30. dubna 2020

Události, komentáře ČT24

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl místopředseda rozpočtového výboru a místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na ČT24.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vláda večer představila další uvolnění stávajících zákazů. Část lidí bude moci už zítra sundat roušky. Nebudou je potřebovat děti do sedmi let ve školkách a dětských skupinách. Odkrýt tváře můžou taky umělci, včetně herců a zpěváků. Předtím ale musejí na testy. Výjimku dostanou i lidi s duševními poruchami. Od 11. května se budou moct konat společenské, kulturní i sportovní akce s účastí do sta lidí. Zároveň budou moci být větší svatby, až 100 lidí povolí kabinet i na mších.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Uvolňujeme více v té následující vlně, ale i na základě skutečně epidemiologů. Je to na místě. Ta situace epidemiologická se vyvíjí dobře.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vláda ulevila taky pendlerům, negativní test budou muset předkládat jen jednou měsíčně. 11. květen je datem, kdy se do škol můžou vrátit žáci devátých tříd, aby se připravili na přijímací zkoušky. Platí pro ně ale omezení na 15 lidí ve skupině.

Robert PLAGA, ministr školství /ANO/:
Díky tomu vývoji to tam nejsou žádné drakonické nesplnitelné podmínky, ale podmínky, které v českých školách samozřejmě s určitým úsilím budou naši ředitelé schopni provést.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Našimi prvními hosty jsou Karel Havlíček, vicepremiér, ministr průmyslu a dopravy. Dobrý večer.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Dobrý večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Jan Skopeček, místopředseda rozpočtového výboru. Dobrý večer.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru a poslaneckého klubu /ODS/:
Hezký večer.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A Marian Jurečka, předseda KDU-ČSL. Dobrý večer i vám.

Marian JUREČKA, předseda strany /KDU-ČSL/:
Krásný večer z Olomouce.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pánové, pro vás pro všechny na začátek stejná otázka. Česká bankovní asociace dnes zveřejnila pravidelnou prognózu vývoje ekonomiky, ale označila ji slovem „neprognóza“. Chybí prý pevná statistická data, odhady byly subjektivní. Poprosím pro každého z vás, abyste nám popsali a subjektivně řekli, v jakém stavu teď tedy česká ekonomika je a jak vidíte její další vývoj.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Jsme pochopitelně po velkém úderu. Nicméně to, že jsme zvládli ty zdravotně-ekonomická opatření v těch prvních dvou měsících poměrně dobře, znamená to, že můžeme rychleji uvolňovat než ostatní země, a to nikoliv z toho důvodu, že jsme zbrklí, ale prostě z toho důvodu, že jsou dobré výsledky. Takže lze říci, že maloobchod a živnostníci, a to, co bylo doposud odizolováno, by se mohlo začít nadechovat. Pochopitelně průmysl stále ještě není úplně zcela v té kondici, jak by měl být. On tam není samozřejmě ani ten maloobchod, ale ten průmysl jede ze setrvačnosti déle, tak budeme teď čekat, jakým způsobem začnou fungovat automobilky a všechny dodavatelské a subdodavatelské aktivity. Nicméně už se dneska musíme dívat na léto. Musíme se dívat na podzim. A podíváme se i na příští rok. A musíme začít připravovat investice, a to investice do infrastruktury, investice do vědy a výzkumu určitě…

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
K tomu se, pane ministře, dostaneme v další části pořadu. Nicméně, jak tady vidíte vývoj? Vy jste zmínil, že ani maloobchod, ani průmysl ještě v těchto chvílích nemůžou být ve své normální kondici, kdy tedy budou?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
To samozřejmě záleží nejenom na tom, jakým způsobem se nám bude dále dařit bojovat s epidemií, tam to vypadá poměrně dobře, ale taky na tom, jaká bude spotřebitelská chuť nakupovat a pochopitelně i, jaká bude chuť na průmyslových trzích. My jsme exportně orientovanou ekonomikou. 4,6 bilionů, což je 80 % z hrubého domácího produktu, alespoň v tom hrubém vyjádření, exportujeme ven, čili nezáleží na tom, jenom a pouze, na náladě v České republice, ale víceméně v celé Evropě, ale pochopitelně ta spotřebitelská poptávka je nesmírně důležitá. Popravdě řečeno, i ta byla základem vždycky našeho hrubého domácího produktu, takřka z poloviny. My musíme jako vláda, budeme jasně ukazovat to, že prostě musíme zvedat psychiku, musíme ukazovat prostě na světlo z konce tunelu, musíme udržovat to, že, a to důležité říct, že zde nehrozí žádné černé scénáře a že to nejhorší, co bychom mohli udělat, je to prostě, kdybychom začali všechno najednou strkat do kapes, šetřit a nezačali bychom přiměřeně utrácet, navíc ještě české produkty, ale v rámci českého prostředí. Takže musíme trošku změnit filozofii, ale myslím, že by se teď všechno mohlo otočit.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Zeptám se i pana místopředsedy Skopečka, jak vidí momentální situaci a jaký je výhled pro Českou republiku. Vidíte tam spíše černý scénář nebo je barevný?


Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru a poslaneckého klubu /ODS/:
Naše ekonomika je zamrzlá, vypnutá, celá řada sektorů nefunguje. My můžeme, politická reprezentace, vymýšlet jakékoliv podpůrné nástroje, jakékoliv přímé a nepřímé subvence, ale pokud nesundáme tu nohu z brzdy, tak jak jsme tu ekonomiku zabrzdili velmi silně, velmi prudce. A pokud tu nohu z té brzy nesundáme, nezačneme rozvolňovat ta opatření mnohem rychleji a nikoliv chaoticky, jak to dělá stávající vláda, tak můžeme vymýšlet jakékoliv podpory, ale ta země se nepohne dopředu.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Já se omlouvám, ale vláda to přece v těchhle těch dnech dělala. Nastavila nějaký plán a ten uvolňuje daleko rychleji, než nám představovala před několika týdny.


Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru a poslaneckého klubu /ODS/:
Ale když to srovnáte s okolními zeměmi, s Rakouskem, Německem, Polskem, Slovenskem, které měly mnohem horší data, co se týče nemocnosti, nemocných, a tak dál, a urychlují ta uvolňování daleko rychleji. My jsme skutečně v tom pomalí, přestože jsme na tu brzdu šlápli jako první a velmi silně. Já jsem také vládu v tomto směru podpořil a považoval jsem to za správné rozhodnutí, protože jsem si říkal, že dobré sešlápnout brzdu raději rychleji a silněji, abychom mohli poté rychleji uvolňovat, ale to se bohužel neděje. Stačí se podívat na ty okolní státy, které uvolňují ta opatření rychleji. A druhá věc je ta chaotičnost. My nemáme otevřené kadeřnictví pro lidi, ale protože panu ministrovi volali pejskaři, tak otevřel kadeřnictví pro psy. To si myslím, že je ukázka toho, jakým způsobem neprofesionálně se to dělá.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Také velmi mediálně vděčné téma. Pane Jurečko, jaký je váš názor na současnou hospodářskou situaci České republiky a zároveň výhled?

Marian JUREČKA, předseda strany /KDU-ČSL/:
Určitě ta situace není jednoduchá. Já jsem ve čtvrtek minulý týden mluvil s předsedkyní Evropské komise, Ursulou von Der Leyen a ta říkala, že ten odhad je v rámci celé Evropské unie, je v letošním roce pokles zhruba o 7-7,5 procenta HDP, takže ty odhady České bankovní asociace jsou velmi podobné. A myslím si, že ten výhled po nás bude velmi důležitý podle toho, jak se bude vyvíjet situace především v Německu, protože naše ekonomika je velmi úzce navázaná na ekonomiku v Německu. A tady musím říct, že zaplaťpánbůh za Němce, kteří v tento okamžik ukazují obrovskou ekonomickou sílu, kterou teď budou i v té přímé finanční podpoře, nejenom v těch zárukách jako třeba naše vláda, která většinu té podpory převádí do záruk, ale Němci i obrovským způsobem masivně budou investovat v té přímé finanční podpoře, takže je předpoklad, že německá ekonomika by se měla velmi rychle zotavit, včetně i toho automotivu, a to by mohlo pomoct velmi naší ekonomice. A já jsem přesvědčen o tom, že v České republice je velmi důležité, aby teď vláda, pan ministr Havlíček, za KDU-ČSL můžeme dát maximální podporu těm rozumným krokům, masivně pomohla investovat do českých firem i z hlediska ještě dalšího navýšení konkrétních finančních prostředků v hotovosti, nikoliv jenom těch příslibů a záruk, které jsou také důležité, ale pro mnoho firem budou velmi komplikovaně dosažitelné. A pokud se toto podaří, aby tyto finanční prostředky tady velmi rychle přitekly firmám, a zároveň stát svoji investiční politiku podpořil, investice nejenom do infrastruktury dopravní, ale na to se zapomíná, to tady nezaznělo, ale třeba do oblasti právě boje se suchem, kdy v krajině může dělat důležitá opatření, včetně investičních stavebních opatření, když děláme nějaký rybník nebo mokřad. To může být i činnost pro stavební firmy, pak i tyto věci můžou jenom pomoct ekonomice. Ale pomoci řešit téma, které nás dneska nejvíce pálí a trápí, a to je právě sucho a dopady klimatické změny.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane vicepremiére, vezmete si tento tip, tuto radu k srdci? Přímá finanční podpora pro firmy, pro podnikatele, nejenom přísliby a záruky. Přece jenom, vy jste několikrát zmiňoval, že jsme přece všichni na jedné lodi, tak proč neposlouchat v tuto chvíli opozici?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
To, co říkal pan předseda Jurečka, to dává smysl. Já jsem se sem nepřišel handrkovat o tom, co se otevře dříve nebo později. Já myslím, že to je úsměvné. Dneska si Velká Británie se bere vzor z České republiky s ohledem na to, jak přistupujeme k uvolňování a myslím, že to děláme poctivě, zodpovědně a balancujeme, jak ty zdravotní aspekty, tak ty ekonomické aspekty. Ale to, co říkal pan Jurečka, to je podstatné. S tím lze souhlasit. To znamená, není to, ale pozor, jenom o té přímé podpoře, kterou děláme teď, jsou tam záchranné kruhy, které dáváme živnostníkům, malým firmám, středním, s.r.o. Nám se podařilo za měsíc a půl pokrýt prakticky všechny segmenty podnikatelského sektoru.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Ale opravdu tou přímou finanční podporou?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Samozřejmě, protože když se podíváme, tak živnostníci mají dneska 25 000 plus 5000, pokud mají dítě, je to 13 000. Je to 43 000 v hrubém. Pokud se díváme na kompenzace mezd, je to přímá podpora 80 % kompenzace mzdy, 60 % kompenzace mzdy. Děláme přímou podporu teď na eseróčka. V pondělí to bude schválené. Děláme DPP, DPČ. Chystáme přímou podporu nájemného pro ty, kteří byli odstaveni. V zásadě nenajdete během několika dnů segment. Pak je ta nepřímá podpora, která byla zmíněna, což jsou pochopitelně tady ty záruky. Tam jsme do toho šli s velkou parou, protože je to až 15 % z hrubého domácího produktu. Zejména teda ten program Covid-3, který bude startovat během řádově 10 dnů, byl schválen ve sněmovně. A je to řádově 500 miliard úvěru. Ale, co je nesmírně důležité, je to i ta investiční podpora. To znamená, my nemůžeme udělat tu chybu, kterou zde udělaly vlády po světové hospodářské krizi před 10 lety, kdy tak dlouho všechno škrtily, až utlumily veškeré investice. My navyšujeme dneska do dopravní infrastruktury, do nemocnic, ale jsou to konkrétní aktivity v oblasti školství, a tak dále. To znamená, my jsme jenom za poslední měsíc zvýšili o 7 miliard investice do Státního fondu dopravní...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane vicepremiére, já tomu rozumím, už těch návrhů byla celá řada. Pane Skopečku, opozice většinou kritizuje vládu za příliš velké rozhazování peněz, ale teď se situace spíše otočila a vy jste ti, kteří navrhují daleko vyšší kompenzace pro živnostníky, dejme tomu, a celkově byste všem více rozdávali. Má to smysl?


Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru a poslaneckého klubu /ODS/:
Já si myslím, že v této situaci to smysl má. Nicméně my nevyzýváme vládu jenom, aby utrácela. My vyzýváme vládu, při projednávání rozpočtu jsme to říkali, aby hledala úspory zejména v provozních výdajích státu tak, aby ten dluh, který se bude zvyšovat, se nezvyšoval tak, aby to bylo neúnosné pro další generace. V tomto smyslu já musím i pochválit vládu a pana ministra, se kterým tu dneska stojím, za to, že začali osekávat podporu obnovitelných zdrojů, která nás stojí každoročně jak státní rozpočet, tak daňové poplatníky, spotřebitele 40 a více miliard korun. Takže ano, já si myslím, že stát musí, pokud vypnul trh, pokud zakázal podnikatelům podnikat, taky jim musí pomoci. Na straně druhé, my vidíme tu cestu raději v tom, aby se od té přímé pomoci, kdy peníze jdou ze státního rozpočtu na účty lidem tak, aby se to přesouvalo spíše do snahy zmenšovat daňové zatížení, odpouštět daně. My voláme po tom a doufám, že vláda se inspiruje tak jako u ostatních našich opatření v těch posledních týdnech, že přijdou daňové prázdniny roční pro OSVČ.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A nebyla jedna daň zrušena, a sice vláda rozhodla o zrušení daně z nabytí nemovitosti. Podle ministryně financí to rozhýbe trh s bydlením. Jenom si pojďme poslechnout, co dnes k tomu řekla ministryně financí.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí ČR, místopředsedkyně Vlády ČR /ANO 2011/:
Vláda se dnes usnesla na zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. My se domníváme, že by to mohlo oživit trh s nemovitostmi. Navíc tato daň dlouhodobě byla daň založená na celé řadě výjimek, naprosto nesystémových, vylobbovaných za ta léta.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane místopředsedo, vy jste právě k tomuto vládu vyzývali už dávno, takže vás to potěšilo?


Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru a poslaneckého klubu /ODS/:
Paní ministryně nás potěšila. Je to trošku úsměvné, protože ODS přišla s návrhem na zrušení daně z nabytí nemovitosti opakovaně v Poslanecké sněmovně a paní ministryně Schillerová, coby ministryně financí, k tomu vždycky dala negativní stanovisko. Takže jsme rádi, že v tomto smyslu otočila. Jenom je škoda, že dlouze o tom týdny mluvila v médiích, aniž by přišel nějaký konkrétní návrh, což znamená, že ten trh s nemovitostmi de facto zamrzl. A druhá věc, kterou my budeme chtít, my nepřipustíme nebo budeme dávat pozměňující návrhy k tomu, aby došlo skutečně jenom ke zrušení daně z nabytí nemovitosti, aby paní ministryně si to nebrala z druhé kapsy od lidí jinou cestou, a sice tím, že nějakým způsobem zruší daňové zvýhodnění odpočtu hypoték... Ale to je důležité dodat.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pan Jurečka se hlásil o slovo, myslíte si, pane předsedo, že to pomůže rozhýbat trh s bydlením s nemovitostmi, že je to krok správným směrem?

Marian JUREČKA, předseda strany /KDU-ČSL/:
Pokud budou mít lidé práci, budou mít peníze, tak budou ochotni investovat do bydlení, takže ten samotný trh s nemovitostmi se nebude rozhýbávat, pokud se nebude dařit ekonomice a lidem, ale co je důležité, trošku to ulevit, už v závěru zaznívalo. To je taková jakoby podpora jakože 18 bez 2 za 20. Protože sice paní ministryně řekne vítězoslavně: my zrušíme daň z převodu nemovitosti, ale to je důležité teď, pro posluchače televize České televize to zdůrazním, ale od roku 2021 na úrovni smluv hypotečních zruší tu možnost, aby se úroky z toho úvěru hypotečního mohly odečítat z daní. A potřeba je zdůraznit, že mnoho především nízko a středně příjmovým rodin, které mají hypotéky na delší splatnost a mají vyšší úroky a mají součásti té hypotéky i část určenou na opravu té nemovitosti, tak tyto rodiny vláda trestá, protože pro ně ta podpora bude v součtu nižší a pro nás, pro KDU-ČSL je důležité, budeme prosazovat to, aby samozřejmě podpořili zrušení daně z převodu nemovitosti, ale zároveň zachovali tu podporu cestu přes odečet úroků z úvěru u hypoték ze základu daně.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane vicepremiére, na jedné straně někomu ulevíte, na druhou stranu někoho potrestáte, proč?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
To není někoho a někoho dalšího, to je stále ten stejný subjekt. To znamená, my těm lidem, těm rodinám, mladým rodinám, a tak dál, v tuto chvíli nabízíme ten benefit, po kterém všichni volali, a to je vlastně to, že se nebude platit daň z nabytí nemovitosti, což jsou 4 %. Navíc tím, že jim dávám ještě až do konce roku 2021 vlastně možnost rozhodnout se, jestli využít tenhle ten benefit, anebo třeba budou využívat ty odpisy z těch hypoték, tak to je čistě na nich. Teď o tom bude nějaká diskuse, jakým způsobem se to bude nadále vyvíjet. Ale myslím, že jasně tím ukazujeme to, že prostě chceme podpořit bytovou výstavbu, podpořit prostě výstavbu rodinných domků. Chceme prostě, aby lidé měli trošku, řekněme, volnější režim.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Těch plánů, které koneckonců máte, které představil váš kabinet, je daleko více. Světlano, já tě poprosím, aby nám představila ve stručnosti národní investiční plán.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vláda ho představila na konci loňského roku. Tedy ještě před prvními zprávami o koronavirové hrozbě. Dokument má 133 stran a jde o soupis projektů, do kterých je možné investovat v následujících 30 letech. Zdroje ani termíny materiál neuvádí. Celková suma přesahuje 8 000 000 Kč. Suverénně největší podíl mají dopravní investice s důrazem na železnici. S výrazným odstupem na druhém místě je kapitola ministerstva průmyslu a obchodu. Počítá s výstavbou nových jaderných bloků. Třetí nejrozsáhlejší kapitola patří zemědělství, zahrnuje třeba stavbu nových přehrad. Materiál obecně uvádí, že v součtu mají projekty zaplatit zhruba půl napůl ministerstva a dotace. Dokument taky označil kritická místa dosavadního veřejného investování. Málo peněz, chybějící garance proplacení už před přípravami projektu, nedostatek kvalitních dodavatelů, zdlouhavá územní i stavební řízení.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane vicepremiére Havlíčku, pan premiér Babiš mluvil o tom, že je velice dobré, že Česká republika má tento národní investiční plán připraven. Nicméně teď opravdu zažíváme velice tuhou dobu. Má vláda seznam priorit projektů, které nezastaví ani koronavirus?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Má ho naprosto jasný a tady je vidět, že ten investiční plán dává...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Řekněte, prosím, jaké jsou vaše jednoznačné priority?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Já můžu říct jenom to, co fakticky činíme. Toto pondělí jsme definitivně rozhodli o pokračování jaderného bloku v Dukovanech, to znamená, dali jsme tomu jasné kontury, dali jsme tomu jasný jízdní řád, vytvořili jsme jasné schéma časového harmonogramu a dostali jsme mandát toho okamžitě jednat v Bruselu, včetně toho, že jsme řekli, jasné termíny. A už to má skutečný základ, včetně smlouvy se společností ČEZ. To je naprosto zásadní investiční projekt, který tady dlouho nebyl a pravděpodobně ani nebude. Stejně tak můžu říct, že pokračujeme ve výstavbě dálniční a silniční infrastruktury. 113 miliard korun. Letos jasný rekord. Ale připravujeme i záležitosti vodních cest, prostě nejenom, že se nevzdáme a můžu to tady snad říct a možná dneska tedy poprvé, že po tu dobu, pokud budu na ministerstvu dopravy, chci připravit jasný jízdní řád vodního kanálu Kožle-Ostrava.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Dobře, to mi jako některé příklady stačí. Od čeho nebo kde budete muset rezignovat? Kde víte, že se vám ty plány nepodaří dotáhnout do konce, protože doba je velmi komplikovaná. Prosím, také jenom 1 příklad, dejme tomu.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
To je vždycky těžko říct, co se samozřejmě bude dařit i ve smyslu stavebních povolení. Já bych byl hrozně nerad, abychom museli rezignovat, například na pokračování D11 ve smyslu výkupu pozemků, protože pro nás je to velmi důležitá stavba, chtěli bychom se potkat v roce 24, 25 nejdéle 26 prostě s polskými kolegy na hranicích, tak věřím, že se nám to podaří. Mimo jiné i teď zákonem liniovým 416, který ve sněmovně zvládnou, takže těžko dneska budu říkat, co myslím, že se nepodaří. My si v tomhle věříme a co je podstatné, díky nízké zadluženosti dneska máme na to zdroje, jsme investičně ladění.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Já se zeptám i pana místopředsedy Skopečka. Vzhledem k tomu, že vláda přišla právě s plány ohledně pátého bloku jaderné elektrárny Dukovany, s tím ODS souhlasí?


Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru a poslaneckého klubu /ODS/:
V tom jednoznačně souhlasíme, v tom má vláda naši podporu. My považujeme jádro za nezbytné, abychom udrželi bezpečné dodávky elektřiny i v budoucnosti. Jenom se obáváme, že to rozhodnutí přichází příliš pozdě, protože i kdyby šlo všechno podle plánu, tak by se ten nový blok měl rozjet po roce 2030, a to je přesně ta kritická doba, kdy bude končit nejvíce zdrojů uhelných elektráren a tam bude potřeba, aby už ten nový zdroj fungoval. A je zřejmé, že u takto složitých staveb ta zpoždění jsou poměrně pravděpodobná a časté, takže se může stát, že se v tomto směru dostaneme do problémů. Takže to rozhodnutí určitě má naši podporu, ale co kritizujeme, je, že už mělo přijít dávno. Byla chyba, že Sobotkova vláda zrušila tendr na dostavbu Temelína a skutečně nám hrozí, že nám elektřina bude chybět a z čistého vývozce se staneme dovozci, což by byla pro Českou republiku určitě špatná zpráva.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Jurečko, vy kvitujete tento záměr vlády?

Marian JUREČKA, předseda strany /KDU-ČSL/:
Já na jedné straně kvituji to, že je potřeba nahradit tu výrobní kapacitu elektřiny v Dukovanech, která nám skončí asi v roce 2035 plus minus. Ale na druhou stranu bych uvítal, kdyby vláda také dala jasný signál, že je připravena podpořit investice třeba rodinných domů, aby si na své střechy mohli dát solární panely, aby zhruba 1,8 plynu domácnosti v České republice mohlo třeba budovat svoji vlastní soběstačnost energetickou a ušetřit tak peníze. Ale mám tady jednu velkou prosbu na pana ministra Havlíčka, prosím pěkně ty peníze, které jste tady zmínil pane ministře, například na to propojení mezi Ostravou a Kožlí, dejte jako vláda v těchto příštích letech do pozemkových úprav do krajiny. Je tady opravdu bezprecedentní sucho, největší za poslední 500 let, a to je opravdu to, co nás teď nejvíc trápí a bude trápit ještě čím dál více. Tady já cítím naléhavost této investice a její prioritu výš než toto napojení vodní cesty do Ostravy.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane vicepremiére, slibujete?

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Určitě, sucho prostě je pro nás obrovským tématem. Mimo jiné my během několika dnů přijdeme s navýšením investic nejenom tedy do dopravní infrastruktury, a právě do aktivit spojených se suchem do energetických aktiv, protože ještě jsem nezmínil, že skutečně chceme začít připravovat hydrické rekultivace v rámci Mostecka a v rámci prostě budování energetických a vodních děl v této oblasti, to znamená těch investičních aktivit je spousta.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane vicepremiére, já se omlouvám, ale když vás tak poslouchám, tak mně přijde, že český státní rozpočet je naprosto nafukovací a že se z něj dá vyplatit úplně všechno.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
To není tak. My jsme byli kritizováni, že máme více investovat a my jenom říkáme, že máme nějaké vize, že máme nějaké cíle. Na nich se dneska musí pracovat. Samozřejmě, že to, co říkám, to nejsou všechno investice, které budou za rok, za 2, za 3. Když jsem řekl Ostrava-Kožle, to je několikaletá investice. Dukovany nás začnou investičně trápit ve smyslu výdajů až někdy prostě za 10 let. Bavíme-li se o hydrických rekultivacích na Mostecku, je to záležitost nejdříve do roku 24, 25. Ale dneska se musí začít připravovat. Dneska se musí prostě projektovat, dneska se musí dělat investiční příprava, dneska se musí dělat prostě vše, co s tím spojeno a pokud to dneska neuděláme, tak ta další generace, tady bude úplně jiná vláda, tak prostě bude mít problém, a to nechceme.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pánové, já vám moc děkuji, že jste byli hosty Událostí, komentářů.

Jan SKOPEČEK, místopředseda rozpočtového výboru a poslaneckého klubu /ODS/:
Děkujeme za pozvání. Hezký večer.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/:
Mockrát děkujeme a hezký večer.

Marian JUREČKA, předseda strany /KDU-ČSL/:
Děkuji. Pěkný večer.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS