20. května 2020

Chceme zrušit penále za odložené sociální odvody

(www.ods.cz) ​​​​​​​Stát by měl zaměstnavatelům odpouštět penále za odložené odvody v plné výši. Pouhý odklad splatnosti při zachování penále, byť sníženého, je podraz vlády na firmách a zaměstnavatelích. Uvedla to dnes senátorka Jitka Chalánková před jednáním Senátu, který má na programu návrh zákona o snížení penále z pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti placeného zaměstnavateli.

„Je neobhajitelné, aby vláda na jednu stranu umožnila zaměstnavatelům, kteří jsou v ekonomickém propadu, odložit si splátky sociálních odvodů, současně je ale za jejich zpožděné zaplacení trestala. Je to ze strany vlády podraz. Místo aby české firmy polila živou vodou, připravuje pro ně pohřební hostinu. Předložený pozměňovací návrh tuto nespravedlnost narovnává a ruší penále úplně, aniž by měnil další parametry původní vládní verze: Vláda by navíc měla přijít s návrhem, jak sociální odvody nejpostiženějším firmám dočasně snížit,“ sdělila členka senátorského klubu ODS Jitka Chalánková.

Zatímco vláda chce při odkladu odvodů za rozhodné období květen–červenec 2020 a jejich úhradě nejpozději do 20. října 2020 odpouštět z dluhu 80 %, návrh Jitky Chalánkové počítá s jeho úplným odpuštěním.

Jitka Chalánková

senátorka PČR