4. srpna 2020

Události, komentáře: Volební právo i pro lidi v karanténě

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl místopředseda ODS Martin Kupka.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jak se bude volit v podzimních krajských a
senátních volbách? A hlavně, jestli vůbec budou moci volit ti, kteří v danou chvíli budou v karanténě? Právě to teď řeší politici a my to budeme v Událostech, komentářích řešit také se zástupci všech sněmovních stran. Dodneška se strany mohly vyjádřit ke všem čtyřem variantám, které resort vnitra připravil. Zítra budou o návrzích jednat se šéfem vnitra Janem Hamáčkem. No a jednou z možností je třeba hlasování z auta. Tahle varianta je aktuálně nejpravděpodobnější. Další je vytvoření zvláštních okrsků v uzavřených zařízeních třeba domovů pro seniory a podobně. Vedle toho vnitro navrhuje i výjezdní volební komisi, která by měla přenosnou volební schránku. Vůbec nejdiskutabilnější je podle šéfa resortu Jana Hamáčka i členů opozice čtvrtý návrh - možnost zřízení jakéhosi zmocněnce, tedy zástupce, který by odvolil za člověka, který v tu chvíli je v karanténě. Ten by nahlásil na obecním úřadu svého zmocněnce, včetně čísla jeho občanského průkazu. K tomuto bodu má ale řada stran řadu výhrad. No a mezi vnitrem navrhované varianty se nedostalo korespondenční hlasování, pro které se vyslovily například zástupci Pirátů, KDU-ČSL či TOP 09. Podle ministra vnitra Hamáčka pro tuhle možnost není ve Sněmovně většinová podpora. No a vláda by mohla výsledný návrh na změnu volebního zákona projednat už 17. srpna. Do konce tohoto, tedy osmého měsíce by mohl projít i oběma parlamentními komorami.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A ve studiu jsou teď s námi naši první hosté,
poslanci Martin Kupka za ODS, taky místopředseda strany. Dobrý večer.

Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ondřej Profant z Pirátské strany. Dobrý večer.

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
Dobrý večer.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A do Lesního Jakubova zdravím Kateřinu Valachovou, místopředsedkyní
poslaneckého klubu ČSSD. Dobrý večer.

Kateřina VALACHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ČSSD/:
Hezký večer vám i divákům.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
První otázka pro všechny stejná - ústava České republiky říká, že právo volit má každý občan, který dosáhl 18 let. Volební zákon pak praví, že ten, kdo má omezenou osobní svobodu z důvodu ochrany zdraví obyvatelstva, volební právo nemá. Je tedy podle vás karanténa překážkou v tom podzimním hlasování do krajských zastupitelstev a do části
Senátu? Začnu u vás, paní poslankyně.

Kateřina VALACHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ČSSD/:
Teď jste citovala ta platná pravidla a vlastně doposavad pokud samozřejmě někdo měl tuberkulózu nebo nějakou jinou prudce nakažlivou chorobu a byly to jednotky případů, tak to nečinilo žádné problémy a ani z toho nebolela hlava ústavní právníky. Nicméně jsme situace celosvětové pandemie, ani my nevíme, jak bude vypadat situace v České republice na začátku října. Proto se snažíme zajistit volební právo opravdu pro všechny občany, jejich bezpečné hlasování. A tedy i najít shodu na změnách volebních pravidel.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Dobrá, ale neodpověděla jste mi na tu otázku, jestli karanténa je překážkou, nebo není?

Kateřina VALACHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ČSSD/:
V tuto chvíli je překážkou. Nicméně s ohledem na to, že koronavirus změnil všechno a my nechceme s virem přežívat, ale žít a také zajistit, aby občané a občanky i v tomto případě, to znamená nařízené karantény nebo izolace, na začátku října mohli realizovat své volební právo, tak náš předseda sociální demokracie Jan Hamáček a ministr vnitra předložil návrhy pravidel pro politické strany, na kterých bychom se chtěli shodnout, abychom mohli nejenom volit, ale abychom mohli volit bezpečně.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane
poslanče Kupko, pro vás karanténa je, či není překážkou?

Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Většina těch právních výkladů říká, že to opravdu znamená překážku. Je jasné, že je tu covid se svojí závažností, ale vedle toho jsou vážná infekční onemocnění, která mohou v mnohem větším procentu ohrožovat lidské zdraví i životy, takže za těchto okolností má opravdu smysl určit pro tyto podzimní volby specifická pravidla, kdy by ta karanténa uložená z důvodu onemocnění covid nebyla překážkou a podařilo se zajistit právě hlasování. A v právě hlasy opozice přiměly i ministra Hamáčka k tomu, aby začal přemýšlet o tom, jakým způsobem zajistit možnost volby pro ty, kteří se z důvodu covidu ocitnou v karanténě.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pan Profante.

