13. srpna 2020

Kompenzace obcím ve výši 1 250 Kč na občana zachraňuje plánované investice

(www.ods.cz) V těchto dnech putují na účty měst a obcí finanční prostředky, které mají podle nedávno přijatého zákona obecním a městským rozpočtům kompenzovat pokles daňových výnosů.

„Už od dubna jsme myšlenku podpory obcím a krajům jako poslanci za ODS prosazovali, protože bylo jasné, že útlum ekonomiky a i vládou zvolený způsob výplaty bonusu živnostníkům může zkomplikovat jejich investice. I s pomocí senátního pozměňovacího návrhu se nám to v červnu podařilo. Pokud by totiž komunální rozpočty přišly o významnou část daňových příjmů, zastavily by se z nich hrazené investice, které z velké části realizují právě české a často i lokální firmy,“ říká kandidát na středočeského hejtmana a poslanec ODS Martin Kupka.

Kompenzace ve výši 1 250 korun na každého obyvatele obce a města sice nepokrývá pokles daňových příjmů měst a obcí kompletně, ale bezpochyby starostům a zastupitelům uvolňuje ruce a zachraňuje klíčové investice, které by bez těchto dodatečných zdrojů byly ohroženy.

„Projíždím v těchto dnech na kole obce a města v našem kraji a bavím se se starosty a zastupiteli, kteří jednoznačně říkají, že nebýt prosazené kompenzace, musely by být zastaveny nebo by se vůbec nerozběhly rekonstrukce komunikací. V několika obcích mi řekli, že zvažovali pozastavení plánované výstavby školy a narazili jsme také na obec, pro kterou by propad příjmů znamenal fatální problém pro výstavbu vodovodu. To jsou jasné důkazy, že kompenzace pomáhá naprosto klíčovým a životně důležitým investicím a je pro mě důkazem, že jde o velmi důležitou pomoc k rozběhnutí ekonomiky,“ dodává Martin Kupka.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu