10. června 2020

ODS: Obce potřebují rychlou pomoc, navrhujeme 1 200 Kč na obyvatele

(www.ods.cz) ​​​​​​​Senátoři navrhují okamžitý kompenzační bonus obcím ve výši 1 200 Kč na obyvatele. Pozměňovací návrh Zdeňka Nytry může obcím pomoci mnohem rychleji než vládní návrh, podporují ho všechny senátorské kluby i samosprávy. Senátoři chystají také kompenzace pro kraje.

„Změna, kterou jsem připravil, by mohla platit už od příštího týdne, zatímco vládní návrh, který je věcně stejný, obcím může pomoci až někdy v srpnu. Od starostů a primátorů ale víme, že je pro obce a města důležitá nejen výše pomoci, ale také její rychlost. Proto jsme se rozhodli jít touto cestou,“ říká předkladatel pozměňovacího návrhu Zdeněk Nytra. Senátní verzi podporuje kromě všech senátorských klubů také Sdružení místních samospráv, Svaz měst a obcí a Spolek pro obnovu venkova.

„Neznamená to, že bychom hodili kraje přes palubu. Pokud by nedošlo k dohodě na kompenzacích mezi kraji a vládou, které slibuje premiér, máme v Senátu připravený tisk 263, kde navrhujeme krajům příspěvek 500 korun na obyvatele. Osobně se domnívám, že přímý příspěvek 500 Kč bude pro kraje nakonec potřeba, bez ohledu na avizované finance určené především na dopravní infrastrukturu. Kraje totiž potřebují investovat i v jiných oblastech, jako je školství nebo zdravotnictví,“ doplňuje předseda senátorského klubu ODS Martin Červíček. Ten dodává, že prostředky, které krajům slibuje vláda, jsou domluvené už dlouho a nejde tedy o žádný příspěvek navíc.