29. dubna 2020

Události, komentáře: Rusko a Čína nás oslabují tím, že nás rozdělují

(ČT 24) Zahraniční výbor sněmovny ve čtvrtek projedná okolnosti dopisu čínské ambasády Jaroslavu Kuberovi s výčtem potenciálních dopadů jeho cesty na Tchaj-wan. Hovořit bude i o diplomatických nótách z posledních dní mezi Českem a Ruskem ohledně odstranění sochy Ivana Koněva, plánu na postavení památníku Vlasovcům a přejmenování náměstí před ruským velvyslanectvím po Borisi Němcovovi. Tématy se v Událostech, komentářích zabývali ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT24.

Miloš Vystrčil v Událostech, komentářích řekl: „Jsem nervózní z Ruska i z Číny. Podle mého názoru se těmto velmocem daří nás oslabovat tím, že nás rozdělují. Ať se to týká Koněva, Tchaj-wanu, nebo přístupu ke koronavirové krizi. Pokud je národ oslabován, pokud se lidé hádají mezi sebou, pak jsou snadným soustem pro to, aby je někdo jiný ovlivňoval a aby dělali, co ty velmoci chtějí. Z toho jsem velmi nervózní a je nejvyšší čas, abychom si to uvědomili.“ Ochrana svobody a demokraice je podle něj důležitější než to, jestli někde stojí, nebo nestojí ta či ona socha.

Přepis rozhovoru:

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Vláda už neplánuje ve Sněmovně znovu žádat o další prodloužení nouzového stavu, který platí do 17. května. České televizi to řekl premiér Andrej Babiš. Chce ale prosadit zákon, který výrazně posílí pravomoci ministerstva zdravotnictví tak, aby Adam Vojtěch mohl rozhodovat mimo jiné o uzavření obchodu nebo omezení shromažďování.

Andrej BABIŠ, premiér a předseda hnutí /ANO/:
A pokud by vlastně to skončilo sedmnáctého, tak vlastně by mohl nastat chaos, protože by vlastně každý si mohl dělat, co chce, a to riziko druhé vlny by bylo obrovské.

Jan HAMÁČEK, předseda ústředního krizového štábu a ministr vnitra /ČSSD/:
Tam bude záležet na každém slovu a bude tam také záležet na šíři těch kompetencí tak, aby zase některý soud neřekl, že to jsou tak široké kompetence, které tak omezují lidská práva, že to nemůže být děláno rozhodnutím jednoho ministerstva.


Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Výstražné výstřely na česko-polské hranici. Vojáci ze sousední země vypálili do vzduchu kvůli Němci, který se pokoušel z české strany dostat na polskou. Tamní média líčí událost jako dramatickou, muž podle nich nejdřív vystoupil z auta a utíkal. Stalo se to včera.

Soňa ŠTĚTÍNSKÁ, mluvčí Policie ČR, KŘP Moravskoslezského kraje:
Z našeho pohledu se muž na území České republiky nedopustil žádného protiprávního jednání. Podle mých informací polští kolegové českým policistům muže předali. Policisté učinili žádná opatření ve vztahu ke karanténním opatřením nařízeným v České republice.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Hosty Událostí, komentářů jsou
Miloš Vystrčil, předseda Senátu. Dobrý večer.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Dobrý večer, děkuju za pozvání.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A ministr zahraničí Tomáš Petříček. Dobrý večer.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Dobrý večer vám i divákům.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pánové, střelba na hranicích, to zní, jak z doby železné opony. Pane ministře, neděsí vás to?

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Neděsí mě to. Jedná se o poměrně ojedinělý incident, který skutečně nevypovídá nic o tom, že bychom třeba s polskou stranou nekomunikovali. Naopak s polskou stranou se v posledních týdnech daří řešit právě to, jak postupně třeba sladit ty režimy na hranicích. Řešíme otázku pendlerů, řešíme otázku, jak i třeba plánovat společně takzvanou exit strategii toho, jak se postupně vracet k normálu. Podle mých informací skutečně se jednalo o to, že německý občan dlouhodobě žijící na českém území se snažil velmi agresivně dostat na polské území. Armáda, která stráží polské hranice, ho zastavila a předala ho české policii.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane předsedo, jak dlouho je podle vás takový stav na hranicích udržitelný?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já nevím, jaký stav myslíte.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Myslím ten, že jsou hranice v podstatě nepropustné, že sice smíme vycestovat, ale s velkými omezeními. Ministerstvo zahraničních věcí nedoporučuje, abychom někam cestovali. Všechny státy kolem mají jistá omezení, jak myslíte, že dlouho tohle může fungovat?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já nejsem člověk, který to dokáže posoudit. Jednak z toho epidemického hlediska ani z těch ostatních, řekněme, bezpečnostních hledisek. Já bych si osobně přál, aby to trvalo co možná nejkratší dobu. A jsem přesvědčen ale, že v této věci by měly hrát roli nejen jednotlivé státy ale i Evropská unie a připravit nějaký postupný program toho, jak se budou ty výjezdy uvolňovat, abychom začali žít normálně. Protože, pokud o něco se může Evropská unie a jednotlivé státy opřít, tak je to právě možnost cestovat a možnost si navzájem pomáhat a možnost si vyměňovat zboží, kapitál, lidi, a to všechno ztrácíme a je to škoda pro Evropu a je to škoda i pro nás.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, Evropská unie chce koordinovat postupné otevírání hranic a chce, aby jednotlivé členské státy spolupracovaly na postupném otevírání hranic. Rýsuje se už nějaká dohoda nebo nějaké jednání, kdy o tom začnete mluvit, a je nějaký časový horizont, kdy bychom mohli začít cestovat tak, aby to bylo bezpečné a zároveň, aby byla zachovaná ta svoboda pohybu osob?

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Za prvé o těchto otázkách už se dávno mluví. Samozřejmě Evropská unie chce, aby se právě to postupné uvolňování krok za krokem lépe koordinovalo. Možná lépe, než byla právě ta počáteční fáze, kdy jednotlivé státy přijímaly velmi rychle opatření na svých hranicích bez nějakých větších konzultací. Bylo to dáno skutečně vývojem epidemie v celé Evropě. My především se bavíme s našimi sousedy, to je to, co Evropská komise doporučuje, aby se začaly řešit ty režimy na hranicích mezi sousedními státy. A já jsem dnes měl například videokonferenci se sousedním Rakouskem, Slovenskem a Maďarskem. Jedno z těch témat bylo právě opatření na hranicích, které se postupně zlehčují nebo uvolňují. My se...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A co vypadá nadějně, kam bude možné během léta vycestovat?

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Ten přístup od počátku je, že chceme, aby ty hranice byly propustné. A v průběhu epidemie, byly propustné, například pro nákladní dopravu tak, aby bylo nenarušeno zásobování. Chceme, aby se usnadnil život lidem, kteří do zahraničí potřebují kvůli nějaké ekonomické činnosti, za prací. My hodně řešíme nyní právě se sousedy otázku pendlerů. A výhledově také musíme řešit ale také různé rodinné záležitosti. Se sousedním Slovenskem se už bavíme...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A kdy odhadujete, že bude možné cestovat...

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Se Slovenskem se bavíme o tom, že například kvůli smíšeným manželstvím a příbuzným bychom rádi, aby výhledově v horizontu týdnů jsme věděli, kdy bychom třeba mohli udělat další uvolňovací kroky. Já jsem i představil nějaký přibližný plán, který konzultujeme s kolegy z vlády. Já si myslím, že třeba pro účely relaxace nebo za účelem turistiky by bylo možné do některých sousedních států počátkem léta od 1. července, do některých dalších možná od poloviny letních prázdnin. Nicméně záleží na vývoji situace. Většina států nyní přistupuje k postupnému uvolňování svých vnitrostátních opatření...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Takže prázdniny už by teoreticky mohly být i za hranicemi?

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Já si myslím, že ano, že skutečně řada zemí má zájem. Já jsem hovořil s kolegy ze Slovinska, z Chorvatska, z Rakouska. Oni mají zájem, aby třeba turistická sezóna nějakým způsobem proběhla, možná ne v té míře, jak jsme zvyklí, ale tak, aby ten sektor turismu...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Mimochodem, pane ministře, kam se chystáte na dovolenou?

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Já jsem původně plánoval, že bych rád jel k Severnímu moři, nyní ty plány zatím odkládám, uvidíme, možná v červnu, v červenci se k tomu můžeme vrátit, ale na chalupě je taky dobře.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Vystrčile, vy máte nějaký plán na dovolenou?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já mám většinou plán být v Telči, na prázdninách v Telči a věřím, že se mi to podaří i letos...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
... to asi se podaří...


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Ale já tady mám jednu poměrně důležitou věc a chci tady vlastně veřejně pana ministra požádat, aby se určitě o tom bavil také paní ministryní Dostálovou, a to je, že my jsme přijali zákon, který do jisté míry umožňuje cestovním kancelářím dneska vydávat poukazy. A tím si jakoby půjčit peníze těch, co si objednali různé zájezdy. A já teď velmi, prosím, aby díky tomu, že najednou bude možné vyjet, nestalo to, že vlastně lidé, kteří mohli mít vrácené peníze a jsou těmi klienty cestovních kanceláří, vlastně nebudou vědět, jestli budou moci vyjet nebo nikoliv. A tím pádem nebude jasné, jestli potom budou mít nárok dostat ty své peníze nazpátek nebo nikoliv. Velmi, prosím, aby se tímto zákonem v souvislosti s tím uvolňováním těch možných výjezdů, jak Ministerstvo zahraničních věcí, tak Ministerstvo pro místní rozvoj zabývala, aby na tom nakonec ty klienti cestovní kanceláří na to nedoplatili, protože to je zásadní věc. A spousta z nich mi píše a často teda, se přiznávám, že úplně nevím ani, co jim mám odpovědět, protože...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, budete se tím zabývat?

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Samozřejmě kolegyně Dostálová se tím již delší dobu zabývá. Já stejné dotazy dostávám také. Není to v gesci Ministerstva zahraničních věcí. Ale vím, že řada lidí prostě neví, jestli vlastně bude moct zájezd, který si objednala třeba ještě v únoru nebo i mnohem dříve pro letošní letní sezónu vůbec využít. Tím je to řešeno možností voucherů, které...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Takže vláda se tím bude zabývat a dozví se lidé...

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Určitě, garantují, že vlastně prostředky, které utratili za rezervaci své dovolené, se jim neztratí. Samozřejmě zde platí také současná naše legislativa, která má klienty cestovních kanceláří chránit. V případě, že třeba zájezd se nebude konat kvůli tomu, že to neumožňuje situace v zemi, kam měli odjet, tak to je jeden z důvodů pro to, aby mohli rušit zájezdy.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
V Česko platí, promiňte, posuneme se trošičku dál. V Česku platí nouzový stav a bude platit do 17. května. Prozatím. Vláda potom počítá s tím, že i ta omezení může řešit novelou zákona o ochraně veřejného zdraví. Pane ministře, pan premiér včera říkal, že ta novela by měla v podstatě nahradit to, co je dnes. Ale ptám se na to, vy budete ve vládě hlasovat pro. Nešlo by to proti smyslu rozhodnutí městského soudu, který řekl, že v podstatě ta restrikce a zákaz může být vydán jen vládou, a to v rámci nouzového zákona? Neobcházeli byste to rozhodnutí soudu?

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Já jsem ještě návrh na novelu právě zákona o ochraně veřejného zdraví neviděl, takže zatím bych mohl jenom vycházet z toho, co bylo sděleno ve veřejném prostoru.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Tak z toho vycházejte.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Vycházím z toho, že takovýto návrh by mohl být komplikovaný. Já si myslím, že máme kvalitní krizovou legislativu. Měli bychom ji používat. My od počátku, sociální demokraté jsme od počátku říkali, že bychom měli vyhlásit nový stav. Nejen kvůli tomu, abychom mohli zavádět některá opatření, která jsou jako typu povinné nošení roušek nebo...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Takže úplně jistou podporu ten návrh nemá od vás?

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Já nechci předjímat výsledky debaty, na vládě jsme o tom ještě nehovořili, nehovořili jsme o konkrétních návrzích.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ale pan premiér to chce v příštích dnech projednat v legislativní nouzi. Pane Vystrčile...

