17. července 2020

ODS: Vojtěch selhal, měl by okamžitě rezignovat

(www.ods.cz) ODS vyjadřuje silnou nespokojenost s postupem a chováním vlády, která opětovně „umrtvila“ Moravskoslezský kraj a uvrhla jeho obyvatele do nejistoty. Vláda podle občanských demokratů zaspala, nejednala, nepřerušila jako vlastník provoz OKD. Výsledkem je omezení života více než jednoho milionu obyvatel a nevratné ekonomické škody!

Nejenže je z důvodu neuvěřitelné neschopnosti vlády omezen pohyb a svoboda občanů kraje, ale také se může jednat o poslední hřebíček do rakve pro významnou část lokální ekonomiky a ohrožení velkého množství firem i podnikatelů.

„Prvopočátek problémů je na dolu Darkov, kdy státní podnik OKD hrubě podcenil situaci, což vedlo k rozšiřování nákazy napříč celým krajem. I přestože jsme byli mnohokrát ministrem zdravotnictví ujišťováni, že je situace pod kontrolou a nehrozí další šíření viru, opak je pravdou,“ podotýká k situaci náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka.

Podle občanských demokratů je zasažen především segment cestovního ruchu a restauratéři. V ohrožení jsou podle nich stovky živnostníků. A k tomu jsou navíc jednotliví obyvatelé Moravskoslezského kraje diskriminováni při cestách do jiných regionů ČR nebo do zahraničí. Jednoznačným viníkem vzniklé situace je vláda České republiky, jmenovitě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Ten odmítl výzvu ODS, aby situaci přijel do Moravskoslezského kraje osobně řešit, a omezení týkající se více než milionu lidí sdělil prostřednictvím Twitteru.

„Odpovědnost za to, jak daleko situace došla, nese jednoznačně ministr zdravotnictví a krajská hygienická stanice. Místo plošného testování, omezení činnosti OKD a funkční chytré karantény jsme byli ujišťováni, jak je situace skvělá a výsledkem je omezení života v celém kraji,“ říká k situaci předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Moravskoslezská ODS vyzývá k okamžité rezignaci ministra zdravotnictví. A zároveň deklaruje, že udělá vše pro to, aby tuto situaci přežily všechny ohrožené podnikatelské skupiny – restauratéři, hoteliéři i pořadatelé kulturních akcí. Jsme s vámi!