17. srpna 2020

Události, komentáře: Návrat roušek, manuál pro školy a kratší karanténa

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl poslanec a místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda.

Celý rozhovor s Bohuslavem Svobodou můžete zhlédnout na ČT24.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
1. září se děti vrátí do škol a roušky do hromadné dopravy a vnitřních veřejných prostor. Rozhodlo o tom ministerstvo zdravotnictví na doporučení rady vlády pro zdravotní rizika.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Od 1. 9. roku 2020 zavádíme povinnost plošného nošení roušek ve všech prostředcích veřejné dopravy v České republice, včetně meziměstských spojů. Stejně tak bude povinnost nošení roušek ve vnitřních prostorech.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Povinnost nosit roušky se týká i škol. V lavicích je budou moci žáci odkládat při přesunu mezi třídami, ale budou muset mít ústa zakrytá, stejně jako na jaře.

Robert PLAGA, ministr školství, mládeže a tělovýchovy /ANO/:
Odstup mezi jednotlivými lidmi a umývání rukou, časté větrání všechny hygienické standardy budou v platnosti v podzimním termínu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Hosty Událostí, komentářů jsou ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch, dobrý večer.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Dobrý večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:

Bohuslav Svoboda, poslanec ODS, dobrý večer.

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Dobrý večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, dnes jste měli všichni na tiskové konferenci roušky. Jednali jste taky v rouškách, nebo to bylo jen tak naoko pro novináře...

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Na Úřadu vlády platí už nějaký čas povinnost nošení roušek, byť není kodifikována, není v zákoně, ale na Úřadu vlády se roušky nosí, takže chodíme v rouškách do jednacího sálu, ale pak máme rozestupy dostatečné, takže si je sundáváme.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Proč plošně zavádíte povinně roušky, když takzvaný semafor zůstává na většině území bílý? Podle vašeho
poslance Rostislava Vyzuly je to spíš politické než odborné rozhodnutí. Má pravdu, je to spíš politika?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
To bych neřekl, co by na tom bylo politického. Spíše prevence. My skutečně jsme velmi diskutovali s epidemiology otázku začátku školního roku. A víme, že ta změna bezesporu bude. Bude tady zhruba 2 000 000 studentů, žáků, kteří začnou migrovat v městské hromadné dopravě. Obecně po létě se začne ekonomika nastartovávat, lidé se budu koncentrovat v obchodech a podobně. A obáváme se, že skutečně z těch současných čísel bychom se mohli dostat ještě na vyšší. A je pravdou, že roušky stejně jako rozestupy a dezinfekce jsou zkrátka těmi základními preventivními opatřeními, takže my to bereme skutečně jako prevenci.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane
poslanče Svobodo, rozumíte tomu, tak jak to, vysvětluje pan ministr, chápete to opatření?

