21. srpna 2020

Televizní noviny

(TV Nova) Hostem Televizních novin TV Nova byl předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Nova Plus.

Martin POUVA, moderátor:
Kvůli zmatkům při znovu zavádění roušek začaly padat hlavy. Epidemiolog Rastislav Maďar už nebude vrchním organizátorem českého boje s koronavirem.

Martin POUVA, moderátor:
A já teď ve vysílání na telefonu vítám
předsedu ODS Petra Fialu. Pokud se slyšíme, tak dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer přeji.

Martin POUVA, moderátor:
Pane
předsedo, jak na vás celá ta situace kolem roušek a komunikace ve vládě působí?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pokračuje tady ten chaos, které jsme byli svědky v posledních měsících. Ministr zdravotnictví absolutně nezvládá svoji práci. A ten, kdo za to nese odpovědnost, samozřejmě je premiér. A ta situace je poměrně vážná, protože vidíme, že tady najednou nerozhodují epidemiologové, ale rozhoduje marketingový tým pana premiéra, nebo jak se pan premiér vyspí. Lidé si z toho už dělají legraci, což samozřejmě nad tím se usmívat můžeme a je to i namístě, ale na druhé straně ta situace je vážná například v tom, že nikdo už nebude brát opravdu seriózně ta rozhodnutí, která vláda udělá. To je Kocourkov, a ne odpovědná politika.

Martin POUVA, moderátor:
A vychází z toho podle vás jako opravdu hlavní viník epidemiolog Rastislav Maďar?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já nebudu posuzovat práci epidemiologů, na jsou tu odborníci. Já jsem politik a mohu posuzovat práci politiků. A ten, kdo nese politickou odpovědnost, je premiér a ministr zdravotnictví. Oni taky rozhodovali, byli u všech těch rozhodnutí, říkají to lidem, takže to je jejich odpovědnost. A to, že vláda tady dává protikladná rozhodnutí, že se během několika dnů nebo hodin vydají 3 rozdílná rozhodnutí, no to je přece odpovědnost premiéra a ministra zdravotnictví, který tu situaci absolutně nezvládá.

Martin POUVA, moderátor:
A co by se podle vás mělo nebo mohlo udělat jinak?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Všichni jsme slyšeli, že například bude fungovat Chytrá karanténa a že už nikdy nebudou plošná opatření. Toto je zase plošné opatření. Pak jsme slyšeli, že bude semafor, ať se díváme na semafor podle toho, že se bude řídit rozhodování v této věci. Semafor, když se na něj podíváme, tak je skoro v celé republice bílý, tak proč se zavádějí plošná opatření? Proč tedy znovu roušky? Řada epidemiologů říká, že v tuto chvíli je to zbytečné snad s výjimkou veřejné dopravy, kde to nějaký smysl má. Takže tohle rozhodnutí bylo neodůvodněné, několikrát se změnilo, lidé si už z toho dělají legraci a člověk se může ptát, jestli si vláda dělá legraci z lidí, nebo jestli zkouší co veřejnost vlastně vydrží.

Martin POUVA, moderátor:
Pane
předsedo, já děkuji za váš čas a přeji hezký večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání. Pěkný večer všem divákům.

Petr Fiala

předseda ODS