3. srpna 2020

Šesté středočeské nemocnici hrozí krach

(www.ods.cz/region.stredocesky) Současné vedení kraje s velkým humbukem zrušilo před dvěma lety Asociaci středočeských nemocnic a zřídilo šestou nemocnici Středočeského kraje jako akciovou společnost, která měla oblastní nemocnice zastřešit a centralizovat vybraná výběrová řízení.

„Jenže se ukazuje, že chod nové nemocnice kraj naprosto nezvládá. Vázne spolupráce s krajskými nemocnicemi. Nemocnice Středočeského kraje padá do ztráty a hrozí, že bude muset být zrušena. Za loňský rok je v minusu 1,7 mil. Kč a situace se zjevně nelepší. Nemocnice Středočeského kraje sice dokázala v některých zadávacích řízeních realizovat pro nemocnice značné úspory v řádů desítek miliónů korun, ale financovaní provozu je aktuálně na příkaz radního Roberta Bezděka (ANO) nastavené tak, že s největší pravděpodobností bude statutární ředitelka na konci tohoto roku povinna navrhnout zrušení společnosti, protože neuhrazená ztráta minulých let bude atakovat hranici 50 % základního kapitálu,“ vysvětluje Martin Kupka.

„Celý problém je v tom, že rada kraje v pozici jediného akcionáře společnosti nenaplňuje důvodovou zprávu, kterou při vzniku Nemocnice Středočeského kraje schválilo zastupitelstvo. Náklady společnosti jsou v limitu důvodové zprávy, ale platby za zadávací řízení hrazené jednotlivými nemocnicemi jsou zhruba na poloviční výši, než se plánovalo. Přitom se úspora pro nemocnice realizuje. Navíc stále není statutární ředitelka členkou žádného představenstva nemocnic, což byl základní předpoklad k tomu, aby mohla fungovat komunikace a spolupráce mezi Nemocnicí Středočeského kraje a jednotlivými nemocnicemi. Je to promarněná příležitost, pod kterou je podepsané současné vedení kraje. Jako zástupce opozice ve správní radě nemocnice upozorňuji na vážnou situaci již několik měsíců. Vznik Nemocnice Středočeského kraje jsme podpořili a stále si myslíme, že její činnost má smysl, ale přístup rady kraje v pozici jediného akcionáře se musí změnit, jinak tento projekt nemá budoucnost,“ říká předseda zastupitelského klubu ODS Tomáš Havlíček.

„Fungování šesté nemocnice změníme. Její ředitel musí komunikovat efektivně s řediteli nemocnic a k tomu potřebuje i pevnou pozici v představenstvech všech ostatních nemocnic. Vedle razantního zásahu do zlepšení správy a údržby silnic bude změna k lepšímu v šesté krajské nemocnici jedním z prvních kroků, pokud ve volbách uspějeme,“ říká Martin Kupka.