízení, který jsme nazvali jednoduše ‚Krize‘. Chceme: Konečně vyměnit ministra Vojtěcha, restartovat krizový štáb a svěřit mu návrhy řešení, které bude vláda respektovat, dále iniciovat jednání s řediteli škol a učiteli a zajistit podmínky, aby základní školy zůstaly v co největší míře otevřené, zajistit podmínky pro učitele, aby mohli vyučovat s kvalitními respirátory, eventuálně dalšími ochrannými prostředky. Zároveň definovat nejvíce ohrožené skupiny a vybavit je ochrannými prostředky. Požadujeme i znásobit zásadně kapacity hygieny, aby fungovalo trasování, nutností je ekonomická podpora živnostníkům, malým a středním podnikatelům a všem, kteří pomoc potřebují,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

Pět konkrétních kroků ODS, jak ven z KRIZE:

1. Konečně vyměnit ministra Vojtěcha a obsadit resort osobou, která vrátí autoritu odborným řešením.
  2. Restartovat krizový štáb a svěřit mu návrhy řešení, které bude vláda respektovat.
  3. Iniciovat jednání s řediteli škol a učiteli a zajistit podmínky, aby základní školy zůstaly v co největší míře a co nejdéle otevřené. Zajistit podmínky pro učitele, aby mohli vyučovat s kvalitními respirátory, eventuálně dalšími ochrannými prostředky. Zároveň definovat nejvíce ohrožené skupiny a vybavit je ochrannými prostředky.
  4. Znásobit kapacity hygieny, aby fungovalo trasování jako základní předpoklad udržení počtu nakažených ve zvládnutelných mezích.
  5. Ekonomicky podpořit živnostníky, malé a střední podnikatele, matky samoživitelky apod.

„Konkrétní návrhy na pomoc lidem, podnikatelům i živnostníkům můžeme dokonce projednat už tento týden ve Sněmovně. Předložili jsme návrh na zrušení superhrubé mzdy, odpuštění sociálních odvodů malým firmám do konce roku a odpuštění záloh na sociální pojištění živnostníkům. Navrhnu na začátku schůze přednostní projednání těchto bodů. V hlasování se ukáže, zda chce vládní koalice skutečně pomoci těm, co to nejvíce potřebují, nebo chce rozdávat předvolební dárky,“ doplňuje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.