23. července 2020

Koalice proti Babišovi? Jen bez Pirátů

(MF DNES) Vznikne koalice opozičních stran proti hnutí ANO Andreje Babiše? Jak daleko jsou vyjednávání, začala už vůbec? Druhý muž ODS Zbyněk Stanjura v rozhovoru pro MF DNES obhajuje, proč jedná o spojenectví s dalšími stranami na pravici.

Na začátku července jste pro Seznam. cz řekl, že jste hnutí STAN předložili konkrétní nabídku. Pokročili jste někam v jednání?

Ne, to jsem neřekl. Řekl jsem, že jednáme kromě jiných i se STAN, nic víc. Platí, že dokud není domluvené úplně všechno, není domluveného nic. V tuto chvíli platí, že není domluveno nic. Že o tom ale přemýšlíme, je pravda. Protože víme, jak funguje náš volební systém. O předvolební koalici přemýšlíme proto, aby voliči, kteří jsou proti vládě Andreje Babiše a politice Miloše Zemana, nedostali za své hlasy méně mandátů, než kolik odpovídá jejich skutečné síle.

Budu ještě jednou citovat z článku Seznamu.cz. „Předvolební koalice je nejlepší cestou, jak Andreje Babiše porazit a sestavovat vládu.“ Vážně tomu věříte?

Určitě tomu věřím. Kvůli volebnímu systému je to tak. Pokud si jako my plánujete, že převezmete vládu, tak by vás stejně čekalo povolební vyjednávání o programu vlády. Předvolební koalice jen říká, že ten program musíte dohodnout o pár měsíců dřív.

Pokud nepadla žádná konkrétní nabídka pro hnutí STAN, dostal ji od vás někdo jiný?

V tuto chvíli jednáme, zvažujeme různé varianty a uvidíme, k čemu dojdeme. Všechny strany navíc celkem logicky čekají na výsledky krajských voleb. Protože jedna věc jsou průzkumy, ale momentální voličskou sílu jednotlivých stran a hnutí ukážou krajské a senátní volby.

Od začátku července se objevila řada informací. Hnutí STAN prý jedná i s Piráty a vyhodnocuje si, kdo by byl pro ně výhodnější. Politologové publikují úvahy, že by vlastně nejlepší bylo, kdyby kandidovali dohromady Piráti se STAN a ve druhém bloku ODS, lidovci a TOP 09. Co vy na to?

Podle mě je lepší vyhrát volby a pak sestavovat vládu jako první na pásce, než nevyhrát volby a případně sestavovat vládu později. I když možné jsou oba modely. Pro vítězství ve volbách je lepší mít jeden předvolební blok než přemýšlet o dvou. Neříkám, kdo ho má být účasten, ale představa, že pokud by vznikly bloky dva, oba by porazily Babiše, podle mě není reálná.

Takže jde o vytvoření obdoby Demokratického bloku, kde by byly opoziční strany s výjimkou KSČM, SPD a hnutí Trikolóra?

A kromě Pirátů, samozřejmě. Já neříkám, že tam mají být všichni. Říkám, že takový blok – a my máme ambice ho vést – má vzniknout. Jestli se tak stane, to nevím, je tam plno problematických míst. A pak takový projekt také musíte prosadit uvnitř stran. Je totiž jedna věc, že se domluví vedení, a druhá, že to musíte prosadit uvnitř strany. Ale je to cesta, jak být první na pásce.

Pokud by šlo o demokratické strany s výjimkou Pirátů, potřebovali byste s lidovci, STAN a TOP 09 20 procent. To by vzhledem k preferencím ODS okolo 14 procent mohlo ohrožovat i vaši stranu. Troufali byste si na to, nebo vás to při jednání limituje?

Ne, problém to není. Ale já osobně nepovažuji za pravděpodobnou čtyřkoalici.

Vždyť jste před chvílí říkal, že nejvýhodnější by byla koalice všech s výjimkou Pirátů…

Ne, já říkal, že budeme jednat se všemi s výjimkou Pirátů. To ale neznamená, že to tak dopadne. Ale pokud máte ambici vyhrát, nemůžete se bát nějaké hranice pro koalici. S devatenácti procenty se zkrátka volby vyhrát nedají. Takže to není limitující.

Čím to vlastně je, že se z teze „jedině předvolební koalice stran dává naději na porážku Babiše“ stala taková posvátná kráva? Je to tím, že lídr Milionu chvilek Mikuláš Minář přestal tolik šít do Babiše a začal spílat vám, že pro jeho porážku děláte málo, když se nespojujete?

To myslím, že ne. Víme, jak funguje volební systém, víme, jaká je politická situace. Že se preference v zásadě nemění. Když se podíváme na průzkumy po dvou a půl letech od minulých voleb, tak hnutí ANO je stále okolo 30 procent, my a Piráti kolem 15 a všichni ostatní bojují o 5 procent. Žádný výrazný posun od voleb nenastal. Pak se logicky podíváte na volební zákon a přemýšlíte, jak volby vyhrát. Největší šancí je vytvoření předvolebního bloku.

Nicméně „hemžit“ jste se v tomto smyslu začali až poté, co vás Minář zkritizoval za nečinnost. Připadá mi, že jde spíš o to předstírat spojovací činnost, aby na vás nepadla nálepka těch, co to „zkazí“. Za což pak budou „viníci“ veřejně popraveni na demonstracích Milionu chvilek, ne?

Ne ne ne. Zkazit to může každý. Ale když se to nepovede, nemá smysl hledat viníky. Buď se to povede a odprezentuje, anebo ne. Pak ale nemá smysl hledat viníky, nýbrž se soustředit na vlastní kampaň. Myslím, že nepatříme k těm, kteří běhají na tiskové konference a říkají: Dnes jsme jednali s těmi a těmi, zítra s oněmi a uvidíme, jak to bude. Protože na taková jednání potřebujete čas a musí být diskrétní. Samozřejmě, že představy stran se liší, takže není nutné zveřejňovat ty původní. Hájit až jen výsledek, na kterém jsme schopni se domluvit.

Před posledními volbami se téměř až k výsledku dobrala předsednictva KDU-ČSL a STAN, jejichž členové o to velmi stáli. Pak to ale shodila členská základna lidovců. Sám jste zmiňoval, že je to nutné prosadit uvnitř strany. Je to vůbec reálné, i kdybyste si „nahoře“ vymysleli cokoli?

Nepopírám, že by to bylo složité. Je to stejně obtížné jako udělat dohodu s ostatními. Jsme demokratická strana, máme primárky, máme to v sobě. V ODS neexistuje, že by přišel šéf a řekl: Ty budeš kandidovat, ty ne. Na druhé straně jsme před krajskými volbami a naše regiony zhruba v osmi až devíti případech usoudily, že pro úspěch je výhodnější sestavit nějakou předvolební koalici. V říjnu budeme vyhodnocovat, zda tomu koalice pomohly, či ne.

Vy sám jste ze severu Moravy, kde byl zájem na vzniku koalice ODS, TOP 09, STAN a lidovců. Tedy těch samých, kteří jsou ve hře pro volby do Sněmovny. Nejprve odmítli lidovci. Pak STAN, protože nestojí o partnerství s TOP 09. To také něco ukazuje?

Tak nebylo to úplně jednoduché. Výsledkem je vznik předvolební dvojčlenné koalice ODS a TOP 09. Je pravda, že jsme usilovali o širší koalici, ta ale nevznikla. Platí ale to, co jsem říkal o centrální úrovni. Nebudu říkat, kdo to zavinil a v čem je problém. Berme to jako realitu.

V Moravskoslezském kraji jste v předposledních volbách získali jednoho, v posledních dva poslance. V těch příštích chcete kandidovat vy, Pavel Drobil jako šéf moravskoslezské ODS i Jakub Janda, bývalý skokan na lyžích. Už to je přetlak. Kdybyste udělali předvolební koalici, musíte ještě uvolňovat místa na kandidátce lidovcům, topkařům či dalším. Jak byste chtěl spolustraníkům vysvětlit, že jim mají uvolnit místa?

Jsem přesvědčen, že pokud bychom v našem kraji kandidovali sami, dosáhneme na čtyři mandáty. Pokud budeme kandidovat v předvolební koalici, těch mandátů dostaneme víc. Viděl bych to na šest až sedm mandátů podle toho, jak bychom tu koalici vytvořili.

Když v minulosti vznikaly podobné koalice, platilo, že se na kandidátkách jejich představitelé střídali po jednom. ODS je dnes všude silnější než všichni možní partneři. Opravdu byste jim dali vlastní místa na kandidátkách bez obav, že by vás vaši členové v regionech sežrali?

Takhle si myslím, že by se to neskládalo, to prostě nejde. V každém kraji je každá strana jinak silná. Představa, že máte jednotný mustr pro všechny kraje, to je cesta k neúspěchu. Pokud máme být úspěšní, musí být v každém kraji to pořadí jinak a musí zohledňovat i sílu stran a jejich viditelné politiky. Nemůže být mustr, že to bude ve všech krajích dle vzoru jedna, dvě, tři, čtyři a tak dále. To by nefungovalo.

Byl byste třeba v rámci vytvoření koalice ochoten kandidovat v Moravskoslezském kraji ze sedmého místa, abyste přispěl ke koaliční jednotě?

Tak já mám samozřejmě ambici ve svém kraji tu kandidátk u vést, tím se netajím. Přijde mi to logické.

Aha, takže má šéf moravskoslezské ODS Drobil říct: „Stanjura je první místopředseda, tudíž je jednička kandidátky. Za ním si seřadí své kandidáty TOP 09 a lidovci a pak možná přijdu na řadu já. A budu doufat…“ Při znalosti reálné politiky oba víme, že je to hloupost, ne?

Ne. Reálné to musí být tak, že to zohlední všechny faktory, o kterých jsem mluvil. Pokud bude dobrá vůle a společný cíl vyhrát volby, jsme schopni dohodu udělat. V žádném kraji to nemůže fungovat 1, 2, 3, 4 na kandidátce. Matematicky je to jednodušší, ale je to cesta k nedohodě. Kdyby to někdo prosazoval, v zásadě tu dohodu nechce. Takovou dohodu bychom ani naší straně nepředstavili.

Proč by do toho pak menší strany měly jít, když by jim to negarantovalo volitelná místa na kandidátkách? Kde byste jim chtěli ustoupit?

No, to nechte na nás. To se opravdu nedá dopředu vyhlašovat, to je cesta k neúspěchu.

Pokud byste překonali tuto dělicí čáru, začne debata o lídrovi celé koalice. Předpokládám, že jedinou možností pro vás je předseda ODS Petr Fiala?

No, to je pravda. Když se podívám na výsledky voleb a preference, je to realistický pohled. Je to naprosto logické a těžko by se hledal nějaký protiargument, který by nás přesvědčil, že tomu tak být nemá.

Takže vlastně říkáte, že se chcete dohodnout, ale zároveň říkáte stěží akceptovatelné podmínky spolupráce. Tím pádem se vracím na začátek: Není to celé jen pokus o alibi před Minářem z Milionu chvilek, že jste pro spojení udělali dost?

Ne. Aspoň z naší strany určitě ne. My se netajíme ambicí ty volby vyhrát. Někteří nám nevěří, někteří si z nás utahují, ale to je jedno. Pokud je tou cestou vytvoření nějaké předvolební koalice, pokusím se o to. Myslím, že musí být letos jasno. Povést se to nemusí, to je pravda. Pak bychom kandidovali samostatně a udělali vše pro to, abychom ty volby vyhráli i tak. S Mikulášem Minářem o tom ale určitě vyjednávat nebudeme. My reprezentujeme politickou stranu a budeme dělat, o čem jsme přesvědčeni, že je správné.

(Autor: Petr Kolář)

Zbyněk Stanjura

1. místopředseda strany
předseda poslaneckého klubu ODS