4. června 2020

Události ČT: Kritika postupu vlády během pandemie

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byl v živém vstupu z Poslanecké sněmovny předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Od opozice, ale i koalici je v posledních dnech v souvislosti s koronavirem slyšet kritika jednotlivých ministrů. Nejčastěji míří na Adama Vojtěcha a Janu Maláčovou. Komunisti pak požadují výměnu Tomáše Petříčka kvůli jeho zahraniční politice. Premiér ale v tuto chvíli žádné změny neplánuje.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda strany /ANO/:
Je to pro mě nová informace, když vím, že pan předseda Filip má už dlouhodobě výhrady vůči panu ministrovi, ale já tu koaliční dohodu držím, takže v tuto chvíli nevidím žádné změny ve vládě.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Hostem Událostí je teď živě
Petr Fiala, předseda ODS. Dobrý večer, pane předsedo. Splnila podle vás mimořádná schůze Poslanecké sněmovny svůj účel. Dozvěděli jste se vše, co jste potřebovali?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer, my jsme chtěli provést určitou revizi po první vlně koronaviru a chtěli jsme, aby vláda ukázala, jak je připraven, jak se připravuje na případné horší scénáře, případnou druhou vlnu. Myslím, že aspoň částečně ta schůze svůj účel splnila. Jednak je dobře, že vůbec diskutujeme, protože všichni si pamatují, že v lednu takovouto diskusi chtěla
ODS vyvolat, a vláda ji tehdy, nebo vládní většina ji tehdy odmítla. Dnes diskutujeme, a dokonce se podařilo přijmout některá usnesení Poslanecké sněmovny, která přímo zavazují vládu, aby do určitých termínů připravila, jak revizi pandemického plánu, tak další kroky. Informovala sněmovnu o tom, jak jsme připraveni na chytrou karanténu. Já myslím, že jsme tady vytvořili určitou záruku pro občany, že se řada těch chyb a chaotických rozhodnutí nebude opakovat, kdyby náhodou, a nikdo si to nepřejeme, ale kdyby náhodou nějaká druhá vlna přišla.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Vy kritizujete dlouhodobě rychlost pomoci pro podnikatele a firmy postižené krizí. Pokud by
ODS měla tu moc, jak byste čerpání peněz zrychlili.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My jsme navrhovali spoustu opatření. A popravdě musím říct, a myslím to skutečně pozitivně, že řadu našich návrhů vláda přijala. Nepřijala vždycky v té podobě, jak jsme to my navrhovali, proto jsou některé programy zbytečně složité, byrokratické. A tam, kde vláda uskutečnila to, co byl náš návrh, tak tam se ta pomoc k podnikatelům, živnostníkům dostává relativně rychle. A nám se podařilo ještě jedna věc v posledních dnech. My jsme tady v
Poslanecké sněmovně prosadili zřízení dočasné komise, která se právě bude zabývat, kde budou zastoupeny všechny politické strany, a která se bude právě zabývat tím, jak je ta pomoc efektivní, a zda skutečně směřuje k těm lidem, kteří tu pomoc potřebují, protože pokud jde o ty ekonomické dopady, tak zdaleka to není za námi. Na řadu lidí teprve nyní důsledky koronavirové krize z hlediska ekonomického dopadají.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
S tím souvisí i má poslední otázka. Ministryně financí včera připustila, že by schodek státního rozpočtu mohl být ke konci roku až 500 miliard korun. Za jakých podmínek by pro
ODS byl akceptovatelný?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To jsou zatím taková jenom jakási čísla. Ale my jsme přesvědčeni, že není možné pokračovat v tom, co vláda dělala už před koronavirovou krizí, protože už tehdy se dostává rozpočet do špatných čísel, a to není jenom názor opozice. Na to upozorňoval třeba Nejvyšší kontrolní úřad. A pokud vláda nebude něco dělat s výdajovou stránkou rozpočtu, pokud nezefektivní stát, pokud všechno, co získá, nebo většinu toho, bude vydávat na spotřebu, tak nebudeme dobře připraveni na ty těžké časy. My jsme přesvědčeni, že Česko je potřeba postavit na nohy, a jsme také připraveni svést tu podobu, jak to budeme dělat s vládou, politický zápas.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:

Petr Fiala pro Události. Děkuju vám. Na shledanou.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání. Pěkný večer.

Petr Fiala

předseda ODS