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
Já tady úplně nesouhlasím s tím výkladem. Já si myslím, že ten volební zákon mluví opravdu o těch vážných infekčních onemocněních, když je člověk na infekčním oddělení a podobné věci. Rozhodně se nebavíme o tom, kdy tady máme relativně hodně lidí v karanténě. A ještě musíme říct, že velmi mnoho těch lidí je v preventivní karanténě. Velmi pravděpodobně tu nemoc ani nemají, nebo to jenom nejsme schopni zatím prokázat, protože ještě neměli 2 negativní testy, a takovým lidem rozhodně nemůžeme odebrat právo. A podle mě, kdyby toto bylo napadnuto u Ústavního soudu, třeba někdo, kdo je mezi prvním a druhým testem negativním, tak by Ústavní soud zcela správně rozhodl, že takové volby jsou neplatné, pokud by to vedlo k výsledku. A u
senátních voleb můžou i desítky hlasů opravdu ten výsledek změnit a volíme jednu třetinu Senátu na podzim.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Kupko, z vašeho pohledu by toto nebylo riziko, že by, dejme tomu, ty volby byly zpětně napadnutelné, že by se objevovaly stížnosti na jejich legitimitu?


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Právě proto jsme se snažili o to, aby se opravdu otevřely ty volby těm, kteří jsou z důvodu covidu v karanténě právě proto, že závažnost toho onemocnění je mnohem menší než v případě tuberkulózy nebo dalších infekčních onemocnění, kdy ta karanténa je samozřejmě důvodem a překážkou pro volební právo. Ale v tomto případě to tak být nemělo. A je dobře, že se teď hledají cesty, jak otevřít tu možnost velkém počtu lidí. Tak navíc nevíme, jak velký bude...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
To neví nikdo, co se bude na podzim dít.


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
…na podzim 2. a 3. října, tak proto je důležité se na to připravit. A to ledabylé prohlášení pana ministra Hamáčka minulý týden, kdy vlastně to znamená, že tisíce lidí nepůjdou volbám z důvodu karantény, tak to nás nadzvedlo a je dobře, že se to teď mění.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Paní
poslankyně Valachová, proč myslíte, že se předseda sociální demokracie a ministr vnitra Jan Hamáček jaksi odhodlal k tomu prohlášení, o kterém mluví pan poslanec Kupka, které skutečně bylo poměrně razantní. Prostě tito lidé volit nepůjdou. A teď se vlastně hledají cesty, jak to zařídit, aby mohli volit.

Kateřina VALACHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ČSSD/:
Kolega Profant se trošku vlamuje do otevřených dveří a kolega Kupka je příliš přísný na Jana Hamáčka. Já bych chtěla divákům České televize vysvětlit, že jde vlastně o dva okruhy voličů. Ti lidé, kteří se dnes například vrací ze zahraničí, z dovolené a jsou například z důvodu těch obecných pravidel, ať na straně toho státu, ze kterého se vrací, nebo nás, takzvaně v ochranné karanténě, to znamená, řekněme, preventivní, jak řekl kolega Profant, tak o těch vůbec nediskutujeme, ti by mohli volit i za stávajících pravidel, kdyby zítra byly volby. My se bavíme o těch lidech, kteří by byli omezeni na tom svém právu volit tím, že vydá rozhodnutí o izolaci nebo karanténě krajská hygienická stanice anebo lékař. A tito podle stávajících pravidel skutečně volit nemohou. Ale my si přejeme, aby volit mohli, protože přece jenom covid opravdu hodně věcí změnil. A jak už jsem řekla, nechceme s virem přežívat, ale žít. A to je vysvětlení, paní redaktorko, na vlastně ten dotaz, co že to Jana Hamáčka k tomu vedlo. Bylo to vyjádření o platném právním stavu, jinak Jan Hamáček každým svým krokem dokazuje, že bojuje o to, aby lidé opravdu s virem žili, ne přežívali.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Prozatím děkuju. My se teď s Jakubem podíváme, co si na toto téma myslí zástupci dalších sněmovních stran.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano, Marcelo, já ti za chviličku slovo vrátím. Ale teď v krátkosti se dvěma dalšími hosty. S Petrem Gazdíkem, místopředsedou hnutí STAN, přeji dobrý večer. Slyšíme se, pane Gazdíku?

Petr GAZDÍK, místopředseda hnutí /STAN/:
Ano, prosím, dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A na telefonu by měl být také Jan Hrnčíř,
poslanec za SPD, i vás zdravím. Slyšíme se?

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Dobrý večer, slyšíme.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Výborně. Začnu u pana Gazdíka. K těm konkrétním návrhům začněme jedním z těch, o kterých se mluví hodně dlouho, mobilní volební komise, pravidelně se objevují u každých voleb stesky, že se tak tak daří naplnit ty komise v okrscích. Je kapacita na to, aby ještě komisaři vyráželi za voliči domů? Tedy oni vyrážejí už teď při běžných volbách v běžných časech, ale tady by jich asi muselo být výrazně víc, pane Gazdíku?

Petr GAZDÍK, místopředseda hnutí /STAN/:
My Starostové znajíce tyto technikálie jsme vyjádřili mírnou opatrnost až negativní stanovisko k tomuto požadavku. Představa, že ty mobilní volební komise budou vyrážet v těch skafandrech, že těch skafandrů budou desetitisíce, že to naruší práci volebních komisí, je něco, co si úplně nedokážeme technicky představit. A zítra ráno od ministerstva vnitra očekáváme, jak ty věci, jestli těch skafandrů a technických pomůcek je dostatek, tak to, jestli ty finanční náklady na tento způsob volby nebudou natolik neefektivní a drahý, že vlastně bude postrádat smysl. Takže to je to, k čemu my máme výhradu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Hrnčíři, v tomto případě, jak by bylo třeba zajištěno, že nedojde, promiňte mi lidový výraz, k fixlování s volebními lístky? Víme, že členové komisí v místnostech se navzájem kontrolují. V případě, že jdou za voliči, tak to většinou jsou jednotky nebo desítky lidí. Kdežto v tomto případě by to bylo mnohem víc lidí, jak by se to dalo zkontrolovat, jaký na to máte názor?

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Je potřeba si uvědomit, že tady nemáme pandemii dýmějového moru a nejsme ve středověku. To znamená nějaké plošné opatření, kde budou mobilní komise ve skafandrech, se domnívám, že v tuto chvíli je asi zbytečné Když si vezmeme volby v Polsku, Chorvatsku nebo v dubnu v Jižní Koreji, kde prostě za těch hygienických opatření, která v podstatě jsme tady schopni bez problémů realizovat, tak nedošlo ani v jednom z těch států k šíření ten koronavirové nákazy. Na druhou stranu je potřeba chránit samozřejmě ty nejzranitelnější skupiny, to znamená seniory, chronicky nemocné a podobně. To znamená takové ty mobilní okrsky v rámci těch senior center a tak dále, to nějaký smysl má, ale skutečně, aby plošně vyrážely týmy ve skafandrech, to si myslím, že je nereálné...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, pane Gazdíku, vy máte nějaké tedy vlastní konkrétní požadavky, které byste chtěli, aby se v těch návrzích v každém případě objevily? Co je pro vás nejpodstatnější, anebo nejschůdnější varianta?

Petr GAZDÍK, místopředseda hnutí /STAN/:
Nejschůdnější jsou speciální volební okrsky, například domovy důchodců a v dalších zařízeních, kde to bude potřeba, určitě takové ty drive-in volební McDonaldy, to je něco, co je určitě realizovatelné a v každém kraji jaksi schůdné za minimálních finančních nároků. Takže to je něco, k čemu my se přikláníme a budeme to zítra podporovat.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Hrnčíři, co byste tam rádi viděli vy za SPD? Vy už jste naznačoval, že bychom se mohli přiučit něčemu při těch třeba polských, chorvatských nebo jihokorejských volbách?

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
V podstatě v tomhle jsme asi, dá se říct, celá opozice nebo téměř celá opozice ve shodě. My máme zásadní problém akorát s tím, aby se volilo v zastoupení, ale pokud mám informace, tak ministerstvo vnitra na tuhle variantu tlačit nebude, protože skutečně tam by se nedalo vyhovět v podstatě ústavě, kterou máme. A jinak všechny ty ostatní varianty jsou určitě k jednání. A myslím si, že jsme schopni s těmi opatřeními, která třeba byla v tom Polsku, Chorvatsku nebo v té Jižní Koreji, to bylo ještě v dubnu, vlastně když skutečně se ta pandemie šířila poměrně značně, tak byli schopni to zvládnout naprosto bez problémů. Nevidím důvod, proč bychom to nezvládli my.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Hosty v tuto chvíli byli za hnutí STAN Petr Gazdík. Děkuju a na shledanou.

Petr GAZDÍK, místopředseda hnutí /STAN/:
Hezký večer, na shledanou.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A Jan Hrnčíř za SPD, i vás zdravím. Díky, na shledanou.

Jan HRNČÍŘ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /SPD/:
Hezký večer, na shledanou.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
My pokračujeme s našimi hosty, které už jsme představili v úvodu. Pane
poslanče Profante, neotevírá se podle vás tou možností, o které teď Jakub se svými hosty hovořil, možnost, dejme tomu, nějakých manipulací s těmi lístky, a tudíž opět možnost zpětně volby napadnout jako nelegitimní?

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
A tak to ne, protože ve všech těch případech se samozřejmě počítá s tradiční volební komisí.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Takže by to nebyl jednotlivec nebo pár, ale byla by to prostě kompletní...

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
Ta volební komise se dohodne, stejně jako dneska se dohodne, když obchází. Takže bavíme se o tom, jaké ochranné pomůcky komise potřebují, jestli potřebují ještě něco ke své třeba práci. A pak třeba v případě drive-in voleb, tak tam se předpokládá, že by ta volební komise držela až urnu a že by to logisticky zajišťovala armáda. Ale jako já si myslím, že armáda by mohla být schopná 3 dny uhlídat urnu bez toho, aby někdo s ní manipuloval.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Takže pro vás je tahle možnost v pořádku.

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
Ano, je to v pořádku. Je to asi způsob, jak se jakoby jednoduše vyhnout nějakému přímějšímu indoor kontaktu.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
My jsme, pane Kupko, slyšeli Petra Gazdíka, který mluvil o těch komisích v ochranných oblecích. A se všemi pomůckami. Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna naopak říká, že komisaři by za lidmi nechodili takto vyzbrojeni. Přece jenom ale necítili by se ti lidé, kdyby za nimi taková komise přišla, poněkud stigmatizováni, co si o nich pomyslí sousedi, že už mají covid doma?


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Ale snažíme se rozšířit ty možnosti volby. Budou tu, a tady myslím, že panuje opravdu úplná shoda, ten nápad je moc dobrý, s tou volební místností drive-in. Ta by se měla otevřít pro volby ve středu. A právě ty mobilní volební komise byly pro případy lidí, kteří spadnou do karantény v tom nadcházejícím období toho čtvrtka a pátku. A tady se opravdu nabízí pro ten menší počet lidí toto náhradní řešení. Jestli se pro ně rozhodnou, tak je jejich volba. Samozřejmě, že to má svá rizika tak jako asi všechno na světě, ale já se také nebojím manipulace s těmi lístky, to se dá ohlídat. Představa je, že by se opravdu ty urny zapečetily a schraňovaly se na krajských úřadech. Tady si myslím, že opravdu nehrozí nějaký průlom do té důvěryhodnosti voleb. Daleko větší problém by představovala ta volba v zastoupení, případně jiné kroky.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ta ale, jak to vypadá, nezíská podporu, protože k té se vlastně všechny strany staví jako s velkými výhradami. Paní
poslankyně Valachová, zajímá mě ta volba, o které se tady bavíme, by byla tedy v předstihu, to znamená už před tím zákonným termínem, který prezident vyhlásil. V tom neshledáváte problém, protože by zřejmě bylo potřeba tou novelou zákona nějak upravit taky pravomoci prezidenta?

Kateřina VALACHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ČSSD/:
Zatím jsme na základě těch odborných analýz nedošli k tomu, že bychom museli nějakým způsobem zasahovat do pravomocí pana prezidenta. Ale co je podstatné, tak je důležité říct, že ta volba z auta, volba v těch případných zvláštních volebních okrscích, například uzavřených z důvodu izolace nebo karantény domovů pro seniory, a potom ta třetí doplňková možnost volby, tedy do přenosné volební urny, tak všechny tyto 3 věci by měly tvořit určitý mix, určitý vějíř, ve kterém by si každý ten občan nebo občanka, který je v izolaci nebo v karanténě, měli vybrat tak, aby všichni mohli bezpečně realizovat své volební právo. A co se týká tedy, řekněme, té technické možnosti, již ve středu odevzdat svůj hlasovací lístek, tak je důležité zdůraznit, že samozřejmě potom už k realizaci toho sčítání a vyhlašování bude docházet v těch dnech, které byly určeny jako volební.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane
poslanče Kupko, zítra by tedy měla být jakási dohoda na té novele volebního zákona. 17. srpna by ji mohla schválit vláda. Do konce měsíce obě komory, i když by se kvůli tomu třeba Sněmovna sešla i mimořádně a 1. září by mohla být ve sbírce zákonů. Aspoň tedy podle představ ministerstva vnitra. Je reálné to skutečně stihnout, nemělo se s tím vším začít o trochu dřív?

Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Můžeme říkat coby kdyby. Ale já věřím, že se to stihnout dá. Tady myslím, že spolupráce všech politických stran tak, aby ty volby opravdu proběhly regulérně a proběhly včas, je zjevná. A věřím, že se zítra domluvíme na tom, kde ten průnik bude, kde najdeme společný souhlas tak, aby to už nic nemuselo brzdit a najdeme i termín pro jednání
Poslanecké sněmovny i pro jednání Senátu tak, aby opravdu ta norma, vydaná speciálně pro ty podzimní volby letošního roku, mohla platit a vyjít ve sbírce zákonů. A co je důležité, aby se už podle ní mohly školit volební komise od září.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ještě mě zajímá váš, pánové, názor na to, o čem jsme se bavili s paní
poslankyní. Prezident volby vyhlásil tedy na konkrétní termín, 2., 3. října. Vy nemyslíte, že by tedy bylo potřeba upravit jeho pravomoc, aby se tam vešel i ten den předstihu, tedy kdyby se volilo takzvaně drive-in?

Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Myslím, že v tomhle případě mají promluvit právníci, kteří vysloví opravdu relevantní názor na to, co ta současná právní úprava umožňuje. Další variantou je, že by pan prezident dovyhlásil ten termín voleb.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Nebo, že by to bylo celý týden...


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Kdy by to opravdu nemuselo znamenat žádný zásah do jeho kompetencí, do jeho pravomocí, to by bylo velmi komplikované. A rozhodně bych se k tomu nepřikláněl. Další varianta je to upravit v tom zákoně, který by upravil českou legislativu pro případ právě těch podzimních voleb.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Profante, váš názor, prosím.

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
Já se nedomnívám, že by to byl problém, ale hlavně my schválíme jakoby speciální volební zákon, který to určí. Takže to bude podle zákona, takže to nemůže porušovat zákon.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A bude to tedy zákon ad hoc...

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
Když v tom zákoně bude, že to je 3 dny před tím datem vyhlášených voleb, takže tím řádným datem, kdy lidé chodí masově do těch místností, tak to říká zákon, a pak to těžko může být protizákonné.


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
A důležité je, že tohle je opravdu norma, kterou bychom přijali pro případ těchto podzimních voleb.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Dobrá, děkuji. Jakube, tví další hosté.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Děkuji. Další dvojice
poslanců a zároveň dvojice místopředsedů svých stran. Jan Bartošek za KDU-ČSL, pokud se slyšíme, tak vám přeji dobrý večer.

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Dobrý večer, slyšíme se dobře.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano, zdravím také místopředsedu komunistické strany a
poslance Stanislava Grospiče. I vás zdravím, dobrý večer.

Stanislav GROSPIČ, místopředseda strany /KSČM/:
Dobrý večer vám i posluchačům.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Grospiči, začnu u vás. Dovolte využít vašeho právnického vzdělání, zdá se, že z těch návrhů vypadává volba v zastoupení. Nicméně podle právníka náměstka ministra vnitra pana Mlsny ani tahle možnost není nebo nemusí být protiústavní. Proč bychom nemohli poslat se svým volebním lístkem někoho důvěryhodného, zkrátka někoho jiného podle vás?

Stanislav GROSPIČ, místopředseda strany /KSČM/:
Odpovídal jsem na ten dotaz už několikrát, myslím si, že volba v zastoupení nepřichází v úvahu, protože náš právní systém zná přímou volbu, to znamená přímé vyjádření vůle voliče, aniž tam je zprostředkovatel, to znamená v tomto případě zmocněnec. To je jedna věc. Druhá věc, která je tady velice závažná, že volby byly už vyhlášeny a byly vyhlášeny panem prezidentem podle platných právních předpisů v té době, kdy tak učinil. Neměly by se zásadně tedy měnit od té doby, protože tím, že je vyhlásil a vyhlásil je podle platných právních předpisů, tím nastavil a řekl, že lidé, kteří chtějí mít aktivní či pasivní volební právo, mají tato daná pravidla hry a neměla by se v průběhu toho měnit. Čili volba v zastoupení z mého pohledu je ta nejhorší možná kombinace. A v současném měřítku nepřichází v úvahu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A pane Bartošku, souhlasíte, proč by neměla nebo měla být volba v zastoupení problémem? Je to, zdá se, jedna z těch průřezových věcí, na které se všichni shodujete, že by tedy být neměla?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Já za sebe můžu říct, že volba prostřednictvím zástupce nemá naši podporu. A buďme realisti. Jediné objektivní, jediná objektivní volba je, když vezmete lístek a hodíte do urny, jestliže tam je nějaký prostředník, tak to riziko případného zneužití se tím zvyšuje, a my to nehodláme podporovat.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A když jsme ještě u vašich návrhů, pane Bartošku, tak vy přece voláte po korespondenčním hlasování, čili nebylo by to přímo do urny, ale nějakým jiným způsobem, do obálky, předpokládám, proč tohle tam není nebo proč si myslíte, že tohle neprojde?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Každá volba má svá úskalí, ale ta korespondenční volba je jasná, tam si vyžádáte volební lístky, vy sám zvolíte a pošlete na patřičný úřad svoji volbu. Není tam žádný jiný člověk, který má možnost do obálky vstupovat a manipulovat s tím. To znamená, ano, korespondenční volba má svoje rizika, na druhou stranu se bavme o tom, že to je metoda, která je ve světě používaná a řadě lidem to usnadňuje způsob volby. Konkrétně pro tento případ by to řešení bylo. To znamená, pro lidovce jenom krátce chci říct, že to není pouze otázka podzimních voleb, pro které bude shoda, přijmeme, předpokládám, jeden zákon, ale já doufám, že ministerstvo vnitra přijde s nějakým návrhem, který tohle bude řešit do budoucna a systematicky.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ona otázka, jestli při té korespondenční volbě neprochází ten volební lístek v té obálce mnohem více lidmi. No, ale to je samozřejmě otázka. Ještě, prosím, pane Grospiči, váš názor na onu korespondenční volbu, tedy možnost hlasování prostřednictvím pošty, nejčastěji nebo nejspíše?

Stanislav GROSPIČ, místopředseda strany /KSČM/:
My jsme patřili a patříme k těm politickým stranám, které příliš neholdují pro korespondenční volbu. Ona se často využívá, kde to má své opodstatnění v zahraničí, kde občané nějakého státu mají velice daleko třeba na ambasádu či konzulát. Takže je pro ně daleko jednodušší a snazší, když využijí korespondenčního hlasování. V této souvislosti, která dnes nastala, říkáme, bavme se o ní, klidně o ní diskutujme, pro nějaké příští další volby, ale technicky zvládnout a vyřešit tuto věc a vstoupit do volebního zákona, to by si vyžádalo větší časový horizont, bylo by to velice pracné a po tom ten nárok, který se často diskutoval i ve stálé komisi pro ústavu, se hodně inspiroval rakouským modelem, a ten jak víme, nedopadl dobře, ty volby tam byly vlastně anulovány a musely proběhnout prezidentské volby znovu. My říkáme, korespondenční volba pokud by měla být zavedena, měli bychom se poučit z těch nedostatků, které vedly k zpochybnění té volby v Rakousku.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, pane Grospiči, děkuju.

Stanislav GROSPIČ, místopředseda strany /KSČM/:
A to je věc na straně ministerstva vnitra, aby připravilo důkladnou předlohu zákonnou, která by byla reálná pro volby, které vás budou čekat třeba příští, přespříští rok.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Grospiči, děkuju vám za vaše odpovědi, na shledanou.

Stanislav GROSPIČ, místopředseda strany /KSČM/:
Také děkuji, na shledanou.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A já navazuji korespondenční volbou. Pane Kupko, pro vás a pro vaši stranu nebylo by to nakonec elegantní řešení nejenom pro tyto podzimní volby, ale vůbec do budoucna? Protože pandemie jednou odezní, lidi jsou zvyklí hodně cestovat. A teď pokud si nevyřídí v Česku voličský průkaz, tak volit nemůžou. A jak už to zaznělo, tak v cizině je často čekají dlouhé cesty na ambasády a zastupitelské úřady.


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
My podporujeme korespondenční volbu v zahraničí. Kde opravdu ty fyzické vzdálenosti představují reálnou překážku pro uplatnění volebního práva, ale v České republice ta hustota volebních místností je opravdu velmi významná. Tak není velký problém opravdu zajít do té volební místnosti. Já jsem velký propagátor digitalizace státu, to, abychom si velkou část úředních věcí mohli vyřešit elektronicky. Na druhou stranu volby jsou přece jenom trochu jiná událost, je to i trochu společenská událost.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Vy říkáte, že to je ten důležitý okamžik, že se prostě člověk zvedne a jde tam.


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Ano, a říkám to a také říkáme: je tady nějaké pasivní volební právo a aktivní. Tak pro mě to aktivní znamená opravdu se sebrat a jít do té volební místnosti. A tam to uplatnit. Pro mě jsou volby vždycky trochu svátek, je to příležitost ovlivnit běh života v té obci, ve státě, v kraji. A podle mého soudu, zatímco jiné věci si zaslouží větší zjednodušení, tak tohle je přece minimum. Co může člověk odevzdat...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
… jako rituál.


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
… odevzdat demokracii, ale nejenom rituál, ale i to, že přece jenom tohle znamená nějaké aktivní zapojení se do těch událostí. Aktivní v tom, že uděláme pár kroků, abychom odvolili v té volební místnosti, tak to si myslím, že není tak velká zátěž a že to také vyjadřuje to, jak si svého státu, své obce nebo svého kraje ceníme.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Paní
poslankyně Valachová, z vyjádření v médiích to vypadá, že zejména ČSSD a ANO se k té korespondenční volbě staví, řekněme, rovněž konzervativně, ale na druhou stranu funguje ve 24 zemích Evropské unie včetně Slovenska, tak proč by to u nás měl být problém? Nebo se obáváte, že by třeba pro vaši stranu nebyla výhodná?

Kateřina VALACHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ČSSD/:
To určitě ne. Koneckonců Jan Hamáček předložil návrh korespondenční volby právě pro ty situace posílení co nejvyšší účasti našich občanů a občanek v zahraničí. Takže korespondenční volba ve Sněmovně je. Nicméně většina pro ni neexistuje zatím tedy ani v té variantě volby ze zahraničí. No a co se týká našeho území, tak líbil se mi docela ten popis kolegy Kupky, neřekla bych, že jsem konzervativní, řekněme, že jsem volební romantička, abychom si tady volební právo opravdu užili jako svátek, a ne na poště, ale nechci si z toho dělat legraci. Zkrátka není to otázka konzervativního přístupu. Myslím si že, co se týká naší akce, sociální demokracie, to ukázal Jan Hamáček, ta korespondenční volba pro volby ze zahraničí našich občanů je připravena.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pane Profante, máme tady tedy volebního konzervativce, volební romantičku, jak byste se označil vy a jaký je váš názor na korespondenční volbu na území Česka?

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
Já mám rád politiku řízenou daty. A ta data hovoří zcela jasně. Ve většině zemí Evropské unie korespondenční volba je, opravdu je to efektivní. My jsme ji předložili již před více jak rokem. Pan Hamáček ji pak předložil také, ale sama koalice si to blokuje.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Proč myslíte, že to funguje, říkám, ve 24 zemích Evropské unie, proč to nefunguje v Česku?

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
To je velmi jednoduché, protože tu jsou strany, které se sice upírají k zahraničním mocnostem, ale v nich nežijí žádní naši občani, kteří by je chtěli volit, zatímco ty západní by volili jiné strany než komunistickou stranu a SPD.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Takže za Piráty korespondenční volba v Česku jednoznačně ano.

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
Ano, my jsme to předložili. Místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal to za nás toto téma již roky prosazuje, má k tomu analýzy, má to všechno vyřešené, vlastně jsme neslyšeli žádné reálné argumenty proti, slyšeli jsme jenom, že to nechtějí.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Jakube, koho tam ještě máš?

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Já jenom, jestli dovolíš, já jsem se teď schválně díval, když pan Kupka říkal, že to je společenská událost, tak třeba u nich v posledních volbách v obci Líbeznice krajských tam bylo skoro 50 % volební účast. Patříte k těm s nejvyšší volební účastí, pane Kupko, jenom jsem si to jako ověřil, vy jste říkal, že je to společenské u vás v obci, tak jsem si to hledal. Ale my se teď podíváme za jinými stranami a také do jiných krajů, protože jsme ve spojení se
senátorem Tomášem Czerninem, místopředsedou TOP 09. Dobrý večer.

Tomáš CZERNIN, místopředseda strany /TOP 09/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A také s
poslancem Milanem Ferencem za hnutí ANO, i vás zdravím. Dobrý večer.

Milan FERANEC, člen komise pro ústavu PS PČR /ANO/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Czernine, co byste říkal tomu řešení nějakých těch, řekněme, digitálních voleb? Třeba možná se říká, že starší voliči by nevolili, naopak že by volilo více mladých a liberálnějších voličů. Čili, že to podporují strany, kterým by se to možná víc hodilo, třeba i té vaší straně, jaký na to máte názor?

Tomáš CZERNIN, místopředseda strany /TOP 09/:
Já především bych rád zdůraznil, že je potřeba zavést korespondenční volbu, a to ať už jakýmkoliv způsobem, jak již tady bylo řečeno, jsme jedna z posledních zemí v Evropě, která tuto volbu neumožňuje. A já si myslím, že to je ostuda, protože máme mnoho občanů v zahraniční, nejsou to jenom ti, kteří tam emigrovali v komunistické době, těch je zhruba 200 000, ale po roce 1989 odešlo do ciziny zhruba 600 000 lidí a jsou to lidé, kteří tam jsou za prací, za vzděláním, za láskou či jinými důvody a ti lidé, není řečeno, že se nebudou chtít do České republiky vrátit, jsou tam mnozí dočasně. A samozřejmě by se týkalo i těch, kteří tam jsou jako turisti nebo krátkodobě. A já myslím, že by se ta korespondenční volba měla tedy zavést co nejrychleji ať už jakoukoliv formou.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, ale vy mluvíte, promiňte, pane
senátore, vy mluvíte o té situaci, která je běžná, že lidé jsou prostě někde a nemohou se dostavit k té společenské události, ale teď je ta situace nebo možná ta situace bude zcela jiná a platilo by to nebo mohlo by to platit tedy v jakékoliv formě už pro ty současné nebo nadcházející volby?

Tomáš CZERNIN, místopředseda strany /TOP 09/:
Obávám se, že pro ty podzimní volby se to nedá stihnout, ale vláda to má ve svém programovém prohlášení už od června 2018 a já si myslím, jestli to slíbila, tak by měla udělat všechno, aby to bylo...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře.

Tomáš CZERNIN, místopředseda strany /TOP 09/:
… zavedeno alespoň do těch sněmovních volbách, voleb, které budou na podzim 2021.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Feranče, ta společenská událost, jak jsme tady o ní diskutovali, jak o ní mluvil pan Kupka, myslím, že i další, i paní Valachová, mám na mysli to, že je prostě vhodné, aby lidé dali aktivně najevo svoji vůli tedy tím, že opravdu přijdou někam a tam využijí toho svého skoro nejvyššího nebo možná vůbec nejvyššího občanského práva, není to prostě víc než jakékoliv korespondenční nebo digitální hlasování?

Milan FERANEC, člen komise pro ústavu PS PČR /ANO/:
Já s tímto názorem souhlasím, že skutečně volby jsou svátkem demokracie a ovšem, pokud člověk může a teď se bavím o podmínkách České republiky, tak by měl tomu obětovat nějakých 20, 30 minut času, což znamená dojít do té volební místnosti a tam vykonat tento akt osobně. Tak já spíš s tímto názorem souhlasím.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dobře, ale zase se pojďme bavit o těch nadcházejících volbách. Pro řadu lidí možná tohle bude problém, protože budou v té karanténě, čili co z vašeho hlediska by bylo nejoptimálnějším řešením?

Milan FERANEC, člen komise pro ústavu PS PČR /ANO/:
Ministerstvo vnitra navrhlo asi 4 způsoby, 4 reálné způsoby, my to zítra budeme probírat na schůzce představitelů politických stran. Určitě podpoříme tu Drive-in volbu. Pochopitelně bavíme se pro lidi, kteří jsou v karanténě neboli v izolaci. Určitě podpoříme speciální volební okrsky a myslím si, že je i na místě širší využití těch přenosných volebních uren.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano.

Milan FERANEC, člen komise pro ústavu PS PČR /ANO/:
My nejsme příznivci toho zmocnění pro hlasování, to si myslím, že to nepodpoříme.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pánové, oběma vám děkuju a Marcelo, ty to, prosím, doprober se svými hosty.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ano, poslední otázka opět pro všechny stejná, slyšeli jsme mnoho návrhů, jak tedy tu situaci vyřešit, jak lidem, kteří budou v karanténě, umožnit hlasování, ale na druhou stranu nechci být ďáblovým advokátem, ale není to příliš složité, příliš komplikované a taky příliš drahé kvůli několika tisícům lidí a nechci se tím nikoho z těch, kteří eventuálně v karanténě budou, dotknout, není to jaksi příliš velký luxus?


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Říká se, že demokracie je drahá, ale je to to nejlepší, co můžeme mít z těch všech známých možností. Tak v tomhle směru si taky troufnu tvrdit, že to velké miliony stát nebude. Bude to opravdu znamenat opatření pro ty volební místnosti, těch bude několik ve většině krajů. Ale umožní to opravdu lidem odvolit vlastně velmi pohodlným způsobem. A i ty další kroky by neměly udělat díru do rozpočtu. Já si dokonce troufnu tvrdit, že případné zvýšení odměn členů volebních komisí by bylo na místě a neznamenalo by to nijak závažný problém státu z hlediska nákladů na ty volby. A co je potřeba také doplnit, když se o tom bavíme, existuje celá řada dalších opatření, které i v těch samotných volebních místnostech, a nejsou ani složitá, ani drahá, zvýší bezpečnost z hlediska hygienických podmínek.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Pan Profante, prosím o krátkou reakci.

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
Volební právo předpokládá ústava, je to základ demokratického státu. Já si neumím představit, že bychom to jakkoliv výrazně omezovali. A co by bylo opravdu drahé, by bylo opakování voleb. Volby jsou velmi nákladná záležitost plošně. A pokud...

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Ano, mají stát 350 milionů.

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
Ano, pokud by se stalo, že by třeba plošně nešlo volit v domovech seniorů, protože budou v izolaci, protože to epidemiologická situace bude prostě taková v ten moment, což se může stát 5 dní před volbami, to nemůžeme vůbec předvídat dopředu, tak by to také mohlo znamenat opravdu velmi plošné opakování, a to by bylo opravdu drahé.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Paní Valachová, co vy si myslíte k té, k tomuto poslednímu tématu, prosím, jenom krátce?

Kateřina VALACHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ČSSD/:
Určitě krátce, ale jasně. Zkrátka nechat se oloupit koronavirem o volební právo by byla loupež století a my to nedovolíme a já moc děkuju všem politickým stranám za ten vstřícný přístup a spolupráci.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
A na vás ještě 1 speciální otázka, vy jste taky členkou meziparlamentní skupiny Česká republika - Libanon. My se za chvíli budeme věnovat té gigantické explozi v Bejrútu. S jakými pocity jste sledovala záběry, které odtamtud během odpoledne nebo podvečera a večera přicházely?

Kateřina VALACHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ČSSD/:
Ty záběry byly samozřejmě děsivé. Především ty myšlenky moje směřovaly k počtu obětí, k počtu zraněných a při takovémto samozřejmě neštěstí a samozřejmě jsem registrovala teď řadu spekulací, kdo za tím stojí, co to bude znamenat pro bezpečnost a vlastně další situaci na tomto území, v této horké půdě, tak samozřejmě si přeji klid a mír a doufám, že to nezní jako klišé.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Dámo a pánové, děkuji vám, že jste byli našimi hosty. Pěkný večer.


Martin KUPKA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Díky za pozvání.

Ondřej PROFANT, poslanec /Piráti/:
Na slyšenou.

Kateřina VALACHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu /ČSSD/:
Hezký večer.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu