3. července 2020

Jan Skopeček: Finanční správa nesmí úředníky motivovat k zajišťovacím příkazům. Schillerová musí věc řešit

(www.ods.cz ) ​​​​​​​Další kauzu finanční správy, kde byli úředníci motivováni k využívání zajišťovacích příkazů a dražeb, označil místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček za selhání státu a nepřijatelnou praxi. Ministryně Schillerová musí podle něj celou věc řešit, ne ji nechat vyhnít. Kauzou se dnes zabývá rozpočtový výbor Sněmovny.

Jan Skopeček: „Ministryně financí Schillerová musí vysvětlit čerstvé kauzy týkající se postupu finanční správy vůči podnikatelům. Zase se z médií dozvídáme, že existuje systém motivace úředníků finanční správy využívat vůči podnikatelům zajišťovacích příkazů či nařizování dražeb. Je to nepřijatelná praxe, finanční správa nesmí zneužívat svého postavení a ke každému podnikateli musí přistupovat individuálně a přiměřeně.

Přetrvávající problémy v praxi finanční správy mohou být způsobené tím, že kromě výměny na pozici ředitele se nic viditelného po předchozích ostudných kauzách nestalo. Nikdo z finanční správy po excesech se zajišťovacími příkazy a zaklekáváním na podnikatele neodešel, nikdy nebyl označen viník, nezaznamenal jsem žádnou omluvu. Paní ministryně Schillerová to nechává vyhnít, ale to, zdá se, nestačí. Jsou to otřesné příběhy o postupech finanční správy proti podnikatelům. To je selhání státu par excellence.“

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS