21. srpna 2020

To, co předvádí vláda, je matení lidí. Opatření jsou nesmyslná a zbytečná

(FORUM 24) Předseda ODS Petr Fiala v rozhovoru pro deník FORUM 24 ostře zkritizoval vládu Andreje Babiše za neustálé změny v avizovaných opatřeních proti koronaviru. Navíc připomněl premiérův slib, že už se žádná plošná opatření zavádět nebudou. Fiala se vyjádřil i k tomu, že vláda nejprve chce rušit superhrubou mzdu, pak ale ve sněmovně odmítnou koaliční poslanci o věci jednat.

Jak hodnotíte vývoj vládních opatření, která mají od 1. září platit?

Pokračuje zmatek a chaos, kterého jsme svědky od počátku. Ta opatření týkající se plošného nošení roušek jsou nelogická a nedá se v podstatě rozumět tomu, koho to má chránit a koho ne. Objevuje se nová věc, která v první vlně koronaviru úplně neplatila – vládní opatření se zdají jako úplně zbytečná. Ozývají se odborníci, ozývají se epidemiologové, kteří nechápou, proč se znovu plošně zavádí nošení roušek. Tento vládní postup je v rozporu i s tím, co sama říkala. Premiér Babiš říkal, že žádná plošná opatření už nebudou, že budou fungovat chytré karantény, lokální řešení a tak dále. A najednou tady máme plošná opatření, o nichž pochybují odborníci.

Během první vlny koronaviru jste s premiérem Babišem jednali. Dojde k něčemu podobnému i v souvislosti s následujícími opatřeními? Bude nějaká diskuze s opozicí?

To nevím. Diskuze ani tehdy neměla příliš smysl. Samozřejmě se tomu nebráním, je dobře, když vláda mluví s opozicí, ale v případě Andreje Babiše to k ničemu moc nevede. Byl bych raději, kdyby vláda začala dělat něco, co nedělá: než bude něco oznamovat veřejnosti, ať se nejprve domluví její členové mezi sebou. Nemůže to být přetlačovaná. Ministr Vojtěch něco oznámí, po kritice Babiš sdělí, že je v šoku, a všechno se zase změní. To, co předvádějí, je jen matení veřejnosti. Nevím, jestli záměrné, nebo jestli je to výraz neschopnosti, ale je to prostě tak. Každý, kdo trochu používá zdravý rozum, například musel hned vědět, že nařízení ohledně nošení a nenošení roušek ve školách nemá logiku, chápal, že sundavání roušek ve třídě a nasazování na chodbě není žádná ochrana, ale nesmysl. Stejné nesmysly jsme viděli v mnoha případech. Není žádný důvod pro to, aby se plošně zaváděly roušky. Toto říká řada odborníků. Čísla jsou pozitivní. Nejde o počty nakažených, ale o počet lidí, u nichž má onemocnění vážný průběh, jde o smrtnost. Všechna tato čísla jsou lepší a lepší! A vláda přichází s plošným opatřením, které všechny otravuje. Takže se ptám: Proč? Komu to slouží? A čeho tím vláda chce dosáhnout? Ochrany zdraví určitě ne.

A jaká je podle vás odpověď na tuto otázku?

Zmatek, chaos, nefunkčnost monitorovacích a preventivních opatření, o kterých vláda mluvila. Podívejte se například na ten takzvaný semafor. Slyšeli jsme, jak bude semafor určovat vážnost situace. Takže se na něj dívám, celá republika je kromě dvou okresů bílá, a přesto se zavádějí plošná opatření. Tohle musí vysvětlit vláda, já to za ni dělat nebudu. Opatření jsou zbytečná, nesmyslná a chaotická. Je to strašení lidí.

Obáváte se dalších dopadů na ekonomiku?

Dopady na ekonomiku už jsou. ještě ani nevíme, jak silné budou, to se ukáže v dalších týdnech a měsících. To všechno se ukáže během podzimu. Jeden dopad už ale známe, a tím je nesmyslný půlbilionový deficit státního rozpočtu, který vláda udělala. Ten je ale postaven tak, že ani neoživí ekonomiku, ani nenechá více peněz lidem. Je to něco, co ekonomice dlouhodobě určitě nepomůže.

V minulých dnech jsme slyšeli silná vyjádření k Bělorusku, poslanci hnutí ANO ale poté nehlasovali pro řadu usnesení týkajících se tamní situace. Jak se díváte na postoj České republiky v této věci?

Víte, to, že Andrej Babiš něco říká a něco píše na Twitter, ale pak je politická realita úplně jiná, na to už jsme všichni zvyklí a snad to nikoho ani nemůže překvapit. Je dobře, že Česká republika reagovala poměrně srozumitelně a silně. A to i vláda. Postavila se na stranu běloruských občanů a kritizuje Lukašenkův režim. Je také dobře, že obě komory parlamentu přijaly jasné usnesení k situaci v Bělorusku. Můžeme se bavit o detailech, ale toto je jasný signál. Bělorusové to potřebují. Zažili jsme to přece i my sami. V době totality bylo pro naše občany velmi důležité, že se o jejich situaci zajímá někdo v zahraničí. Bělorusové chtějí žít ve svobodě a my je v tom musíme podpořit.

Poslední otázka se týká jednání sněmovny a vaší snahy zařadit na program jednání o zrušení superhrubé mzdy. I přesto, že ministryně financí Alena Schillerová její zrušení avizovala, poslanecká sněmovna o věci jednat odmítla. Jak si to vysvětlujete?

Ona už by to byla celé komedie, kdyby nešlo o tolik peněz. Připomínám, že superhrubá mzda už byla zrušena! Mělo to platit od 1. ledna 2015 a byla to vláda koalice ČSSD a ANO, která prodloužila její trvání. my jsme ji už fakticky měli zrušenou a ODS to navrhuje dlouhodobě. Ten konkrétní návrh, který jsme chtěli projednávat, leží v Poslanecké sněmovně přes dva roky. Hnutí ANO by nemuselo ani hnout prstem, jen to podpořit. Přesto to neudělají ani navzdory tomu, že navíc tvrdí, že to zrušení chtějí. Ve chvíli, kdy dojde na činy, nestane se nic. Ať si každý odpoví sám na otázku, kdo to vážně myslí a kdo ne. Kdybychom to včera projednali, byla by tu reálná šance, že superhrubá mzda nebude existovat od ledna příštího roku. To by znamenalo, že lidé budou mít více peněz. V období ekonomické nejistoty toto pokládám za ještě důležitější než v době, kdy jsme ten zákon připravovali.

(Autor: Johana Hovorková)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS