16. června 2020

ODS: Obce potřebují pomoc co nejrychleji, podporujeme senátní verzi kompenzací

(www.ods.cz) Občanští demokraté chtějí, aby obce dostaly kompenzace co nejrychleji, proto podpoří senátní verzi daňového balíčku, do kterého prosadil zrychlení kompenzací místopředseda senátorského klubu ODS Zdeněk Nytra.

„Zúčastním se dnes jako primátor Plzně podporujícího shromáždění starostů, které svolal Svaz měst a obcí ČR před budovu Sněmovny. Jsem přesvědčen, že stát musí samosprávám navrátit to, co jim nad rámec poklesu ve sdílených daních vzal na tzv. kompenzačním bonusu. Právě samosprávy jsou totiž zárukou toho, že v současné obtížné koronavirové situaci rychle a efektivně pomohou svým občanům i podnikatelům na svém území. ODS již 20. dubna navrhovala adresnou pomoc samosprávám, vláda se tomu dva měsíce urputně bránila, ale oprávněný tlak starostek a starostů snad povede k tomu, aby se kompenzace rychle dostaly k samosprávám prostřednictvím senátního pozměňovacího návrhu, u jehož zrodu stáli senátoři za ODS,“ říká místopředseda ODS Martin Baxa.

„Jsem nesmírně rád, že Senát schválil můj návrh kompenzace pro rozpočty obcí ve výši 1 200 Kč na obyvatele. Konečné rozhodnutí nyní leží na poslancích, zda tento návrh schválí, a tím pomoc obcím časově urychlí. V této souvislosti je potřeba zdůraznit, že Senát ‚nehodil přes palubu‘ ani kraje. Bedlivě sledujeme probíhající jednání mezi vládou České republiky a Asociací krajů, a pokud by tato jednání nedopadla, jsme připraveni iniciovat pomoc i rozpočtům krajů ve výši 500 Kč na obyvatele,“ vysvětluje místopředseda senátorského klubu ODS Zdeněk Nytra.

„Obce potřebují pomoc a alespoň částečnou náhradu poklesu příjmů, který vyvolala koronavirová krize, a potřebují ji co nejrychleji. Vládní varianta přináší další zbytečné průtahy, proto se jednoznačně stavíme za verzi, která přišla ze Senátu. Oceňuji také to, že senátoři připravují obdobnou novelu zákona, která pomůže krajům,“ uzavírá místopředseda ODS Martin Kupka.