12. srpna 2020

Český Senát přivítal amerického ministra zahraničí Michaela R. Pompea

(www.senat.cz) Na hodnoty svobody, demokracie a svébytnosti se během setkání na půdě české horní parlamentní komory ve svých projevech shodně odkazovali předseda Senátu Miloš Vystrčil a ministr zahraničí Spojených států amerických Michael R. Pompeo. Šéf americké diplomacie ve svém vystoupení také veřejně podpořil plánovanou senátní cestu na Taiwan.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil v úvodu podotkl, že Evropě se historicky dařilo posilovat svobodného ducha díky podpoře a pomoci demokratických zemí, zejména díky Spojeným státům. Zároveň připomněl, že návštěva vrcholného amerického diplomata v Česku probíhá 30 let od projevu bývalého prezidenta Václava Havla v americkém Kongresu. „Považuji za symbolické, že se tak děje v době, kdy svobodný duch Evropy oslabuje. Jsem přesvědčen, že bychom toto setkání měli využít. Měli bychom ho využít k tomu, aby Česká republika, země Evropy, Evropa začala klást větší důraz na to, aby obhajovala své hodnoty a své demokratické principy, aby více dbala o svoji suverenitu, nezávislost a svébytnost.“

Odkazy na Václava Havla zazněly několikrát také v projevu ministra zahraničí Michaela Pompea. Ten mimo jiné s odkazem na Rusko a Komunistickou stranu Číny varoval, že autoritářství rokem 1989 ani 1991 neskončilo. „Navzdory tehdejší skvělé době je zřejmé, že řada geopolitických aspektů, které jsme tehdy vytlačili, nezmizela. Věci, kterým jsme věřili, se ukázaly být jinak. A možná, možná až teď rozpoznáváme trendy, které jsme měli rozpoznat už dávno.“

Ve svém vystoupení ministr Pompeo rovněž podpořil chystanou cestu předsedy Senátu na Taiwan a zdůraznil, že Spojené státy Českou republiku podporují, stejně jako vždy podporují spojence, kteří bojují za svobodu.

Do následné diskuze moderované předsedou Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavlem Fischerem se zapojili senátoři Tomáš Jirsa, Jiří Dienstbier, místopředseda Senátu Jan Horník a Renáta Chmelová.

V závěru předseda Senátu Vystrčil věnoval ministrovi na znamení důvěry a přátelství klíč od českého Senátu, nejsvobodnější a nejdemokratičtější instituce v zemi.