10. června 2020

CNN Prima News: Na Tchaj-wan jedu, abych připomněl, že jsme svobodnou a demokratickou zemí

(CNN Prima News) „Chci připomenout, že jsme svobodnou a demokratickou zemí, která by si měla hájit principy, na kterých je založená,“ pronesl předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil (ODS) v ranním vysílání televize CNN Prima NEWS. Reagoval tak na některá nesouhlasná stanoviska českých politiků s jeho letní cestou na Tchaj-wan.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnotu na CNN Prima News.

Vystrčil svůj záměr uskutečnit cestu do demokratické asijské země s demokraticky zvolenou prezidentkou potvrdil v úterý. Hodlá tak navázat na svého předchůdce Jaroslava Kuberu, který stejnou cestu plánoval již rok a půl. V lednu letošního roku však náhled zemřel.

„Chci rozvíjet vědeckou a výzkumnou spolupráci s demokratickou zemí, od které se máme co učit a které také máme co nabídnout.“

Návštěvu ostrova Vystrčilovi nedoporučilo několik českých politických špiček včetně premiéra Andreje Babiše (ANO), prezidenta Miloše Zemana nebo ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD). Rozhodnutí předsedy Senátu ale respektují. Vystrčil v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS objasnil, jaké konkrétní důvody ke své cestě má.

„Chci tam rozvíjet vědeckou a výzkumnou spolupráci s demokratickou zemí, od které se máme co učit a které také máme,co nabídnout,“ uvedl Vystrčil jako jeden z hlavních důvodů cesty na Tchaj-wan. Zároveň podle svých slov věří, že návštěvou narovná charakter České republiky, a doplnil: „Také bych chtěl připomenout, že jsme svobodnou a demokratickou zemí, která by si měla hájit principy, na kterých je založená.“

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany
zastupitel Kraje Vysočina