23. července 2020

Europoslanci ODS nesouhlasí s rezolucí EP o víceletém finančním rámci a fondu obnovy

(www.ods.cz) ​​​​​​​Evropský parlament dnes projednává rezoluci, kterou reaguje na výsledek jednání Evropské rady k víceletému finančnímu rámci a zřízení tzv. fondu obnovy. Návrh většiny frakcí tuto dohodu nabourává, rezoluce požaduje ještě vyšší výdaje a s tím i nové vlastní zdroje, tzn. daně. Europoslanci ODS tento návrh rezoluce nepodpoří.

„Evropský parlament se pokouší ještě ‚vylepšit‘ už tak problematickou dohodu Evropské rady o budoucím rozpočtu EU a fondu obnovy. Požaduje další navýšení výdajů a tedy další dluhy, navrhuje zavedení nových vlastních zdrojů, tedy nových daní. Opět se ukazuje, že Evropský parlament je zcela ovládán federalistickou ideologií evropských lidovců, socialistů a liberálů. Proto není ani překvapením hlasovací koalice europoslanců ANO, TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Naproti tomu ODS odmítá nezodpovědné zatěžování budoucích generací a další utužování evropského centralismu,“ uvedl předseda europoslanců ODS Jan Zahradil.

„Kolegové z ostatních parlamentních frakcí stále nepochopili ekonomickou realitu dnešní EU. Covid zasáhl ekonomiky jednotlivých zemí bezprecedentním způsobem, ale poslanci socialistů, komunistů, lidovců, zelených a Renew Europe přesto chtějí zatížit evropský průmysl dalšími tvrdými limity na emise CO2, nebo sjednocením přímých daní. V době, kdy miliony občanů přicházejí o práci kvůli covidu, požadují europoslanci genderově vyvážené utrácení. Všechny tyto požadavky jdou proti ekonomickým zájmům našich občanů a projeví se ve zdražení energií a evropských výrobků, např. automobilů. Důsledkem bude další propouštění a ještě vyšší nezaměstnanost,“ dodal místopředseda ODS Alexandr Vondra.