25. června 2020

Vláda zadlužila každého z nás. A jednou to budeme muset zaplatit

(www.blesk.cz) Astronomickým půlbilionovým schodkem nás každého vláda zadlužila o 50 tisíc. To řekl v rozhovoru pro Blesk předseda ODS Petr Fiala, podle kterého to budeme muset jednou zaplatit i s úroky. On sám by prý raději volil snižování daní.

Jak byste oznámkoval vládu za koronavirovou krizi?

Nemám rád známkování v politice, ale hodnotit určitě můžu. Česko krizi zvládlo a zvládli ji především občané. Chovali se odpovědně, ukázněně a dokonce velkoryse, když začali šít roušky a dodržovali veškerá pravidla. Ze začátku zareagovala dobře i vláda, zákazy jí šly. Ale potom už to byl totální chaos. Všichni si jistě pamatují na to, kdy mohli a nemohli jít senioři do obchodu nebo nesmyslné rozhodnutí. Tenhle chaos trvá i nadále.

Opozice většinou koalici kritizuje. Je něco, za co byste naopak vládu pochválil?

Na začátku určitě za zákaz. Nechci, aby to vypadalo, že jen kritizuji. Z velké většiny jsme návrhy jak pomoci podnikatelům a lidem vymysleli my a vláda je pak převzala. To oceňuji. Bohužel je převzala pozdě a ne dost přesně. Určitě si vzpomenete, kdy se musela upravovat výše ošetřovného na 80 procent. Že nakonec kabinet převzal naše návrhy, mi nevadí. Vadí mi, že vláda lidem lhala.

V čem konkrétně?

Kdyby vláda řekla, že se jí prostě nepodařilo sehnat ochranné pomůcky, prostě je nemáme, tak si nějak zkusme poradit. Bylo by to lepší, než když na začátku říkala, že je všeho dostatek.

Premiér Babiš řekl, že pokud přijde další vlna epidemie, už nikdy nepřijdou tak tvrdá opatření, aby došlo k vypnutí státu. Věříte mu?

Moc těm slovům nevěřím. Slyšel jsem premiéra i ministra zdravotnictví říkat, že máme chytrou karanténu, že máme systém testování, díky němuž už nemusíme přijímat takové restrikce. Jenže zatím nemám informace, že by to nějak fungovalo. Například aplikace eRouška nefunguje minimálně na pětině mobilů. Pokud by nastala druhá vlna, nemůžeme vypnout republiku. Musíme být připravení. Mít dostatek ochranných pomůcek, rozpracovaný systém chytré karantény a zaktualizovaný pandemický plán.

Budete se ptát, proč systém eRouška někde nefunguje?

Ano, několikrát nám slíbili, že se to všechno zprovozní, ale zatím nic. Nám se podařilo prosadit zřízení dočasné sněmovní komise, která má sledovat, kam šla slíbená pomoc. V rámci ní máme možnost upozorňovat vládu na řadu věcí, které se podle našeho názoru nepodařily.

Myslíte, že komise něco vyřeší?

Myslím, že ano, protože na plénu není vždycky čas všechno řešit a komise to bude mít v popisu práce. Pokud slyším, že vláda pomohla ekonomice a lidem 1,2 bilionu korun, a pak zjistíme, že pomoc šla lidem a firmám ve výši kolem 50 až 60 miliard korun, musíme se ptát, kam šly další peníze.

Proč šla pomoc firmám na rozdíl od živnostníků tak pomalu?

Takzvaná Pětadvacítka byla rychlá proto, že u ní nás vláda nejvíce poslechla. Bylo to nejplošnější opatření a prosadili jsme, že o pomoc se dalo žádat e-mailem. U některých dalších programů byla chybovost při vyplňování žádostí až 80 procent. Neříkejte mi, že tolik podnikatelů neumí vyplnit žádost. Takhle nás dlouhodobě dusí byrokracie. Někde ještě ani nedošla pomoc na účet a už chodily kontroly. To není možné, aby to takhle fungovalo.

Měl by z toho někdo vyvodit odpovědnost?

Celá vláda. Ale jsem politický realista a musíme z toho vyvodit odpovědnost ve volbách. Lidé si musí uvědomit, že problémy s rozpočtem měla vláda už před koronavirovou krizí. Už v únoru jsme měli největší deficit za poslední roky. Vláda rozpustila rezervy a dostáváme se tak do dalších dluhů.

Sněmovna teď projednává rekordní schodek státního rozpočtu. V jakém případě by u vás našel podporu?

Lidé si musí uvědomit, že po tomhle schodku bude každý dlužit navíc 50 tisíc korun. A jednou tu částku budeme muset splatit i s úroky. Máme tady rozpočet, který je kolem 1,6 bilionu korun a vláda chce dluh, který dělá třetinu. To je strašné. To je celá důchodová reforma a dostavba Dukovan. Kdyby vláda řekla, že sníží daně, aby lidé měli více peněz, a proto potřebujeme navýšit deficit, tak se o tom bavme, jenže teď o snížení daní nepadlo ani slovo.

Vy byste tedy nejprve snížili daně?

Pokud bychom šli do takového deficitu, rozhodně. Kdyby aspoň splnili slib, že zruší superhrubou mzdu. Lidé mají teď potíže, je potřeba nechat jim i firmám peníze. Voláme po snížení sociálních odvodů o dvě procenta, ať zaměstnavatelé mohou dát lidem víc peněz. Šetřeme na státu, nešetřeme na lidech. Stát bobtná. Za poslední čtyři roky se počet státních zaměstnanců zvýšil o 25 tisíc lidí.

Hrozí nám kvůli takovému zadlužování ještě větší problém než samotný koronavirus?

Každý si musí uvědomit, že čím víc se zadlužujete, tím je to horší a takhle funguje i stát. My všichni to budeme splácet. S touhle krizí to ale přijít muselo, jenže někde se měl omezit i stát.

Kde by se měl omezit?

Chceme, aby se udělal audit výdajů, aby se zjistilo, kam jdou příjmy, kde mizí. Stát tímto způsobem vydává víc a víc peněz na svou spotřebu.

Vicepremiérka Schillerová ale nedávno Blesku řekla, že by návrhy opozice byly ještě dražší.

Paní ministryně neumí počítat. My to máme všechno spočítané. Ale v této situaci bychom nebyli. Nikdy bychom totiž nedovolili, abychom v letech neuvěřitelného ekonomického růstu hospodařili se schodky a vyčerpali rezervy. Tady se investovalo jen do kontrolního hlášení a EET. Samozřejmě nikdo nevěděl, že přijde pandemie, ale na případnou krizi se vláda vůbec nepřipravovala.

Myslíte si, že se to promítne ve volbách?

Dříve či později ano. Lidé nemají takové příjmy, jaké odpovídají výkonu ekonomiky. Andrej Babiš takhle rozdává nějaké peníze vybraným sociálním skupinám. Podívejte se, kolik je tady nesplněných slibů. To lidé pocítí. Kdybychom měli menší stát, který by fungoval, jednodušší daně, zaměstnavatelé lepší podmínky, tak jsou tu lepší mzdy.

Část lidí hnutí ANO věří. To na sociálních sítích své výsledky nějak prezentuje. Neměli byste do toho tedy víc šlápnout?

Jenže Andrej Babiš má třetinu mediálního trhu. Má ekonomickou moc a spojuje to s mocí politickou. To není normální.

Takže se vám daří tedy přesvědčit lidi, aby se vrátili k tradičním politickým stranám?

Teď jsou před námi krajské a senátní volby, potřebujeme se dostat v krajích do vedení, abychom postavili kraje na nohy. Volební výsledky ukazují, že jsme stále silnější a vracíme se. Nemám pochybnosti o tom, že v tom budeme pokračovat.

Jak teď vidíte hnutí ANO? To je poznamenáno rezolucí Evropského parlamentu vůči Andreji Babišovi i brněnskou kauzou Stoka. Myslíte si, že to nějak s jejich preferencemi zahýbe?

Ono se to všechno sčítá. Spousta politiků a někdy i komentátorů si myslí, že lidi to nechápou. Oni to chápou a někdy jim dojde trpělivost. Rezoluce Evropského parlamentu je nesmírně silná. Přestože je právně nezávazná, tak dopad mít bude. Když tak velká většina v parlamentu včetně frakce, v níž jsou jeho (Babišovi) poslanci, podpoří takovou rezoluci, tak dřív nebo později se tím musí evropské orgány zabývat.

Kritici mluví o tom, že bychom to měli řešit tady a ne v Bruselu.

My jsme strana, která určitě nechce, aby se na evropské půdě řešily věci, které dokážeme řešit doma. Jenže tady jde o peníze, které sem posílá EU. Oni mají právo nám říct, že není možné, aby člověk, který peníze čerpá, rozhodoval o tom, jak peníze rozdělovat. To prostě není normální.

Vy sám jste z Brna. O kauze Stoka jste jistě slyšel. I kvůli tomuhle voličům podle vás dojte trpělivost?

Už konečně vím, kde je to Palermo, o kterém Andrej Babiš několikrát mluvil. To bylo samé Palermo, a pak jeho lidé řeknou, že to, co bylo kolem brněnského ANO, byla mafiánská struktura. Prostě to není žádné nové antikorupční hnutí.

Opoziční strany se do krajských i senátních voleb začaly hojně spojovat. Jenže někde kandidujete s tím a jinde zase s oním. Nemůže v tom mít volič zmatek?

Myslím, že voliči oceňují, že je opozice schopna se domluvit. Samozřejmě, jeden příklad jsou kraje a druhý senátní volby, kde jsme představili silné kandidáty. Ve všech krajích jsme hledali to nejlepší řešení, aby středopravé hlasy nepropadaly. Někde jdeme s hnutím STAN, někde s TOP 09, někde s KDU-ČSL. Jinde máme širokou koalici. Děláme to proto, že někde mají tyto strany míň jak pět procent a díky tomu budeme silnější.

Vidíte v nějakých kandidátech do Senátu potencionální kandidáty na prezidenta?

Dovedu si představit několik dobrých kandidátů na prezidenta. Musíme dát dohromady silného kandidáta s politickou zkušeností, který dokáže volby vyhrát. Chceme, aby tam byl slušný, kompetentní, silný kandidát, který nebude vyvolávat pochybnosti o tom, jestli je naše země součástí Západu, nebo není. Nemůže se opakovat to, co jsme viděli v minulých volbách.

Můžete nějaké jméno naznačit?

Nebudu komentovat žádná jména i ze slušnosti vůči všem těm lidem, kterých se to může týkat. Teď jsou před námi hlavně krajské a senátní volby.

Do senátních voleb za vás bude kandidovat i ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Během oznamování cesty na Tchaj-wan šéf Senátu a místopředseda ODS Miloš Vystrčil citoval Václava Havla. Co se děje uvnitř ODS? Snažíte se přilákat další voliče?

Nic se nestalo. Ten rozpor, že máme něco proti Václavu Havlovi, je jenom uměle držen v médiích. Miloš Vystrčil je zakládající člen strany a ODS je přímým nástupcem Občanského fóra. Řada z nás si vždycky Václava Havla vážila, i když ODS s ním měla často rozpory. To ale neznamená, že bychom si jeho práce a statečnosti nevážili. Ten rozpor vynikal v nějakých posledních letech díky reakcím Václava Klause, ale Václav Klaus odešel z ODS už v roce 2008 a mimochodem jsou mezi námi lidé, kteří si váží jak Václava Havla, tak i Václava Klause. Jsme stranou konzervativně liberální. Hájíme stále hodnoty listopadu 1989, jako je demokracie, svoboda jednotlivce, volný trh a také příslušnost k Západu.

Podle exprezidenta Václava Klause už dnešní ODS nemá s tou původní nic společného. Vidíte to tak?

Tyto komentáře ani moc nesleduji a není to důležité, při vší úctě k zásluhám bývalých politiků. Jistě mohou mít nějaké kritické názory. Tohle skutečně nemám potřebu komentovat. Zodpovídám se voličům a členům a sympatizantům strany.

Na sociálních sítích je výraznou osobností ODS řeporyjský starosta Pavel Novotný. Ten si nyní nebere servítky se svým stranickým kolegou Janem Zahradilem, který také nejde pro ostrá slova daleko. Co si o těchto šarvátkách myslíte?

Jsme demokratická strana a spoustu věcí si vyříkáváme někdy i velmi ostře. Propírání prádla na veřejnosti určitě šťastné není a nepochybně všichni udělají lépe, když budou pro debatu využívat vnitrostranických platforem. Všechno by ale mělo být nějak kultivované a mít úroveň, protože to je politika, kterou chci dělat. K Pavlu Novotnému bych jenom řekl, že jeho názory jsou obsahově v řadě směrů v souladu s ODS. Způsob, jakým je prezentuje, je jedinečný a žádný jiný takový starosta v našich řadách není. Je třeba chápat to, že když v lednu kandidoval do vedení, tak zvolen nebyl. To říkám se vší úctou k němu.

(Autor: Jakub Tomek)

Rozhovor vyšel na serveru na Blesk.cz.

Petr Fiala

předseda ODS