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Samozřejmě o tom bude na vládě debata...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:

ODS považuje ten návrh za nebezpečný a nepřijatelný, jak myslíte, že dopadne v Senátu?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já jednak chci říci, že také je potřeba si nejprve ten návrh přečíst, a pokud vyjdeme z toho, co jsme slyšeli, tak tam dochází k tomu, že by 1 jediný ministr mohl mít i možnost vlastně omezovat některá základní lidská práva a svobody, například to shromažďování. A to si myslím, že je nepřijatelné a že by to mělo být možné pouze podle krizového zákona v případě vyhlášení krizového stavu. To znamená, pokud to bude, jak bylo dnes avizováno, tak si nedovedu představit, že bychom to v
Senátu podporovali. Ale aspoň já osobně to podporovat rozhodně, pokud to bude, tak jak zatím bylo avizováno, nebudu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
My se posuneme k dalšímu tématu, a to posilování nebo snaha o posilování vlivu Ruska a Číny v Česku. Danielo, prosím.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Ano, zítra se sejde sněmovní zahraniční výbor. Jednání
poslanců ráno začne dvěma body, které poznamenávají česko-čínské a česko-ruské vztahy. Začněme tedy u Číny - Sněmovna a spolu s ní i Senát pátrají po okolnostech vzniku dopisu čínské ambasády. Jde o text doručený přes Hrad tehdejšímu předsedovi horní komory Jaroslavu Kuberovi. Vypočítává možné dopady jeho plánované cesty na Tchaj-wan. Deník N opřel o několik zdrojů tvrzení, že výhrůžný dopis si od čínské strany objednal prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Ten to odmítl a odmítl i pozvánku na jednání poslanců. Dorazit by naopak měl náš host tedy Tomáš Petříček, a taky šéf senátního sekretariátu Petr Kostka. Ministr pak bude před poslanci mluvit zřejmě i o diplomatických nótách, které si Česko s Ruskem vyměnilo v předchozích dvou dnech. Nejen kvůli odstranění sochy maršála Koněva z pražské Bubenče. Moskva kritizovala článek v Respektu o tom, že do Prahy měl přiletět Rus s jedem. Praha odmítla zásahy do svobody médií. Policejní ochranu teď mají 3 komunální politici, včetně starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře. Reportérům ČT popsal svoji současnou situaci.

Ondřej KOLÁŘ, starosta Prahy 6 /TOP 09/:
Jsem na odlehlém místě, vypnul jsem si telefon, vypnul jsem si všechno. Je pravda, že je tady nějaký bezpečnostní režim, to nebudu zastírat. Tím, že mám malé děti, tak se snažím to na ně nepřenášet. Snažíme se nějakým způsobem dělat, jako by se nic nedělo, ale samozřejmě je to trochu složité.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pánové, z čeho jste víc nervózní? Z toho, co a jak přichází z Ruska nebo z Číny, pane ministře?

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Já jsem přesvědčen, že Česká republika je bezpečnou zemí i díky tomu, že jsme součástí Evropské unie a NATO.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Já se vás ptám na něco jiného.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Já vnímám dlouhodobý růst asertivity, chování Ruska i Číny...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A nechává vás to klidným nebo jste z toho nervózní?

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Rozhodně z toho nejsem nějak přehnaně nervózní. Zároveň to také nemůžeme podceňovat, a proto musíme... jestli mohu, já bych rád ještě domluvil. Já jsem řekl, že toto nemůžeme podceňovat. Je to prostě něco, čemu se česká zahraniční politika, česká diplomacie dlouhodobě věnuje. A je to taky téma řady jednání právě našich zahraničních strukturách.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane předsedo, co vy? Vy jste taky v klidu?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já jsem nervózní z Ruska i z Číny, a když mi dáte prostor, tak to zkusím vysvětlit. Protože dle mého názoru se těmto velmocem daří nás oslabovat tím, že nás rozdělují, ať se to týká Koněva, ať se týká Tchaj-wanu, ať se to týká přístupu, například ke koronavirové krizi. A pokud národ je oslabován, pokud se lidé hádají mezi sebou, tak potom jsou snadným soustem pro to, aby někdo jiný je ovlivňoval a aby oni dělali, co ty velmoci chtějí. A z toho jsem velmi nervózní a myslím si, že je nejvyšší čas, abychom si to uvědomili. A začali se v některých věcech více domlouvat a uvědomili si, že ta naše ochrana, ochrana té svobody a demokracie, která je to nejdražší, co máme, že je cennější než to, jestli se dohadujeme o té či oné věci a jestli někde stojí nebo nestojí nějaká socha.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, stačí ta reakce České republiky, která zazněla na protestní nótu z Ruska? Máme tu 3 pražské zastupitele, kteří jsou voleni v demokratických volbách. A oni dostali policejní ochranu, protože jsou ve vážném ohrožení. Neměla by Česká republika jasně říct: tak tady už končí meze čehokoliv, ani ne slušnosti, ale čehokoliv. A tohle si nenecháme líbit? Protože jsou v ohrožení 3 pražští zastupitelé nebo volení zástupci.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Za prvé, já nehodlám komentovat to, co se objevilo v médiích, protože nereaguji na mediální výstupy...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Na to se vás ani neptám, já se ptám na reakci České republiky.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Česká diplomacie tradičně dlouhodobě spolupracuje s našimi zpravodajskými službami. Všechna rizika bereme vážně, a reagujeme na ně adekvátně podle míry rizika. Podle toho, jak i zpravodajská komunita vyhodnotí, jaký reálně může mít dopad nebo…

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Reálně ta komunita vyhodnotila, že nějaké riziko hrozí, když 3 pánové dostali policejní ochranu.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
... to tady já nebudu komentovat, protože tady se jedná o informaci, která byla veřejná. Je to něco, kde bych mohl teoreticky spekulovat pouze. Toto samozřejmě je dávno předmětem dlouhodobého nebo sledování českých služeb.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A ta reakce Česka dostatečná?

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Naše reakce je adekvátní. A byli jsme prostě v tom, samozřejmě nejsme policie, nejsme ani zpravodajské služby. My reagujeme diplomaticky, my jsme si vyhradili...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A to stačí.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Samozřejmě to stačí.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane předsedo. Je ta reakce dostatečná?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já jsem úplně nestačil podrobně prostudovat tu reakci na Rusko. A věřím, že ministerstvo se v této věci chová adekvátně, alespoň podle toho, co jsem si měl možnost přečíst. S tím spokojen nejsem, jak jsme reagovali na ten čínský dokument, který vlastně narušoval suverenitu České republiky a vyhrožoval přímo druhému nejvyššímu ústavnímu činiteli. Tam spokojen nejsem a tam se dlouhodobě s panem ministrem neshodujeme.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Já se ještě zastavím u toho Ruska, protože
senátní výbor pro zahraniční věci požádal včera vládu, aby rezolutně odmítla pokusy o vměšování Ruska do vnitřních záležitostí. Zítra bude to samé téma řešit taky sněmovní výbor, jak se k tomu vláda postaví? A v té výzvě bylo taky to, aby vláda přehodnotila počet lidí, kteří pracují na zastupitelském úřadu Ruské federace v Praze. Budete s tím něco dělat?

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Vláda se vůči jakémukoliv zasahování do naši vnitřních záležitostí opakovaně ohradila. Nejedná se pouze o tento poslední případ. My jsme odpovídali na notu ruské ambasády, že odmítáme jakékoliv zasahování do základních svobod, které u nás platí, včetně svobody tisku. Já jsem přesvědčen, že Česko by mělo se chovat jinak než Rusko, my bychom se neměli chovat agresivně. My bychom měli být připraveni jednat v dobré víře s druhou stranou tak, aby situace, jako je ta současná, kde jsem přesvědčen, že socha maršála Koněva na Praze 6 je pouze zástupným problémem, jsou to jiné důvody, které vedou k této eskalaci. Na rovinu naše vztahy s Ruskem...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře, ale tři politici jsou v ohrožení a musí je hlídat policie.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Je to třeba také v souvislosti s tím, že se objevuje na sociálních sítích řada výhrůžek. Já myslím, že tiskem proběhlo, že i čeští občané vyhrožovali těmto komunálním politikům... je to prostě...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ale ty výzvy z Ruska a byly to i výzvy k likvidaci těch lidí.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
... obecné opatření, které má preventivní charakter. A já skutečně nemohu komentovat práci policie, to by skutečně měla asi…

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Já jsem se ptala na to, jestli je vláda připravena nějak reagovat na výzvu toho
senátního výboru, jestli budete zvažovat, že byste omezili počet lidí na ambasádě tady v Praze a jestli se nějakým razantním způsobem ohradíte proti tomu, co se z Ruska sem dostává? Jednak ty výhrůžky a jednak to nebezpečí, které hrozí těm třem politikům...

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Jsem přesvědčen, že z úst čelních představitelů tohoto státu opakovaně zaznívalo, že jakékoliv zasahování do našich vnitřních věcí, jakékoliv hrozby pro bezpečnost naší země nebo našich občanů jsou pro nás naprosto nepřijatelné. Budeme adekvátně reagovat na jakékoliv takovéto projevy.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Vystrčile, vy jste tu začal na téma Čína. A tlak, který se z Číny zřejmě objevil. Pojedete na Tchaj-wan, až bude možné cestovat a nebude vám hrozit koronavirová nákaza někde za hranicemi?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já vám odpovím tak, že, co si myslím, že by bylo špatně, je, kdyby moje případná cesta na Tchaj-wan byla vnímána jako pomsta nebo odplata. Za to, že někdo něco nám udělal. Já si myslím, že pokud pojedu na Tchaj-wan, tak by to mělo být, protože je to výpověď o charakteru České republiky, o charakteru českého
Senátu. A o tom, co my si myslíme o svobodě a demokracii, jakým způsobem chceme i ostatním pomáhat v tom, aby oni jednou také mohli být svobodní. A v tomto smyslu já se snažím, aby pokud případně na ten Tchaj-wan pojedu, aby to vyznělo tímto způsobem. Ale dneska mě mnohem více trápí to, o čem jsem mluvil, že dneska mocnosti dle mého názoru jednoznačně podrývají atmosféru v České republice a oslabují Českou republiku. Já byl velmi rád, kdyby k těm aktivitám českého Senátu, senátního výboru, případně našich usnesení na úrovni pléna se přidalo i Ministerstvo hraničních věcí. U Hradu to příliš nepředpokládám. A abychom společně hájili naši suverenitu a nezávislost, protože to je ta nejvyšší hodnota.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, přidáte se?

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Ministerstvo zahraničních věcí hájí naši suverenitu. Já bych přivítal ta slova pana předsedy, že bychom měli se snažit jít jako zlatou střední cestou a hledat širší domácí konsensus na ta důležitá zahraničně politická témata tak, aby nás to nerozdělovalo, abychom byli odolnější a lépe čelili tlakům, které jsou běžnou realitou dnešního světa. Není to jenom pouze...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře, není to jenom přání z říše snů, když vidíte, jak rozdílné jsou názory na cestu na Tchaj-wan?

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Podle mého názoru to není přání z říše snů. Stejně jako v řadě těch otázek, podívejte se prostě i ta socha Koněva. V zásadě je to naše domácí téma. Rozděluje naši společnost na 2 póly.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
O tom mluvil pan předseda...

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
A velmi těžko samozřejmě potom se třeba i pro ministerstvo zahraničních věcí hledá právě nějaká střední cesta. Cesta diplomacie, to, kde my nejsme agresorem, my se nesnažíme nějakým prvoplánově provokovat.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Chceme prostě vést...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
V téhle kauze je dost zásadní list papíru, na kterém jsou jisté výhrůžky z čínské strany, pokud by pan Kubera býval jel na Tchaj-wan. Řekněte mi, jestli je obvyklé, že jedna strana vydá stanovisko k chystané návštěvě vysokého ústavního činitele, aniž by ji o to někdo požádal, o to stanovisko, je to běžné?

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Je běžné, že pokud jedna strana, jeden stát vnímá kroky toho druhého jako něco pro své základní zájmy ohrožující, tak se k tomu vyjadřuje. Samozřejmě ta forma tohoto dokumentu je velmi netradiční. Minimálně v diplomatických stycích, nejedná se dopis, nejedná se o nótu. Ty formulace jsou někdy velmi nediplomatické. Obsah tohoto dopisu není úplně překvapující. Čína dlouhodobě velmi negativně reaguje na jakékoliv kontakty s Tchaj-wanem.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ano, má rozumím. Pane Vystrčila, vy jste na Twitteru napsal, že se dokumentem budete intenzivně a urputně zabývat, co to znamená?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
To znamená, že to nepovažuji za běžné, co se dnes děje. Nepovažuji za běžné to, že například rodina
Jaroslava Kubery dodnes nemá pitevní protokol k dispozici. A nepovažuji za běžné, že pokud někdo narušuje naši suverenitu a uráží druhého nejvyššího ústavního činitele, že na to nejsme schopni adekvátně reagovat, a dokonce nejsme ani ochotni vysvětlit, jakým způsobem vznikl dokument, který posloužil jako argument pro to, aby Česká republika a její druhý nejvyšší představitel nejezdil na Tchaj-wan, protože je velmi zvláštní, pokud dokument, který má přesvědčit, aby nejezdil na Tchaj-wan Jaroslav Kubera, který je předseda Senátu, přijde nejdříve na Hrad. Ať si to každý přebere po svém. A mě zajímá, jak je možné, že tímto neobvyklým způsobem ten dokument putoval. A myslím si, že by to mělo zajímat spoustu dalších lidí. A mělo by taky zajímat Ministerstvo hraničních věcí a další složky.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, zajímají vás okolnosti vzniku toho dokumentu? Budete po něm pátrat? Pomůžete třeba panu Vystrčilovi, aby získal nějakou odpověď z Hradu? Protože on napsal 3 dopisy a zatím žádnou zásadní nebo jednu odpověď jste dostal, ale žádnou zásadní. Pomůžete nějak v tom panu předsedovi
Senátu?

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
My jsme diplomaticky tuto záležitost řešili, na úrovni náměstka jsme to řešili s čínskou ambasádou...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Takže vy ty okolnosti vzniku tohoto dokumentu znáte?

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Já samozřejmě znám většinou ty informace z médií, znám vyjádření kanceláře pana prezidenta.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A budete po nich nějak dál pátrat, nebo vám stačí to, co víte teď...

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Samozřejmě bude v zájmu nás všech, kdyby se ta situace prostě nějak vyjasnila.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A můžete pro to něco udělat?

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Zítra třeba budu na zahraničním výboru
Poslanecké sněmovny o tom diskutovat s poslanci.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře a řeknete tam něco, co jste ještě neřekl, dozví se aspoň
poslanci něco nového? Zajímá vás to, jak to vzniklo, proč to vzniklo, kde se ten papír vzal, proč se objevil pak v tašce pana Kubery?

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Já skutečně si myslím, že toto není možnost ministerstva zahraničních věcí, aby vysvětlovalo něco, u čeho nebylo. My s kanceláří pana prezidenta vedeme průběžně dialog o zahraničně politických otázkách, běží zde koordinace mezi vládou a důležitými institucemi, které se podílí na české zahraniční politice včetně Senátu. Kvůli tomu máme schůzky ústavních činitelů. O plánované cestě předsedy
Senátu na Tchaj-wan jsme hovořili 2x. Jednou s panem Kuberou ještě. Také s panem Vystrčilem. My jsme představovali také pozici české vlády, že samozřejmě je to velmi nestandardní pro...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Vystrčile, stačí vám to takhle?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Já k tomu mohu říci, že chápu, že to pan ministr nemá jednoduché.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Je to diplomat.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Je to nahá, ani oblečená, ani pěšky, ani na voze.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Tomu se říká diplomacie.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ještě jedna poslední otázka. Pokud by se pan Vystrčil nakonec rozhodl, že na Tchaj-wan pojede, co byste mu doporučil?

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Samozřejmě já to panu předsedovi zakázat nemůžu. Ani mu to zakazovat nebudu, já jsem s ním hovořil, máme příští týden také naplánovanou schůzku. Na schůzce ústavních činitelů padla řada argumentů.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Stačí, když mi řeknete - nedoporučím, doporučím, je mi to jedno.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Já samozřejmě jsem, jak říkám, je to nestandardní, nemohu to úplně doporučit. Ale také to panu předsedovi zakázat nemůžu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pánové, děkuju za to, že jste byli hosty Událostí, komentářů. Na shledanou.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí /ČSSD/:
Mějte se hezky, na shledanou.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Na shledanou. Děkuji za pozvání.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany