1. září 2020

Přes tisíc kilometrů pro kraj

(www.ods.cz/region.stredocesky) Tisíc sto jedenáct kilometrů, 260 obcí a měst a 336 účastníků z řad kandidátů, přes sympatizanty až po cyklisty, kteří se jen tak připojili. S touto bilancí uzavřela ODS v pondělí 31. srpna v Mladé Boleslavi srpnovou část předvolební kampaně. „Naše ,Tour de Kraj‘ byla hodně náročná. Jezdili jsme v horku, v dešti, do kopců i po rovině, a přitom jsme poznali Středočeský kraj křížem krážem. Na vlastní oči jsme viděli, co se v něm daří a také co se v něm nedaří a je potřeba to změnit. Bylo to užitečných 28 dnů strávených na kole a také povídáním s občany, starostkami i starosty obcí a měst. Ze všech těch setkání jednoznačně vyplynulo jedno – Středočeský kraj potřebuje změnu!“ říká starosta Líbeznic, lídr krajské kandidátky ODS a kandidát na hejtmana Martin Kupka.

Čtyři týdny putování po městech a obcích potvrdily všechny nejvážnější problémy Středočeského kraje. Zaprvé neutěšený stav mnohých silnic II. a III. třídy. „Bohužel jsme narazili nejen na neudržované silnice plné děr, doslova v dezolátním stavu, ale našli jsme i další krajský majetek, který je smutnou vizitkou špatného hospodaření. Například Střední integrovaná škola ve Středoklukách by měla učit své studenty, jak správně hospodařit s půdou a starat se o statky. Přitom ale sama na každém kroku ukazuje, že to sama neumí – neposekané louky a nepořádek ve školním areálu, oprýskané omítky, to přece není žádný pozitivní příklad, který by si absolventi měli odnést do života. A to je třeba změnit,“ říká Martin Kupka.

Středočeský kraj má ze všech krajů ČR stále nejvyšší počet domácností nepřipojených na veřejný vodovod a kanalizaci. „Je nutné zvýšit podíl státu právě na financování vodohospodářských projektů. Dostupnost pitné vody a samozřejmě také kanalizace je v 21. století klíčovou podmínkou pro život v obcích. A bezpochyby také podstatným krokem k dalšímu rozvoji venkova,“ říká Karel Bendl, kandidát do krajského zastupitelstva a starosta Benátek nad Jizerou. „Pro malé obce je totiž současná 50% finanční podpora státu při budování vodohospodářské infrastruktury naprosto nedostatečná, protože zbytek je mimo rozpočtové možností zejména menších obcí,“ dodává Martin Kupka.

Putování po kraji také ukázalo, že na mnoha místech stále pokračuje živelná výstavba, která do budoucna zatíží území skokovým nárůstem počtu obyvatel a s nimi i počtu dětí v mateřských a základních školách. „Tady musí kraj sehrát silnější roli, mapovat potřeby celého území a iniciovat dohody mezi jednotlivými obcemi o budování nových kapacit základních škol. Bez toho budou rodiče vystavováni nemožnosti umístit dítě do školy ve smysluplné vzdálenosti,“ říká Martin Hrabánek, další z kandidátů do krajského zastupitelstva a starosta města Slaný.

Každá cyklojízda končila večerním letním kinem v některém z měst na trase. Počty diváků hodně závisely na počasí, ale když bylo hezky, sešly se krásné návštěvy. V některých místech dokonce nestačily židle, které jsme s sebou přivezli. Pro mě je to potvrzení, že se srpnová část kampaně občanských demokratů vydařila,“ uzavírá Martin Kupka.

Cyklovýpravy ODS po Středočeském kraji:

  • celková délka trasy: 1111 km
  • počet navštívených měst a obcí: 260
  • nejvyšší výstup: cesta mezi Městečkem a Pyšely
  • nejpočetnější výprava: 26 cyklistů při putování po Brandýsku
  • nejdramatičtější okamžik: vytlačení lídra Martina Kupky kamionem ze silnice
  • počet deštivých dnů: 10x promoknutí skrz naskrz
  • každodenní závěr cesty: letní kino - film 3Bobule
  • největší návštěva letního kina: přes 600 diváků (Kutná Hora, Mělník, Uhlířské Janovice)
Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
kandidát na hejtmana Středočeského kraje
expert pro veřejnou správu