5. května 2020

90′ ČT24: Postupné otevírání škol

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Devadesátka ČT24 o tématu postupného otevírání škol byl místopředseda ODS Martin Baxa.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na ČT24.

Roman FOJTA, moderátor:
A další politické reakce na téma školství teď živě. Vládní strany zastupuje ve vysílání místopředseda ČSSD Michal Šmarda a za opozici je teď s námi ve vysílání člen
ODS a školského výboru Martin Baxa. Oběma vám, pánové, přeju dobrý večer.

Martin BAXA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:

Dobrý večer, srdečně vás zdravím.

Michal ŠMARDA, místopředseda strany /ČSSD/:

Dobrý večer.

Roman FOJTA, moderátor:

Pane Šmardo, já začnu s vámi. Vy jste kromě funkce ČSSD taky starostou Nového Města na Moravě, předpokládám, že z titulu své funkce jste v kontaktu s řediteli škol, možná školek, jejichž jste zřizovatelem. Čili jakou od nich máte zpětnou vazbu na ta hygienická opatření, budou je umět plnit, případně co jim na nich vadí?

Michal ŠMARDA, místopředseda strany /ČSSD/:
Budou potřebovat velkou součinnost zřizovatele. Budeme je muset v tom podpořit, je to náš úkol. My se k tomu scházíme pravidelně. Samozřejmě ta situace je pro ně dost těžká a je pro nás dost těžká, ale my to bereme tak, že to prostě musíme splnit. Čili předběžně jsme domluveni s řediteli, jsou schopni to zvládnout, my na to teď budeme další poradu ve čtvrtek. Naši ředitelé jsou poměrně zodpovědní v téhle věci. Samozřejmě mají velký problém to, co říkal pan předseda Dobšík, je pravda, bude spousta učitelů, kteří nebudou moci nastoupit do práce. Já sám vím, že máme učitele, kteří jsou rizikoví, kteří jsou, dejme tomu, po nějakých zdravotních zákrocích, bylo by potřeba, aby v té škole byli a nebudeme se na ně moct spolehnout, ale jsme schopni to nahradit. Stejně tak ta opatření Ministerstva školství nebo doporučení Ministerstva školství, já souhlasím na jedné straně s tou kritikou, ale na druhé straně my jako zřizovatelé těch škol od samého začátku stavu nouze, od samého začátku téhle korona krize, tak jsme museli řešit nestandardní situace, museli jsme zdravotnická zařízení sami dovybavit ochrannými prostředky, museli jsme tím dovybavit domovy sociálních služeb, vybavovali jsme prodavačky v obchodech...

Roman FOJTA, moderátor:
Promiňte, že vám do toho vstupuju, ale jakou součinnost budete poskytovat školám? Jakou součinnost, konkrétně, co pro ně uděláte, konkrétně.

Michal ŠMARDA, místopředseda strany /ČSSD/:
Například, co se týče těch ochranných prostředků a dezinfekcí a podobně, tak my jsme vytvořili společný systém pro všechny městské organizace, kam oni si vypisují svoje potřeby. My jim centrálně zajistíme nákup těchhle věcí tak, aby to museli kupovat předražené někde od překupníků, nemuseli skákat na lep různým šmejdům, kteří by se snažila ošidit. A většinu věcí od dezinfekce přes ochranné prostředky dýchání až například po rukavice ochranné tam, kde je potřeba, případně i ty štíty, tak jsme schopni zajistit námi zřizovaným organizacím všem ze strany města. Takže tohle je věc, kterou zařizujeme. Nečekali jsme na nějaké doporučení od ministerstva, považovali jsme to za věc, na kterou musíme být připraveni, protože to je naše povinnost jako zřizovatele. Já chápu, že kdyby ministerstvo v tomto bylo aktivnější, tak by to bezesporu bylo pro školy i pro nás lepší, ale spolehnout se na to, až nám z Prahy řeknou, co máme dělat, tak to bychom tu krizi nezvládli vůbec.

Roman FOJTA, moderátor:
Pane Baxo, co vy říkáte na ta hygienická opatření ministerstva školství?


Martin BAXA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer ještě jednou. Já už jsem se dnes vlastně z jistého zoufalství pokusil prosadit na plénum
Poslanecké sněmovny samostatný bod, který se týká školství, protože podle mě ta situace tak napjatá ve všech oblastech a poté, co včera vyšel ten manuál, který podle mého názoru je naprosto nefunkční, tak jsem chtěl od pana ministra a od vládních poslanců slyšet, jak si vlastně změny ve školství v souvislosti s epidemií představují. Bohužel vládní poslanci toto odmítli. Nezbývá mi než znovu a znovu upozorňovat na všechny problémy. Zajištění pomůcek pro otevírané školy je vlastně to nejmenší. Já jako starosta Plzně to velmi rád učiním, školám pomůžeme a zajistíme dezinfekce, roušky a všechno potřebné, a už to máme připravené. Ale co je zásadní, jsou problémy spojené s tím, co vlastně znamená otevření prvního stupně pro patnáctičlenné skupiny, když se 25. května život v České republice vlastně vrací do normálních kolejí, a to dosud není vysvětlené. Pan ministr a vláda vlastně vrhla české školy a také rodiče a žáky do naprosto nepřehledné a nesrozumitelné situace. Vyvstává x různých problémů, které tady od pánů ředitelů už zazněly. Ať už je to například problém ve školách, které mají hodně dětí, ať už je to zajištění těch podle mého názoru často úplně absurdních podmínek, za kterých by se v těch školách mělo fungovat. Je to také vlastně vyjádření jisté nedůvěry k tomu, jakým způsobem ve školách probíhá distanční vzdělávání. Co bude vlastně znamenat to, že bude se část dětí na prvním stupni učit distančně a část dětí bude ve škole, jak se to bude personálně zajišťovat. Vedle toho neznáme termíny maturit a jednotných přijímacích zkoušek. Takže ty problémy se opravdu vrší. Pan ministr jenom sebevědomě stále opakuje, že to dělá na doporučení epidemiologů, aniž by tato doporučení vlastně zveřejnil, jaké jsou k tomu důvody. A české školství se ocitá opravdu na kraji naprostého chaosu. A nakonec to zůstane na zřizovatelích, na ředitelích a na obětavých učitelích, aby se s tímto vyrovnali. Ale podle mého názoru by to tak být nemělo. Podle mého názoru by pan ministr měl jasně říct, kdy se školy budou otevírat, za jakých podmínek a nevydávat zmatečné manuály, nechávat v nejistotě rodiče a studenty a vystavovat je velmi obtížným situacím a neřešit to, co je teď aktuálně na stole.

Roman FOJTA, moderátor:
Pane Šmardo, vy jste se hlásil o slovo, tak prosím o reakci.

Michal ŠMARDA, místopředseda strany /ČSSD/:
Já bych se mírně zastal pana ministra Plagy. Oni samozřejmě ta rozhodnutí o opatření Ministerstva zdravotnictví přichází i jemu na poslední chvíli. Oni je dopředu neznají a já si myslím, že Ministerstvo školství v tomto, aspoň co já vím, tak je ve velmi těžké pozici, kdy oni prostě buď musí, bohužel na ta rozhodnutí reagovat na poslední chvíli. Každopádně to, co říká pan Baxa je pravda, je vidět, že on má zkušenost z komunální politiky, ale já jenom chci ujistit rodiče, že přestože ty věci přichází na poslední chvíli, mohou často vypadat zmatečně, tak nemusí do našich škol mít strach poslat děti, naši pedagogové to zvládnou a o jejich děti se postarají. Každopádně nebude jim v té škole hrozit závažné zdravotní riziko a oni je tam mohou poslat, jako nebojte se prosím, toho, že bychom to nezvládli. I z tohoto důvodu o něco dřív budeme otvírat mateřské školy, které byly vlastně zavřené z našeho rozhodnutí jako zřizovatele, i tam se o ty děti jsme schopni postarat. Vidíme i my jako prioritu to, aby děti se pokud možno co nejdříve mohly do školy vrátit, rodiče se mohli vrátit do práce a nemuseli by být dál doma. A aby ty děti nepřišly o ten sociální kontakt. Samozřejmě pokud by ta práce vlády v tomto byla lepší, my jako zřizovatelé bychom byli v jednodušší pozici, ale myslím si, že to, že jakoby třeba ty informace jsou často protichůdná a přichází na poslední chvíli to pro nás není argument, proč bychom to neměli zvládnout.

Roman FOJTA, moderátor:
Pane Baxo, ještě jedna věc, jak by to tedy vypadalo podle
ODS pokud by se otevíraly školy. Pochopil jsem vaše odpovědi, že byste je otevřel buď naplno nebo raději vůbec.

Martin BAXA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já mám na to velmi jednoduchý a jasný názor. Já jsem pana ministra vyzval už před delší dobou, aby buď zveřejnil ta varovná doporučení epidemiologů a vyložil karty na stůl, řekl, jestli opravdu našim dětem hrozí ve školách nějaká vážná rizika, kvůli kterým se školy otevírat nemají v době, kdy se otevírají divadla, kina, kdy jsou otevřeny hobbymarkety, anebo ať se školy otevřou. Mně se během dneška z našich škol sešla ohromná spousta různých připomínek k tomu manuálu. Jsem si jistý tím, že nejenom ředitelé u nás v Plzni a leckde jinde by se raději vyrovnávali se situací otevření škol jako takových než s tím podivným kočkopsem, který teď vzniknul. Ale proto znovu vyzývám ministra Plagu. Pane ministře, řekněte jasně, jestli hrozí nějaká rizika ve školách a potom nechte školy zavřené, anebo školy otevřete a zveřejněte, za jakých podmínek tam děti mohou být. Ale to, co se teď děje, není ani výuka, ani péče o děti, je to prostě chaos. Ale co je nejdůležitější, ten chaos dopadá na rodiče, kteří jsou znejistěni, na děti různých tříd a různých skupin, dětem chybí sociální kontakt, učitelé ze všech sil zvládají on-line výuku nebo distanční vzdělávání, do kterého byli vrženi, teď najednou část z nich by měla vlastně současně vzdělávat prezenčně a současně na dálku. V nejistotě jsou maturanti, v nejistotě jsou žáci základních škol, kteří se mají připravovat na jednotné přijímací zkoušky. Já si myslím, že teď je čas na nějaké jasné jednoznačné vyslovení se, a ne na to, abychom říkali, jestli mají děti chodit 2 m od sebe po chodbách škol. Ten manuál mimochodem podle mého názoru musel psát někdo, kdo prostě neví, jak vypadá výuka ve školách. Já jsem učil téměř 20 let na jednom z plzeňských gymnázií a vím, jak vypadá realita školy, měli jsme tam nižší stupeň, kde jsou malé děti odpovídající věku základních škol, a to, co se tam navrhuje, je podle mého názoru naprosto nemožné uskutečnit, ale ty školy to budou muset znovu vládnout. Jenom říkám, že prostě v téhle době je to chaos a nemá to tak být.

Roman FOJTA, moderátor:
Doba je mimořádná. Nicméně ty otázky, které vy vznášíte na ministra školství budeme klást i my. To byl člen
ODS a školského výboru Martin Baxa a místopředseda ČSSD Michal Šmarda. Pánové, oběma vám děkuju.

Martin BAXA, poslanec a místopředseda strany /ODS/:
Děkuju za pozvání hezký večer.

Michal ŠMARDA, místopředseda strany /ČSSD/:
Děkuji taky dobrou noc.

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor