5. srpna 2020

Podařilo se zachránit regulérnost voleb a zvýšit odměnu o 500 Kč pro členy volebních komisí

(www.ods.cz) Podzimní volby jsou zachráněny, přes prvotní vyjádření ministra vnitra Hamáčka se podařilo najít podporu pro zvládnutí podzimních voleb do krajů a třetiny Senátu a na schůzce zástupců parlamentních stran bylo dohodnuto zvládnutí legislativního procesu. ODS navrhla už při prvním jednání zavedení mobilních volebních komisí a přidali jsme návrh na zvýšení odměn členů volebních komisí, kteří budou v letošních volbách pracovat ve ztížených podmínkách.

Výsledky dohody

• Navýšení odměny pro členy volební komise
  • Drive-in volební místnosti
  • Speciální volební komise na úrovni kraje, které budou vyjíždět za lidmi v karanténě
  • Speciální volební okrsky pro uzavřené skupiny, jako domovy důchodců a sociální zařízení

„Proběhlá jednání ukázala, že přes prvotní odpor ministra vnitra je napříč politickými stranami vůle zařídit průběh voleb tak, aby bylo umožněno volit co největšímu počtu občanů. Dosavadní volební praxe nepočítala s takovýmto množstvím lidí v karanténě, s jakým je potřeba počítat pro letošní podzimní volby. A už vůbec zákon nepočítal s karanténou, která je uvalena na pravděpodobně zdravé lidi, kteří jsou jen v jakési ochranné lhůtě uzavřeni doma.

Pro zdárné zvládnutí voleb je klíčové zajistit dostatek lidí do volebních komisí. Nejenže jejich práce bude letos náročnější než obvykle, ale je potřeba také zvýšit motivaci podstoupit ztížené podmínky jako používání ochranných prostředků nebo obcházení většího množství lidí. Proto ODS považuje za klíčový úspěch navýšení odměny pro členy volební komise o 500 Kč, aby volby proběhly zdárně a komfortně pro všechny,“ uvádí Martin Kupka, místopředseda ODS a kandidát na hejtmana ve Středočeském kraji.

Martin Kupka

místopředseda strany