14. července 2020

Stát teď nemůže šetřit tam, kde se nedá. Musí zajistit ekonomický růst!

(www.zdeneknytra.cz) Šetřit, škrtat, omezovat, snižovat, redukovat. Tak vypadají mnohé vládní plány pro českou státní pokladnu v rámci úsporných balíčků na řešení koronakrize.

Krize jako důsledek pandemie zasáhla celý svět

Nejen Česká republika na pomoc občanům rozdala hotově, nebo formou úlev, miliardové částky. Nicméně šetřit, škrtat, redukovat, zkrátka omezit výdaje je něco, co teď nejen může, ale dokonce musí, udělat každý občan doma sám. Naopak od státu, kterému všichni pracující v České republice povinně odvádějí nemalé daně, lidé očekávají, že vláda státní ekonomiku udrží prosperující a likvidní, tedy že životní standard obyvatel zůstane nedotčený.

Ponechat lidi bez práce, bezpečí, nebo kvalitního zdravotnictví si nemůžeme dovolit

Trvalé ekonomické likvidity určitě nemůžeme docílit tím, že zavřeme nemocnice, nebo propustíme například zaměstnance bezpečnostních složek. Tím bychom jen snížili nastavený standard zdravotnictví, bezpečnosti občanů a podobně. Propuštění lidé by navíc stejně skončili na úřadech práce, což by zpětně zatížilo zase jen stát.

Nouzový stav skončil, finanční pomoc taky?

Aktuálně už neplatí žádná zásadní vládní omezení kvůli koronaviru. Kdo byl schopen provozovat své podnikatelské aktivity před pandemií, musí toho být schopen i teď. Česká republika patří z hlediska HDP mezi vyspělými zeměmi k těm nejchudším. Naší hlavní cestou z krize není šetřit na položkách, kde to není možné. Potřebujeme expandující ekonomiku, podporovat růst tuzemské produkce. Prodlužováním programu Antivirus bychom jen uměle udržovali při životě podprůměrné firmy, které se neumí udržet samy. Bylo by to jako vyhazovat peníze z vrtulníku.
 

Zdeněk Nytra

1. místopředseda senátorského klubu ODS
radní statutárního města