9. září 2020

Události, komentáře: Kurzarbeit a dopady na firmy

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl poslanec Jakub Janda.

Celý rozhovor s Jakubem Jandou můžete zhlédnout na ČT24.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Otevíráme další téma. Mimořádná situace v souvislosti s nákazou koronavirem byla taky tématem večerního jednání vlády. Kabinet rozhodoval mimo jiné o parametrech kurzarbeitu, na stole ale byla taky další témata, třeba možnost znovu aktivovat ústřední krizový štáb, anebo už zmíněný příslib kabinetu zaslat všem seniorům respirátory a roušky. Před několika okamžiky jednání skončilo bez jasného výsledku právě v otázce kurzarbeitu. Jednání o něm tak bude pokračovat v dalších dnech.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A tak ke kurzarbeitu, byť není jasné, v jaké podobě nakonec bude schválen, teď s hosty místopředseda
Senátu za sociální demokracii Milan Štěch se k nám připojuje. Pane místopředsedo, zdravím vás. Dobrý večer.

Milan ŠTĚCH, místopředseda Senátu /ČSSD/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A ve studiu je se mnou
poslanec za ODS Jakub Janda. I vás zdravím, pane poslanče. Dobrý večer.

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pánové, ten postup, jak ta novela vznikala a vzniká, zdá se nebýt úplně šťastným. Neměly by se rozpory uvnitř vlády, ptám se, pane Štěchu, vás jako zástupce vládní strany, nejprve nějakým způsobem vysvětlit, vyjasnit, utlumit, než se potom vyjde na veřejnost a vlastně není jasné, jak ten kurzarbeit bude vypadat, zase se o něm bude jednat dál, zase se to odložilo?

Milan ŠTĚCH, místopředseda Senátu /ČSSD/:
Teoreticky by to byl asi ideální stav, ale není to za žádná jednoduchá záležitost, a to o to více, že se ukazuje, že pandemie se nám vrací, a to asi v širším rozsahu. A teď jde o to, aby se kvantifikovaly ty předběžné náklady, které to bude stát. Že ten koronavirus tady je, je jasný. A že je potřeba přijmout opatření, který pomůže firmám i zaměstnancům, aby překonali to období, které nás čeká, takže to je věc, která se vyvíjí a samozřejmě je potřeba do toho zapojit i opozici, aby na tom byla, pokud možno, co nejširší shoda.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To je právě to, o čem vy mluvíte, co kritizoval místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. Říkal, že legislativní nouze neumožňuje opozici, aby se ke kurzarbeitu vyjádřila. Pane
poslanče Jando, jak by tedy opozice měla ke kurzarbeitu promlouvat?

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Samozřejmě já jako opoziční
poslanec musím říct, že my podporujeme všechno, co pomůže v této těžké době všem podnikatelům. Pokud dneska vláda zasedala, zasedala ráno, a poté jednání přerušila do večerních hodin a ani v tuto chvíli nemáme jasný výsledek, jak kurzarbeit bude vypadat, nebo jestli vůbec...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vláda řekla, že to ještě odsouvá, že...


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
… že to odsouvá, ano, ale je nejvyšší čas opravdu tyto věci řešit. A z pozice opozičního
poslance, já si myslím, že i v rámci koronakrize, která tady vypukla někdy v březnu, jsme byli velice dobrou opozicí. Vládě jsme nebo koalici jsme pomáhali a myslím si, že i v tomto směru, co se týká kurzarbeitu, určitě rádi pomůžeme. Ale pokud se ani vládní koalice není schopná mezi sebou domluvit, tak je to na pováženou.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Je šance, že se to opravdu stihne do listopadu? I sám pan premiér o tom mluví jako o nutnosti, koneckonců je to i logické, protože ten takzvaný Antivirus skončí vlastně na přelomu října a listopadu nebo na konci října, pane místopředsedo Štěchu, je to opravdu něco, co má šanci začít fungovat s koncem toho Antiviru?

Milan ŠTĚCH, místopředseda Senátu /ČSSD/:
Určitě. Já si myslím, že ty technické podmínky známe, samozřejmě je to německý model, který má pomalu stoletou tradici, v těch posledních letech se velmi osvědčil. A teď jde o to tu kvantifikaci udělat, protože vypadá to, že ty náklady, že těch problémů může být hodně, protože krize nebo respektive pandemie nám narůstá a také, aby na to byly finanční zdroje. A stanovit podmínky, protože taky jde o to, aby ti zaměstnanci skutečně také z těch peněz vyžili. Nejde jen o firmy, protože firmy si dneska velmi dobře uvědomují, že pro ně nejcennější jsou zaměstnanci, protože věříme, že ta pandemie jednou přejde a že se lidé zase plně zapojí do pracovního procesu, že tady budou zakázky. A proto je potřeba ty lidi udržet, ale udržet je také, aby měli kupní sílu, protože my potřebujeme z ekonomického hlediska, aby lidé kupovali, protože zboží je stále dost a bylo by špatné, kdyby lidi výrazně snížili poptávku, protože to by mělo zase dopady i na drobné podnikatele a v tomto směru si myslím, že uvažuje, jak vláda, tak doufám, že i opozice a je potřeba najít ten model. A ten model se vzhledem k tomu, jak se ta čísla vyvíjí nepříznivě, tak se samozřejmě dost těžko odhaduje.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jasně, že se těžko odhaduje. Na druhou stranu vy jste sám říkal, že je to vlastně původně německý model, ale u nás se diskutuje o těch parametrech, je to samozřejmě složité říct přesně, jaké náklady by měl nést stát, jaké zaměstnanec, jaké zaměstnavatel, a tak dále, nicméně napadá mě otázka, proč se u nás vymýšlí něco, co už funguje, když třeba ten německý model je funkční, proč prostě ho lidově řečeno neokopírovat?

Milan ŠTĚCH, místopředseda Senátu /ČSSD/:
Jde o to, že třeba i Němci měli doposud, do loňského roku, jenom 12 měsíců, ale teď zavádí po diskuzi s podnikateli 24 měsíců. A já si myslím, že toto je potřeba i to období, jaká bude ta kompenzace, jak pro ty podnikatele, kolik z toho bude samozřejmě pro ty zaměstnance, tak je to potřeba propočítat. A já si myslím, že není vůbec nic špatného, že to vláda o nějaký ten odloží a určitě, jak ve Sněmovně, tak v
Senátu nebudeme dělat problémy, pokud budeme vědět, že to je dohoda mezi podnikateli a zaměstnanci a že vláda na to má předpoklad ty zdroje zajistit. Takže je potřeba opravdu radši to dobře spočítat, než to předložit a pak to hned měnit.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Zdroje jsou, napadá mě legendární věta klasika, no ale úplně vážně. Pane Jando, třeba Institut Václava Klause tedy institut, který nese, který nese jméno vašeho někdejšího předsedy, i když on se teď k vám už nehlásí, tak opatření typu kurzarbeit odmítá, protože, cituji, posouvají dopad do nezaměstnanosti o několik měsíců, a když přestanou tato opatření platit, začnou lidé přicházet o práci. Nebylo by tedy lepší nechat tu krizi prostě přirozeně proběhnout, není to jenom umělé oddalování té krize?


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Nikdo neví, jak bude dále pokračovat tato krize nebo jak se dále bude vyvíjet epidemie koronaviru a kdy se opravdu vrátíme do normální doby, že ekonomika pojede zpátky, tak jak jela. Jestli je to nějaké oddalování, teď to je těžko odhadnout. Dneska víme, že firmy drží zaměstnance a čekají, jak dopadne tady toto vyjednávání a jsou tady předpoklady, že když tady to nedopadne, tak 1/3 firem je připravená na to, že zaměstnance začne propouštět. Takže teď je asi nejvyšší čas na to spojit ty síly, aby zase... … když sleduju tady tento vývoj, že ministerstvo financí se nemůže domluvit s ministerstvem průmyslu a obchodu a jsou tam nějaké výtky, oni by to měli nastavit, měli by nám to přednést, jak koalici, tak i opozici, a poté my buď k tomu podáme pozměňovací návrhy, anebo řekneme - ano, je to dobře nastavené a jsme ochotní o tom hlasovat.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ještě 1 věc, těch parametrových možností je samozřejmě víc, ale zaujalo mě, že zaměstnanec by mohl zůstat doma třeba až 4 dny v týdnu, otázka je, jestli taková pomoc by nemohla lákat nebo vést i k podvodům, aniž bych chtěl se kohokoliv dotknout, a jestli naopak tedy kurzarbeit může pomoci k omezení práce načerno třeba?


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Samozřejmě každý systém, vždycky se najde něco, jak by se mohl zneužít. Ale já si myslím, že my jsme zodpovědní lidé, Češi jsou zodpovědní lidé a k nějakému zneužívání určitě dojde, ale ne v takové míře, v jaké kdyby docházet asi mělo.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Nepochybně existují profese, které už teď jsou velké krizi a z té krize se asi jen tak nevymaní, například průvodci. My jsme teď ve spojení se Stanislavem Voleman, který je předsedou Asociace průvodců. Přeji vám dobrý večer.

Stanislav VOLEMAN, předseda Asociace průvodců České republiky:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vy jste měli demonstraci, která měla upozornit na to, že vy jste opravdu ve vážné situaci. Existuje vůbec nějaké řešení pro profesi, která zřejmě nadlouho se ocitá jakoby mimo a tím pádem v krizi?

Stanislav VOLEMAN, předseda Asociace průvodců České republiky:
My věříme, že tato krize někdy skončí a rádi bychom se té doby dočkali. A nejsme to jenom my, jsou i další osoby samostatně výdělečně činné, které jsou jak v cestovním ruchu, ale i v jiných oborech a jsou stále takovým způsobem zasažení, že tu svoji činnost nemůžou obnovit a nemohou v ní pokračovat.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
S troškou nadsázky nebo možná, když to řeknu hodně drsně, tak člověka napadne, jestli právě v době, kdy minimum lidí cestuje, kdy prostě je situace taková, jaká je, jestli by průvodci neměli sami aktivně hledat třeba jiné uplatnění, protože je jasné, že pokud bychom mluvili o té neviditelné ruce trhu, tak ta teď prostě vám nepřeje?

Stanislav VOLEMAN, předseda Asociace průvodců České republiky:
Máte pravdu, my samozřejmě bychom nejraději pracovali a našli si jiné uplatnění. Dneska na demonstraci jsme o tom sáhodlouze mluvili. Byli tam příběhy kolegyň, které už jsou po padesátém pohovoru, ale není to lehké pro někoho, komu je 50 plus sehnat na trhu práce místo, když nemá možnost se přestěhovat nebo nemá prostě vlastní auto, aby někam za prací dojížděl. A samozřejmě z naší strany je snaha, abychom nějakým způsobem tuto dobu přečkali, ale na druhou stranu si nemyslíme, že by stát se k nám musel chovat takovýmto způsobem, protože v minulosti pomohlo se řadě odvětví ekonomiky nejrůznějším způsobem a my jsme nikdy historicky o žádnou pomoc nikoho neprosili. A teď skutečně jsme v situaci téměř klinické smrti, kdy cestovní ruch je zasažen více, ten zahraniční cestovní ruch je třeba na třech procentech svého normálního výkonu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Poslední věc, prosím stručně, reagoval někdo z politiků na tu vaši dnešní demonstraci a třeba i na to, jak říkáte, že jste zatím po státu nic nechtěli a teď tedy chcete?

Stanislav VOLEMAN, předseda Asociace průvodců České republiky:
My jsme se nejprve logicky obraceli na vládu a na premiéra, který nás odkázal, největší cestovní ruch se odehrává v Praze, vás je tady nejvíc, obraťte se na město, proto jsme se obrátili na město a zítra budeme se snažit prosadit aspoň 1 bod programu v zasedání zastupitelstva a obracíme se na Radu hlavního města Prahy. Ale situace je obdobná u našich kolegů i v jiných regionech České republiky. Prázdniny skončily a velmi brzy skončí turistická sezóna.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Děkuju vám, že jste se připojil k Událostem, komentářům. Díky a na shledanou.

Stanislav VOLEMAN, předseda Asociace průvodců České republiky:
Děkuji.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pánové, nejde určitě jenom o průvodce, je to prostě jeden z příkladů, jeden z typů činnosti, která teď velmi, velmi trpí. Co tomu říkáte vy jako člověk, který má také cestovní ruch částečně v gesci?


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Ano, jsem předsedou podvýboru cestovního ruchu a všichni víme, že cestovní ruch je opravdu nejpostiženější oblastí. Netýká se to jenom České republiky, týká se to celosvětově. Když to vezmu z pohledu čísel, tak od ledna do května příjezd zahraničních turistů klesl o 56 % a jenom v květnu to bylo 98 %. Samozřejmě v tuto chvíli průvodci, kteří mají hlavně zakázky na zahraničních turistech, nemají teď bohužel nikoho. A s panem Voleman jsem komunikoval, vím o této situaci, chceme tuto situaci řešit, týká se to 600 až 800 průvodců tady v Praze. Vím, že měl jednání, jak s panem premiérem, tak s paní ministryní Dostálovou, a to, co jsem si pak přečetl z novin, tak mě, dá se říct, šokovalo. Já si myslím, že musíme v této těžké době pomoct každé skupině.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Štěchu, na vás poslední otázka jako na bývalého odborového předáka, jakou roli by teď měli v dnešní době sehrávat odbory a vůbec tedy zaměstnanci, jak moc by měli být loajální k firmám, k zaměstnavatelům, prostě zkrátka k subjektům, které na tom nejsou dobře, jak moc by naopak měli být teď tvrdí?

Milan ŠTĚCH, místopředseda Senátu /ČSSD/:
Já jsem přesvědčen, že české odbory se chovají obdobně jako třeba německé odbory, že mají dobré ekonomické a sociální analýzy a že jsou schopný najít konsensus tak, jako se to děje v Německu, zejména na platformě tripartity. A jejich úkol je hájit postavení zaměstnanců a v této době řada politiků uznala, že je potřeba držet tu kupní sílu obyvatel a zaměstnanci, to je skoro polovina obyvatel České republiky, takže si myslím, že tyto argumenty je potřeba vzít v potaz a určitě se najde dohoda. Já věřím, že ani firmy nechtějí o ty zaměstnance přijít, jinak by se nechovaly tak z mého pohledu dobře, jak se chovají a odbory chtějí, aby zaměstnanci měli stabilní, stabilní povolání, a také aby měli ty příjmy, který potřebujou pro zajištění svých rodin.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane místopředsedo Štěchu, děkuju vám. Na shledanou.

Milan ŠTĚCH, místopředseda Senátu /ČSSD/:
Děkuju, na shledanou.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
I vám děkuju, pane
poslanče Jando, na shledanou.

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Děkuji za pozvání. Na shledanou.

Jakub Janda

poslanec PČR