28. května 2020

Praha je v klinické smrti a musí začít fungovat, opozice žádá primátora o svolání mimořádného zastupitelstva

(www.ods.cz/region.prazsky) Pražští zastupitelé za ODS a Hnutí ANO žádají primátora Zdeňka Hřiba, o svolání mimořádného zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy. Na tomto zasedání by měly být dořešeny body, které se nestihly projednat na řádném zasedání Zastupitelstva 21. května 2020. Opoziční zastupitelé také žádají zařadit na program jednání bod k dopravní uzavírce části Smetanova nábřeží, protože podle jejich názoru současná koalice nerespektuje platné usnesení ZHMP.

Hlavní město je po pandemických opatření v klinické smrti a vedení Prahy v čele s primátorem tomu je slepě přihlíží. Není čas na populistické chování, které vidíme od představitelů Pirátů a Prahy Sobě. Praha musí začít fungovat co nejdříve. Jsme konstruktivní opozice a pravidelně nabízíme bezradné koalici pomocnou ruku v podobě návrhů od našich zkušených zástupců samosprávy. Bohužel delší dobu pozorujeme, že pan primátor Prahu nevede, ale jen pokračuje ve své volební kampani a naše návrhy bez konzultace hází pod stůl. Na to nemáme čas a Zastupitelstvo musí začít fungovat a přijímat návrhy k okamžitému zlepšení situace v Praze,“ říká předsedkyně zastupitelského klubu ODS Alexandra Udženija.

Opakovaně jsme primátora Hřiba žádali, ať jsou zasedání Zastupitelstva dvoudenní, aby se stihly řádně projednat všechny body. Pan primátor dělá, že neslyší a výsledek je tristní. Na řádném jednání Zastupitelstva minulý týden jsme stihli projednat pouze 15 bodů ze 64. Že jednáme do brzkých ranních hodin, to by mi až tak nevadilo, ale že ani po 19 hodinách jednání nejsme schopni projednat všechny body řádného jednání Zastupitelstva, je hodně smutné. A nejde jen o neochotu odpovídat na otázky opozice, ale jednání se natahuje zejména tím, že v klíčových bodech nepanuje shoda v rámci koalice a ta se to pak na poslední chvíli snaží dohnat přímo na samotném jednání. Navíc si v úřadu dělají, co chtějí. Třeba jako s uzavírkou Smetanova nábřeží, kdy jednoznačně porušili přijaté usnesení. Takhle to dál nejde. Praha nesmí stagnovat, a proto spolu s ODS požadujeme svolat mimořádné zasedání Zastupitelstva, abychom doprojednali kromě samotného Smetanova nábřeží vše, co jsme nestihli,“ uvedl předseda zastupitelského klubu hnutí ANO Patrik Nacher.

Ing. Alexandra Udženija,                           
předsedkyně klubu zastupitelů ODS v ZHMP

Ing. Patrik Nacher,
předseda klubu zastupitelů ANO 2011 v ZHMP

Společná tisková zpráva opozičních zastupitelských klubů ODS a ANO.