14. května 2020

ODS: Naše zákony uspěly v anketě Zákon roku

(www.ods.cz) ​​​​​​​Dvě normy, za kterými stojí poslanci ODS, se umístily na prvních dvou místech ankety Zákon roku. Konkrétně jde o zákon o právu občana na digitální služby a účinnost zákonů jen dvakrát v roce. V anketě se neumístil ani jeden vládní zákon.

„Úřady mají obíhat data, ne lidé. Proto jsme společně s dalšími kolegy v Poslanecké sněmovně prosadili zákon o právu na digitální službu, který občanům zaručí možnost elektronické komunikace s úřady. Ve své konečné podobně by to mělo fungovat podobně jako internetové bankovnictví, které je ve 21. století naprostým standardem,“ říká jeden z předkladatelů vítězné normy a místopředseda ODS Martin Kupka.

Na druhém místě se umístil pozměňovací návrh, který stanovuje, že přijaté zákony budou vstupovat v účinnost pouze 1. ledna a 1. června a s každým zákonem bude zveřejněna také tabulka povinností, které s sebou norma nese. Návrh předložili Marek Benda a Martin Kupka. „Obrovským problémem českého právního řádu je nepřehlednost. Ti, kterých se přijaté zákony dotýkají, často nevědí, odkdy se podle nich musí řídit. Tato úprava tuto situaci alespoň částečně řeší, protože občané i podnikatelé se odteď můžou soustředit pouze na dva dny v roce,“ vysvětluje Marek Benda.