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Já nerozumím jediné věci, proč jsme to udělali dávno. Je to asi 2 měsíce, co jsem říkal, že roušky by neměly být rušeny. Co máme na boj proti koronaviru? Jenom ty roušky. Žádné jiné preventivní opatření, natož léčebný nemáme. Mytí těch rukou a dezinfekce je pomocný projev, ale to šíření je aerosolové převahou, čili ty roušky skutečně mají smysl. Také se podívejte, že všechny země, ve kterých dochází k nové eskalaci toho onemocnění, tak ty roušky zavádějí. Je to jediná, skutečně jediná věc, kterou máme a která skutečně má charakter preventivní. To znamená, snižuje ten infekční náboj mezi těmi lidmi. Proto to nemělo být zrušeno. To je první věc, proč ne. A ta druhá věc je, že ty roušky samy v sobě mají takový aspekt jakéhosi informování o nebezpečí. Ti lidé, když nosí tu roušku, tak vědí, že tady něco je, že tady je nějaké riziko, které jim hrozí. A jsou ochotni to dělat. V okamžiku, kdy jsme roušky zrušili, v tom okamžiku je všichni odhodili, všichni se chovali, jako kdyby tady žádné nebezpečí nebylo. Dopadlo to tak, jak to dopadlo třeba v tom baru, kde se všichni tak dlouho objímali, až tam bylo těch 150 nakažených. Čili ten pocit toho rizika, kromě toho, že to je preventivní opatření, ty roušky dávají, a proto jsem přesvědčen, že vlastně v tom rozsahu, v jaké byly zrušeny, neměly zrušeny být. A jsem velmi rád, že mohu říct, když pozdě, tak aspoň přece.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, jak to v současné době vypadá s počty nakažených, kteří jsou ve vážném stavu a musejí být hospitalizováni v nemocnicích? Vzestupná je ta tendence nebo je to pořád na nějakém hladině? Jde mi o to, jestli skutečně, když tedy máme bílý semafor, průběh té nemoci je teď momentálně spíš méně vážný, protože spousta lidí nemá vůbec žádné příznaky nebo mírné, tak na základě čeho jste se rozhodli? Jenom proto, že bude větší migrace lidí.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Přesně tak. Bude mnohem větší sociální interakce mezi lidmi, to je nesporné. Zejména právě v těch provozech, o kterých hovoříme. Ano, máte pravdu. Pravdou je to, a buďme za to všichni rádi, že z hlediska počtu hospitalizovaných to číslo je plus minus konstantní, kolem stovky se pohybuje. Přibývá, něco málo bývá, teď je myslím aktuálně 96 závažných případů, někde kolem 20, a to číslo se v čase příliš nemění, což je skutečně dobrá zpráva pro systém zejména zdravotnictví. Na druhou stranu, myslím si, že dneska nikdo z nás nedokáže říci, co se stane na podzim, až tady bude skutečně obrovské množství různých respiračních infektů, do toho koronavirus, do toho chřipka. Může se stát leccos. Takže já si myslím, že skutečně ty roušky v tomto směru jsou velmi důležité preventivní opatření.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane
poslanče, vláda scházela na chytrou karanténu. Jste spokojeni s tím, jak chytrá karanténa funguje?

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Já slovo spokojen vůbec nedovedou použít, protože chytrá karanténa nefunguje, aby fungovala, musela by postihnout určité procento těch kontaktů, které by byly řešeny. A zatím jsou to vlastně výjimečné záchyty, protože Mapy.cz. žádné informace nepodávají, přes eRoušku neběží vůbec nic, tam běží jedno procento lidí. Víc tam není přihlášeno. Čili to, co jsme považovali nebo jsme chtěli, aby bylo, ten nejsilnější prvek toho boje proti koroně, je prvek, který vůbec nefunguje. Proto také říkám, že máme jedinou roušku. A ten problém, který ještě máme, že teď se radujeme, že máme ty infekce lehké. My ale nevíme, co ten virus bude dělat. On teď mutuje směrem k lehkosti, ale může mutovat úplně obráceně. A to jediné, je potřeba, abychom udělali, abychom dopadli jako nový Zéland, který za poslední měsíc už neměl žádnou infekci prostě proto, že tam ten ostrov se chová tak jako uzavřeně a poslušně, nebo jak to říct, že tam všechna tato preventivní opatření zafungovala. Oni z toho začátku, kde jim to běžel ten peak nahoru, to zastavili na nule. A ta nula už se tam táhne, jestli se nemýlím, teď už to budou 2 měsíce.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, proč chytrá karanténa nefunguje? Já znám případy lidí, kteří se mezi sebou domlouvají, nenahlas mě hygieně, protože já nechci být v preventivní karanténě, nikdo je vlastně nedonutí k tomu, aby opravdu všechny ty kontakty nahlásili. Nezvolili jste špatnou cestu té chytré karantény?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
To je samozřejmě otázka. Pak jsou tady kritici, kteří říkají, že je chceme sledovat, Big Brother a tak dále, takže musíme vždy vyvažovat mezi tím, že skutečně máme zájem na ochraně veřejného zdraví a trasování kontaktů, a mezi tím, že tady budeme skutečně někoho sledovat alá Big Brother. My chceme...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Nezklamala vás tedy chytrá karanténa? Slibovali jste od ní asi víc, ne?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
To spíš jenom k tomu, co jste říkala. Každý, kdo je nakažený, tak má povinnost ze zákona udat své kontakty, to je ze zákona o ochraně veřejného zdraví, že pokud to neudělá, pokud zamlčuje úmyslně něco, tak samozřejmě mu hrozí případná sankce. Je jasné, otázka, jak se to dá vymáhat, to je logické, ale jenom je třeba si to uvědomit. A pokud samozřejmě někdo úmyslně šíří tuto chorobu, tak pak to je trestný čin potažmo. Takže to je také třeba vnímat. Ale pravdou je, že chytrá karanténa není jenom eRouška. My teď pracujeme, a to jsme jasně říkali, přes léto na nové eRoušce, která bude chytřejší, bude umět komunikovat i s aplikacemi v zahraničí, spustíme ji, tak jak jsme avizovali několikrát od 1. 9., já věřím, že právě před podzimem lidé pochopí, že to má větší smysl, že skutečně začnou ty respirační choroby, že lidé pochopí že skutečně takovéto aplikace svůj smysl mají. Ale to není chytrá karanténa. Chytrá karanténa je několik nástrojů, které skutečně fungují. Navolávání dat, sdílení dat.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pan
poslanec říkal, že to nefunguje.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Já s ním nemohu souhlasit, že by to nefungovalo. Ona má své mouchy, určitě ano, ale z hlediska sdílení dat, to co jsme dneska schopni vůbec v tom systému sledovat, hospitalizace a podobně, to je skutečně komplex nástrojů. To není pouze eRouška, na kterou to je často vlastně koncentrováno. To je skutečně sdílení dat v tom systému, eŽádanka a podobně, a to funguje mnohem lépe než někdy na začátku té epidemie, a tam jsme odpracovali velký kus práce.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane
poslanče, v tom výčtu míst, která spadají od 1. září do povinnosti nosit roušku, chybí vám tam něco? Nebo je ten výběr udělaný podle vás správně a adekvátně situaci? Jsou tam obchodní centra, pošty, úřady...

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
To je velmi obtížná otázka, protože si musíme uvědomit, co všecko existuje jako za shromáždění nebo kde se ti lidé setkávají. Já zatím musím říct, že to, co je vyjmenováno, já považuji za nutné, že dokonce rozumím i tomu, že školy se v té třídě chovají jako jednotka, jako uzavřená jednotka, je to uzavřená jednotka 15, 20 dětí.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
No spíš 30...


Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Jak kde. A ta celá škola se musí chovat jinak. Tomu všemu rozumím, ale dovedu si představit celou řadu věcí, které by to také vyžadovaly, jsou to například teda návštěvy na úřadech, kontakty lidí s personálem úplně obecně. A když hovoříme o té chytré karanténě, která do tohoto také spadá, chytrá karanténa není prevence, chytrá karanténa je řešení už následkům, že někde něco je. Prevenci skutečně máme jenom tu roušku. Chytrá karanténa bude mít smysl, začne ho mít tehdy, až budeme dělat minimálně 10 000 vyšetření denně. Teď už, já jsem řekl 10 000 před dvěma měsíci a teď už se ozvalo 20 000 z úst vlády, dokonce 30 tisíc...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pan premiér mluvil o 20 tisících v dubnu.


Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Ano, řekl 20 tisíc, teď už řekl pan ministr vnitra 30 000, ale k těm číslům se ani zdaleka neblížíme, máme 4,5 tisíce. 4 570.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Ono se to hodně navýšilo, teď si pamatuju, před pár dny bylo přes 9 000, což denně...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ale k 20 tisícům se to pořád neblíží.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Ano, ale to není otázka, že by ten systém neměl kapacity. Dneska ten systém, a my jsme dneska to řešili také na radě vlády, má kapacity někde aktuálně kolem 18 000.


Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Proč je nevyužívá?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Protože lékaři musí někdo indikovat to vyšetření. Přece to není o tom, že řekneme, kdo bude...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Není koho testovat.


Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Ale to není otázka indikace. Vy obecně říkáte, že pacient, který skončí karanténu, nebude testován. To je rozhodnutí, to není lékařská indikace, to je direktorát z vlády.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
V tomto směru ano, protože vycházíme z nějakých vědeckých poznatků.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane ministře...

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Ale pokud jde o indikaci k vyšetření, tak to musí indikovat buďto praktický lékař nebo krajská hygienická stanice nebo...


Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Ne, podle mého názoru už by měli mít 3 měsíce guide line, který říká: V tom a v tom případě to musíš udělat.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
To existuje.


Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Neexistuje.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, pan
poslanec tady se zmínil o školách. Jde mi o to jestli, když mluvíme o té jednotce uzavřené třídě, jak to bude fungovat v družinách, protože v družinách se mísí děti z různých tříd. Budou vůbec moc družiny fungovat za téhle situace nebo budou muset děti být v rouškách v družinách?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Družiny samozřejmě fungovat musí, protože je to jeden ze základních předpokladů, aby vůbec fungovala ekonomika, aby lidé měli kam si dát své děti, takže to jsme diskutovali s ministerstvem školství. A omezení družin z našeho pohledu i z pohledu ministerstva školství možné není. Samozřejmě budeme chtít, budeme se o tom bavit tak, aby skutečně to setkávání dětí bylo co nejmenší i v rámci těch společných aktivit, hromadných akcí, výletů a tak dále. Ale pokud jde o družiny, tam si nedokážu představit, že bychom omezovali, protože skutečně to je základní předpoklad, aby mladé maminky měly kam dát své děti.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A jak vyřešíte tu věc, že tedy do družiny chodí děti ze všech druhých tříd, třeba do jedné družiny, tak co tam? Budou muset mít roušku, nebo jak to bude fungovat?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Nemáme to nyní nastaveno, bavili jsme se pouze o tom, že skutečně družiny nechceme zavírat.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Víte, kolikátého je? Ono je už asi sedmnáctého srpna.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Ano, máme nastaveno to, že ve společných prostorách mají být povinné roušky...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Takže děti v družině budou muset mít roušku.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
V družině v tuto chvíli nikoliv, nepočítáme s tím.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře a jaký smysl má potom to, že tedy ty děti budou v jedné třídě, kde budou jenom ty děti ze třídy, ale v družině se potkají s jinými dětmi a taky tam nebudou muset mít trošku, ale potom když půjdou na toaletu, tak si ji budou muset nasadit tu roušku.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Ale tak my nejsme schopni úplně řešit všechna rizika, my se ta rizika snažíme eliminovat, snažíme eliminovat v rámci společných prostor, když děti skutečně ve velkých houfech, řekněme na chodbách, jdou do jídelny a podobně. Takže samozřejmě to budeme řešit. Ale není úplně se možné vyřešit úplně všechno tak, aby ta škola mohla nějakým způsobem fungovat. My jsme řekli, jasně, že nechceme omezovat výuku, nechceme skutečně...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A jaký pokyn dostanou ředitelé v okamžiku, kdy v jedné třídě se objeví koronavirus? Zavřou jenom tu jednu třídu nebo i třídu dětí, kam chodily děti z družiny nebo zavřou celou školu?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
To záleží na epidemiologickém šetření. V tomto směru není možné říci, že to takto přesně bude. Pokud je jeden nakažený pouze v rámci té třídy, školy, tak pak samozřejmě pokud ten nakažený se pohyboval někde mimo, tak se musí řešit epidemiologicky významné kontakty. Pokud byl jenom v rámci třídy, tak půjde do izolace on a případně nějaké nejbližší kontakty nebo případně celá třída. Ale to skutečně vždy záleží na epidemiologickém šetření krajské hygienické stanice.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane
poslanče.

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Jestli se nemýlím, tak zatím ta věta zní tak, že to závisí na rozhodnutí ředitele školy.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Kdo půjde do karantény, to nikoliv, to musí...


Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
To ne, to nikoliv, ale co udělá ta škola...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Jestli uzavřít třídu nebo celou školu.


Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
A to je strašně těžký rozhodnutí. A je to jedna z těch věcí, co říkám, že jsme měli mít dávno hotový, na toto všechno by měla být směrnice, která říká - udělej to asi takhle, když to z nějakého důvodu nepůjde, tak se to samozřejmě...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pan ministr říkal, že dnes pošle ředitelům metodický pokyn.


Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Zítra snad o tom bude hovořit. Ale pořád se to odkládá. Mě strašně trápí to, že už tady máme koronavirus od února a ještě v tuto chvíli řešíme vlastně principiálně základní věci, které už měly být dávno vydefinované. Třeba to, jak to bude vypadat ve školách. Třeba to, jestli budou roušky na všech místech, abychom se nemuseli teď tady v televizi dohadovat, jestli je to všecko dobře. To všecko už mělo padnout jako návrhy. A ty návrhy měly být prodiskutovány jak s odbornou veřejností, tak o tom měli být informováni obyvatelé, protože u všech těchto věcí to jediné, co je zásadní, je dobrá informovanost, jenom dobře informovaní lidé jsou ochotni někdy přistoupit na to, že jsou omezováni, jinak ne.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Proto jsme právě tvořil ten manuál a myslím si, že je velmi podrobný…

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Uvidíme, jak bude vypadat zítra. Pane ministře, ještě otázka na vás. Zajímá mě, proč jste se rozhodli udělit výjimku sportovcům, kdy v jednom týmu, když bude 1 nakažený, tak nemusí celý tým do karantény, ale půjde jenom v případě, když by měl pozitivní test? Tak proč to sportovci můžou takhle udělat? Připadá vám to spravedlivé vůči ostatním, když v jednom týmu bude 1 nakažený, tak ostatní nemusí do karantény, pokud budou mít negativní test, ale přece ten koronavirus se projevuje až nějaký pátý, sedmý, osmý den, takže ti ostatní, kteří potenciálně můžou ten virus mít, tak můžou dál běhat po hřišti, chodit domů, chodit mezi lidi.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Oni se právě ale budou testovat pravidelně.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ano... to znamená, že test budou podstupovat každý den?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Každý den ne, ale vždy před zápasem budou separováni, nebudou ve společných šatnách, ve společných sprchách. Takto to bylo garantováno tak, aby to riziko se maximálně snížilo. Samozřejmě snažíme se najít nějaký vyvážený konsensus. Musíme si uvědomit, že my tady s tím virem zkrátka budeme žít...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Takže fotbalista se má smířit s tím, že před každým zápasem, pokud se v jeho týmu objeví koronavirus, bude muset na test.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Ano, tak toto i fotbalová asociace deklarovala, že je připravena toto dělat, takže samozřejmě za těchto předpokladů...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane
poslanče, dává vám to smysl?

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Ne, toto mi smysl nedává, to je výjimka, která je jednou z cest do pekel. Já si nemyslím, že by koronavirus poznal, že infikoval sportovce, a proto se choval jinak. Bude se chovat úplně stejně jako u každého jiného člověka. A dost dobře ani nevidím důvod, který by vedl nás k tomu, abychom toho sportovce ohrožovali třeba nějakým horším průběhem, protože nebude mít splněny ty podmínky, jako máme my normální smrtelníci. Prostě výjimky v těchto věcech se dělají velmi, velmi obtížně, velmi obtížně se zdůvodňují, a proto já říkám, že tomu ne úplně rozumím tomu systému, tak jak byl vytvořen. Víme dobře, že to ve světě už nějak funguje, speciálně u těch fotbalistů to nějak funguje.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A není to jenom proto, že to je byznys? Že v tom jsou velké peníze?


Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
V Premier League, ale je to o tom, že to je o velkém zájmu, že to je velmi silné volební téma, velmi silné volební téma, a proto děláme všichni nějaké úhyby. A Premier League je samozřejmě o velkých penězích a také dělá nějaké úhyby. Ale byl bych docela rád, kdyby se ty naše názory konfrontovaly s tím, co dělá Premier League, s tím, co se odehrálo v tenise například. Vemte si ten příběh Djokoviče a spol. Protože ono se to hezky říká, ale v okamžiku, kdy se tam rozeběhne infekce čtyř pěti sportovců, bude se to obtížně zdůvodňovat, proč jsme se o to nepostarali nějak jinak.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Tak pánové, uvidíme, jak to bude fungovat v praxi. Děkuju za to, že jste byli hosty Událostí, komentářů, a na shledanou.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Na shledanou.


Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Na shledanou.

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR