11. září 2020

Události, komentáře: Česká role v dění v Bělorusku

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na ČT24.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A teď do Běloruska. To vstoupilo do dalšího měsíce protestů. Připomínám, že je spustily srpnové volby. Kritici prezidenta je mají za podvod. V tomto týdnu policie opět zatýkala desítky lidí, ve vazbě skončili i další opoziční lídři. O pomoci zemi chce aktivně jednat střední Evropa, lídr země Alexandr Lukašenko se chystá na pondělní jednání s ruským protějškem.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Hostem ve studiu je Leo Luzar, místopředseda
poslaneckého klubu KSČM. Dobrý večer.

Leo LUZAR, místopředseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A ve spojení s námi také
Alexandr Vondra, europoslanec ODS. I vás vítám v Událostech, komentářích.

Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Přeji hezký dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Luzare, ministr zahraničí Tomáš Petříček se setkal se členem běloruské opoziční koordinační rady Pavlem Latuškem, vláda schválila fond na pomoc Bělorusům, které postihly restrikce Lukašenkova režimu, uvolní 10 000 000 korun, které mají jít na léčbu zraněných, na podporu nezávislých médií, brněnská univerzita na stipendia přijme tamní studenty a vědce. Vítáte tyto aktivity?

Leo LUZAR, místopředseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Samozřejmě. Česká republika dlouhodobě funguje v rámci zahraniční politiky právě jako podporovatel občanského soužití, občanského života v těchto zemích, na kterých máme politický zájem, Bělorusko nevyjímaje.Takže v Bělorusku dlouhodobě fungujeme, pomáháme, zveme běloruské studenty, snažíme se jim ukazovat, jak vypadá občanská společnost České republice a děláme to v rámci diplomatických vazeb, které samozřejmě v Bělorusku máme, čili tady neděláme nic nového, možná maximálně zintenzivníme tady tuto činnost jako Česká republika. Děláme to, co nám je úkolem a čemu se snažíme, protože tu činnost v té zahraniční politice máme rozdělenu mezi různé státy, říkám, Česká republika se stará o tu občanskou společnost v těchto zemích, ostatní státy podporují ekonomickou a další záležitosti týkající se působení politiky v zahraniční.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Vondro, dovolím si vás citovat: „Neexistuje racionální důvod pro to, aby premiér Andrej Babiš v rámci V4 vetoval setkání s běloruskými bojovníky za svobodu. Jediné vysvětlení, které mě napadá, je, že se v něm probudily dávné sympatie ke Státní bezpečnosti, které nyní projevuje ve formě podpory brutálního policejního Lukašenkova režimu. Jeho krok je bohužel ostuda nejen pro něj, ale pro celé Česko.“ To jste napsal na webu vaší strany, myslíte si, že tedy Andrej Babiš sympatizuje s prezidentem Lukašenkem?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Ne, tak to byla reakce na tu informaci, která včera byla v médiích a tvářila se, že je vlastně ověřená z několika zdrojů, že Andrej Babiš byl ten jediný, kdo se postavil proti tomu, aby premiéři visegrádské čtyřky na svém dnešním summitu se setkali se Svjatlanou Cichanouskou. Český premiér se dneska hájil tím, že to bylo přesně naopak, že to chtěli jenom Poláci, zatímco ty 3 další to nechtěli. Já nevím, jak je to s Viktorem Orbánem, ale každopádně jsem velmi pozorně poslouchal vyjádření slovenského premiéra, a to v zásadě potvrdilo spíš tu včerejší informaci, protože on do vaší televize na přímý dotaz říkal, že se proti tomu postavil 1 a už nebylo co řešit, protože každé rozhodnutí vyžaduje souhlas všech čtyř. A tady si myslím, že to je skutečně škoda, že k té schůzce nedošlo i zejména v tom kontextu těch brutálních akcí režimu, které my jsme viděli, zejména proti ženám, to je naprosto nepřijatelné. A myslím si, že vyjádřit solidaritu na té nejvyšší úrovni má určitě svůj význam.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Luzare, jak vy se díváte na ten argument premiéra Babiše, že vlastně to setkání by mohlo být vodou na mlýn diktátora Lukašenka, že by to mohl být unáhlený krok, který by vlastně nakonec celé věci uškodil, protože by popřel vlastně tu jednotnou evropskou reakci?

Leo LUZAR, místopředseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Tady si myslím, že pan premiér vnímá tu situaci v Bělorusku docela dobře, protože samozřejmě, jelikož pan Lukašenko viní, teď s velkými uvozovkami viní některé státy právě podporou a rozdmýcháváním nějakých nepokojů, tak pozvat tady představitele té opozice, který z toho Běloruska utekli, šli do exilu, abychom je pozvali, a tady s nimi jednali, by to byla přesně ta argumentační voda na mlýn jeho debat a jeho nařknutí České republiky a Polska, tyto 2 státy aspoň zmínil v tom pohledu, že ingerují do vnitřních záležitostí Běloruska. Samozřejmě nic nebrání, protože paní Cichanouská je momentálně, myslím, že v Litvě, jestli se nepletu, tak že nic nebrání kontaktu s ním a pevně věřím, že ty kontakty se udržují, ale radši bych se soustředil na kontakty přímo v Bělorusku, radši bych slyšel přímo informace, co se děje konkrétně v Bělorusku, tady trošku postrádám reakce naší ambasády v Bělorusku, trošku podrobnější a jasnější informace do té České republiky by měly plynout nejenom z těch diplomatických zdrojů, protože tam předpokládám, že to funguje, že ty rešerše neustále naše ministerstvo zahraničních věcí dostává, ale spíše i ty informace do veřejnosti, protože jaksi trošku jsme upozadění. A po těch prvních informacích, kdy média a všichni se starali o to, co se v Bělorusku děje, jsme se dostali do mírné informační defenzívy a necháváme tomu volný prostor. Částečně to taky ukazuje to, že ta běloruská opozice je roztříštěná, že nemá jednotné vedení, není prostě jednotný ráz té opozice jako takové, mají své vnitřní problémy a trošku se to tam mele, jak se říká. Čili pan Lukašenko toho využívá, vcelku oprávněně hovoří o různých věcech a snaží se vytvářet politický obraz něčeho, co může být pouze fikcí, ale přesto ji chytře využívá. Tady z toho pohledu ..., říkám, pan premiér tu situaci zahraniční zhodnotil velice dobře.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Vy jste se na webu KSČM.cz vyjádřil, že volby v Bělorusku nebyly fér, ale zapochyboval jste, zda je možné ten výsledek zmanipulovat tak, že by Lukašenko zvítězil s víc než 80 procenty, o kolik tedy procent ty výsledky nesedí, nesedí-li skutečně?

Leo LUZAR, místopředseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Máte pravdu. Ty výsledky voleb můžou být diskutabilní, určitě ano. Já jsem používal i příklady České republiky, kdy bohužel zmanipulované volby známe i u nás. V různých okrscích volebních ty výsledky vůbec neodpovídaly skutečnosti, po přepočtech se zjistilo, že ty volby jsou jinde. Soud řešil různé zásahy do voleb, které u nás byly, čili demokracie, kterou my máme a vcelku už 30 let je tady funkční, má své nedostatky a ukazuje se, že i ty volby můžou být nedostatkové. V tom Bělorusku, já si nedělám iluze a je mi jasné, že tam ty problémy také byly, ale to drtivé vítězství, drtivé počty, když si vezmete Bělorusů je přibližně jako v České republice je počet obyvatel, 80 %, když vezmeme 5 milionů, 6 milionů voličů, kolik obrovského množství lístků by muselo být zmanipulováno, teď to nejsou elektronické volby, to jsou opravdu mechanické volby, jak by to muselo být zmanipulováno, jaká logistika bych v tom musela být zapojena, kolik tisíců lidí by muselo v těch komisích být zapojeno do tohoto systému a že by se nikdo z těchto lidí neodvážil to prostě říci, tomu nevěřím. Čili ta logistika tady v tomto mi nehraje tomu reálnému tvrzení, že ty volby byly tak masivně zmanipulovány, že byly vlastně kompletně podvodem.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Vondro, jak vy se díváte na tvrzení o zmanipulovaných běloruských volbách a na ten poměr hlasů více než 80 k méně než 20 procentům.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
No, ne, tak já ty volby neuznávám. My teď chystáme rezoluci Evropského
parlamentu, kde to řekneme úplně jasně. Tam to není pravda, že by nebyla svědectví. Ta svědectví jsou a jsou mnohá svědectví, jak mizely celé pytle s těmi volebními lístky, jak se spalovaly a podobně. Stejně tak není pravda, že by jenom ty lidi jako utekli nebo odešli do zahraničí, ty 2 dámy, ta 1 byla do Litvy eskortována a ta druhá ta Maryja Kalesnikavová to je to, co se odehrálo vlastně tento týden, tak tu oni chtěli násilně proti své vůli vyvézt na Ukrajinu. Ona jim vyskočila z auta, roztrhla cestovní pas, aby jim to znemožnila, čili prostě tyto dámy, to je ..., ona je to flétnistka, barokní flétnistka, tak to skutečně jsou dámy, které jako vlastně hodně riskují. A myslím si, že my, kteří tady máme zkušenosti s tím, ještě paměťové zkušenosti s tím, co to je jaksi odboj proti diktatuře. A v Bělorusku je to diktatura, to není nějaké oprávněné chování prezidenta Lukašenka. To je skutečně tvrdá diktatura, která podle mého soudu mele z posledního a stejně tak jako nám velmi pomohlo, když se za nás ve světě kdokoliv postavil tehdy, když jsme tady se snažili zbavit diktatury my, tak si myslím, že je naší mravní, politickou i lidskou povinností se za ně postavit taky.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pánové, jaký vývoj v Bělorusku očekáváte? Bude to příklon Lukašenka k Rusku nebo Putin Lukašenka obětuje, protože pro něj bude cennější udržet si celé Bělorusko ve své sféře vlivu nebo to bude ta druhá Ukrajina, před čímž varoval premiér Andrej Babiš? Pane Luzare.

Leo LUZAR, místopředseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Já neustále zdůrazňuju, že pan Lukašenko je autoritářský prezident, bez diskuze splňuje veškeré znaky autoritářského režimu, který provozuje. Z druhé strany se 26 let snaží žít v rozmezí dvou kolosů, kteří na něho tlačí z obou dvou stran, jak Ruska, tak samozřejmě západu, který má tendenci ty vlivy na tom Bělorusku uplatňovat. Snažil se, zatím mu to vycházelo. Druhá strana ukazuje, že lidé na Bělorusko odhlédnuvši od Lukašenka, mají příklad na Ukrajině, a to, co se na Ukrajině stalo, jak ten vývoj pokračoval, od slibů Evropské unie, která vlastně částečně byla iniciátorem těch změn na Ukrajině, protože Ukrajinci chtěli do Evropské unie, si vzpomeňme na eurokomisaře, který tam jel, dokonce myslím, že náš pan Telička, jestli to byl, dokonce sliboval Ukrajincům rychlý přístup k Evropské unii. Oni pod tím dojmem řekli Rusku ne a dneska výsledek máme kde? Pouze můžou k nám cestovat. Čili já vnímám, že ti Bělorusové to také vidí, co vlastně by mohlo být vlastně taková alternativa toho aktuálního režimu pana Lukašenka. Určitě proti němu mají výhrady. I já jsem schopen ty výhrady jmenovat, tam prostě ten problém je.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Já jsem prosila o krátkou predikci.

Leo LUZAR, místopředseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Pardon, čili já vnímám, že jsou dvě možnosti. Dojde k přepočítání hlasů v těch sporných okrscích a určitě to bude otázka, jestli tomu budeme věřit, nebo ne. Z druhé strany čím dál více lidí se obrací k tomu, a dokonce už to připustil i pan Lukašenko, že budou druhé volby. V nejbližší době hovoří o změně ústavy, nevím, jak dalece je připravená, ale já věřím, že to možná do konce roku nebo do konce roku jakoby časového úseku, čili do roka a do dne tady můžeme stát před novými volbami v Bělorusku a uvidíme, jak se rozhodnou.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Vondro, váš odhad budoucího vývoje?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Za prvé Bělorusko není Ukrajina. Každý, kdo to sleduje a ví o tom něco, tak tohle to ví. Ukrajina byla rozdělená vždycky na tu západní část, která chtěla na západ a východní, která stála při Rusku a toto vnitřní napětí skutečně začalo trhat. Tohle není příběh Běloruska. I ta běloruská opozice má zájem na tom, aby měla velmi dobré vztahy s Ruskem, koneckonců jeden z těch představitelů opozice je dneska v exilu v Moskvě a nikoliv třeba někde v Berlíně nebo v Bruselu. Čili samozřejmě nikdo nechce hrát tady o Bělorusko nějakou geopolitickou přetahovanou. Ale jde tady skutečně o elementární lidská práva, o svobodu a není jiná cesta než k těm novým volbám. Já si myslím, že Lukašenko bude samozřejmě hrát tady o čas a během toho času se bude snažit tu opozici maximálně oslabit, zavřít všechny nebo vyhnat ze země tak, aby měl umetenější cestičku k tomu, že znovu vyhraje. A myslím si, že ty volby, až se budou konat nové, tak už musí být tentokrát pod mezinárodním dohledem, tyto nebyly a byla to velká chyba.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pánové, ještě jedno téma k debatě. Členům delegace, která doprovázela předsedu
Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan, zakáže Čína vstup na své území, uvedl to oficiální deník tamní komunistické strany s odvoláním na nejmenované úředníky. Podle nich Peking nepustí na svůj trh ani české firmy, jejichž zástupci se výpravy účastnili. O tématu jednal před pár dny s čínským velvyslancem v Praze také hradní kancléř Vratislav Mynář, řekl to sám v rozhovoru pro deník Blesk. A podle vlastních slov žádal, aby sankce kvůli cestě nedopadaly na další tuzemské společnosti a ambasadora ujistil, že Česko dál uznává politiku jedné Číny. Hradní kancléř si tedy dává schůzku s čínským velvyslancem, vede s ním rozhovor, mimochodem kancléře jsme zvali, ale odmítl. Předseda vaší strany KSČM mluvil se zástupcem Komunistické strany Číny, je to standardní postup po cestě druhého nejvyššího ústavního činitele České republiky na Tchaj-wan z vašeho pohledu?

Leo LUZAR, místopředseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Určitě není. Samozřejmě ani ta cesta nebyla standardní cestou, zahraniční cestou, protože já neustále říkám a opakuji, že to svým způsobem byla provokace a čekání na reakci Číny a jak vlastně zareaguje. Byl to takový zkušební balonek, kterému my jsme sloužili jako určitý impuls, jako určitý pokus, jak bude Čína reagovat. Z tohoto pohledu je těžké odpovídat na otázku a já bych mohl říkat, čím hůř tím lépe a mohlo by se ukázat a ta Čína teda tvrdě bouchne do stolu. Z druhé strany si uvědomuju současnou ekonomickou situaci České republiky a potřebu obchodu a z tohoto pohledu jsem rád, pokud skončí tady toto extempore skupiny lidí, kteří šli otevřeně provokovat Čínu v rámci tchajwanské cesty, jenom tady tímto omezením a nebude se protahovat dále. Bohužel jsme svědky toho, že například Spojené státy čím dál více zatahují tu ekonomickou součást obchodu do politických cílů, a to bych velice nerad, kdyby Čína byla následovníkem a po vzoru Spojených států toto začala uplatňovat, čili pokud by to tímto mělo skončit, budu velice rád a hledejme zpátky trošku tu narušenou rovnováhu mezi důvěrou Číny a České republiky.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Vondro, ministerstvo zahraničí dalo najevo nelibost s konáním předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. Označilo to jako krok, který v diplomacii není obvyklý, ale řešit to s ním nebude. Z vašeho pohledu mělo by?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Teď jsem vám... Co by mělo řešit nebo nemělo, já jsem vám teď úplně nerozuměl.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Já jsem tady mluvila o tom, že tedy jednak hradní kancléř Vratislav Mynář měl schůzku s čínským velvyslancem a předseda KSČM vedl videohovor s vysokým představitelem Komunistické strany Číny, aby jaksi byly změkčeny dopady cesty
Miloše Vystrčila na Tchaj-wan. Následně se ministerstvo zahraničí vyjádřilo, že jaksi tuto diplomatickou nestandardnost, jak to označilo, konání Vojtěcha Filipa, že to s ním řešit nebude, tak se ptám na váš názor, jestli by si to řešení zasloužilo?

Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Komunista komunikuje s komunistou, mě to vlastně jakoby nepřekvapuje. A vlastně tady je trošku úsměvné, že ministr zahraničí vlády, která se o komunistickou podporu doma v
parlamentu opírá, tak zároveň toto kritizuje. Mě to nepřekvapuje. To, že se setkává kancléř s velvyslancem vlastně, abych byl férový, tak si myslím, že nesčíslněkrát se kancléř prezidenta Václava Havla nebo Václava Klause setkal s tím či oním velvyslancem, to také není nestandardní, to, že ho asi ujistí o tom, že vláda podporuje nadále politiku jedné Číny, na tom také není, myslím, nic nestandardní, to se stávalo za 30 let xkrát. Takže, myslím si, že spíše je důležité se soustředit na to, aby ta návštěva Tchaj-wanu měla ty své výsledky, protože to prezidentské úsilí rozvíjet s Čínou vztahy zatím žádné výsledky nepřineslo. Ta tchajwanská cesta ty ekonomické výsledky přinést může, si já myslím, a to, že...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A o těch ekonomických výsledcích, to už se, opravdu budeme muset bavit někdy jindy, pánové. Oběma vám děkuji, že jste byli našimi hosty. Dobrý večer.

Leo LUZAR, místopředseda poslaneckého klubu /KSČM/:
I vám dobrý večer.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer. Na shledanou.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec