29. července 2020

ODS: Volební právo nesmí být omezeno, vládní chaos musí skončit

(www.ods.cz) ​​​​​​​Občanští demokraté požadují, aby vláda předložila jasný plán navýšení kapacit testování, jak bude fungovat chytrá karanténa, za jakých podmínek nastoupí žáci a studenti do škol a jakým způsobem budou volit lidé, kteří budou v říjnu v karanténě. Vládní chaos musí skončit a přešlapy se již nesmí opakovat. ODS také předkládá 7 návrhů, které zajistí, že peníze zůstanou lidem, nikoli vládě, která je utrácí dle vlastního rozhodnutí.

„Vláda v březnu slíbila masivní testování. Dnes po 4 měsících lidé čekají na termín, protože kapacity nejsou. Vláda lhala i v květnu, kdy slavnostně představila takzvanou chytrou karanténu. Ta po více než dvou měsících nefunguje. Pokračuje chaos a improvizace, ale máme o půl bilionu vyšší státní dluh. Vláda nepřipravila zemi na chřipkovou sezónu, státní hmotné rezervy jsou prázdné. Proto vyzýváme vládu, aby přestala opakovat show z března a dubna, aby skončila improvizace a chaos. Vláda by měla také jasně říci, jakým způsobem navýší kapacity testování a co udělá pro fungování chytré karantény,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„ODS v Poslanecké sněmovně podala konkrétní zákony, jejichž cílem je nechat peníze lidem, místo aby je vybrala a následně přerozdělovala vláda. Například zvýšení slevy na poplatníka by každému člověku ušetřilo až 5 160 korun ročně. Snížení sazby pojistného na sociální pojištění zaměstnance o 2 procentní body zase pomůže firmám udržet pracovní místa. Vláda již některé z našich návrhů na svém pondělním zasedání odmítla. Chce peníze od lidí brát a sama rozhodovat, za co je utratí. My to však nevzdáváme. Máme celkem sedm konkrétních návrhů s celkovou úsporou pro lidi kolem 130 miliard, které se pokusíme v Poslanecké sněmovně po prázdninách prosadit,“ vysvětluje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Je neúnosné, aby měsíc před začátkem školního roku ředitelé škol, učitelé, rodiče ani zřizovatelé škol nevěděli, za jakých konkrétních podmínek se v září školy otevřou. S ohledem na objevující se nová ohniska nemoci by měl ministr představit jasné varianty, jaké budou postupy v různých scénářích vývoje pandemie. Rozhodně ale není možné školy nechat zavřené a už vůbec není představitelné, že ministerstvo začne improvizovat podle momentální situace,“ sděluje místopředseda ODS Martin Baxa.

„Volební právo občanů nesmí být omezeno. Jsem rád, že náš hlas vláda slyšela. Drive-in hlasování nebo mobilní volební komise pro lidi v karanténě jsou rozumné návrhy. Stejně tak zvláštní volební okrsky v domovech důchodců a v podobných zařízeních ve zvláštním režimu. Nesouhlasíme s možností volit prostřednictvím zástupce, mohlo by dojít ke zneužití a je to také v rozporu s platnou ústavou. Pevně doufám, že opatření vláda připraví a vše neskončí chaosem jako obvykle,“ doplňuje místopředseda ODS Martin Kupka.