27. dubna 2020

Udělám vše, aby pravda o Kuberově smrti vyšla najevo

(Seznam.cz) Nejbližší příbuzní Jaroslava Kubery se v televizi vyjádřili k okolnostem jeho náhlého úmrtí. Říkají, že se na něm podepsal nátlak Hradu a čínské ambasády související s plánovanou cestou na Tchaj-wan. Manželka a dcera Jaroslava Kubery se domnívají, že k lednovému infarktu a následné smrti předsedy Senátu výrazně přispěl ohromný tlak z Hradu a také z čínské ambasády v Praze. Obě o tom otevřeně promluvily v nedělním pořadu 168 hodin v České televizi. Nátlak spočíval v tom, že čínská ambasáda prostřednictvím Kanceláře prezidenta republiky vyhrožovala Kuberovi, že pokud uskuteční plánovanou cestu na Tchaj-wan, potrestá jeho samotného i české firmy podnikající v Číně. Případem a novými okolnostmi se zabývá i Kuberův nástupce v čele Senátu Miloš Vystrčil z ODS. „Vznikem, účelem a důsledky čínského dokumentu se budu nadále intenzivně a urputně zabývat. Udělám vše pro to, aby pravda vyšla najevo. Dlužím to Jardovi Kuberovi a jeho rodině. Považuji to zároveň za naprosto zásadní pro zachování naší suverenity a svobody,“ říká Vystrčil.

Jak vnímáte překvapivá slova manželky Jaroslava Kubery, že smrt způsobil velký stres po tomhle nátlaku?

Tohle všechno od ní vím, protože si s Věrou tykáme, jsme přátelé, společně s dcerou Vendulou mi to několikrát opakovaly. Já jsem lékařskou zprávu neviděl. Myslím, že je pravdou, že skutečně ten tlak na pana Kuberu ze strany Hradu i z čínského velvyslanectví, aby nejezdil na Tchaj-wan, byl enormní. Všechno tomu nasvědčuje. Zároveň ale musím přiznat, že on si mi nikdy na tento tlak nestěžoval.

Jeho rodina mluví o tom, že se poslední dny choval jinak. Hlavně tři dny před smrtí, po návštěvě na čínské ambasádě, byl nervózní, uzavřený a vůbec nemluvil.

Jestli byl, nebo nebyl ve své kůži, mohu soudit podle jeho chování na následném víkendovém kongresu ODS. Zpětně mohu připustit, že to možná byl maličko jiný Jarda Kubera než ten, na něhož jsme byli zvyklí. Přiznám se, že jsem si toho nevšiml, a uvědomuji si to až teď zpětně s dodatečnými informacemi. Také to nebylo tak, že bych na kongresu měl čas detailně pozorovat a studovat, jak se Jarda choval.

Dcera Jaroslava Kubery říká, že podle lékařů byl infarkt už z pátku, což by odpovídalo stresové situaci po schůzce na čínském velvyslanectví. Chci se zeptat – Jaroslav Kubera vždy vystupoval jako tvrďák nad věcí a nepůsobil dojmem člověka, který se z čehokoliv sesype. Nebo se pletu?

Jarda Kubera někdy hodně klamal tělem. Věci mu nebyly jedno, ale nedával to na veřejnosti znát. A nikdy tím nechtěl zatěžovat okolí a zvlášť svou rodinu, kterou chtěl ochránit od problémů, jimž čelil. Já ho znám jako člověka velmi citlivého, který nad některými věcmi hodně přemýšlel nebo se jimi trápil mnohem víc, než si třeba někteří myslí. Měl jsem možnost ho poznat hodně blízko, vybudovali jsme si přátelský vztah a navzájem si věřili. Měl jsem možnost poznat, že on není žádný povrchní povídač, ale že nad věcmi přemýšlí.

Vy osobně se už dlouho zajímáte o okolnosti vzniku výhrůžného dokumentu. Napsal jste kvůli tomu už tři dopisy prezidentu Zemanovi, ale odpovědi jste se nedočkal. Co budete dělat dál?

Teď přemýšlím nad dalším postupem. Jak už jsem ale říkal, rozhodně to nevzdám a budu vší energií usilovat o to, aby pravda vyšla najevo. Pokud se prokáže podezření, že kancléř českého prezidenta objednal urážlivý, až výhrůžný dokument od čínské ambasády vůči Česku s cílem vystrašit předsedu českého Senátu Jaroslava Kuberu, považuji to za nehorázný a bezcharakterní čin. To všechno se musí vyjasnit, chtěl bych o tom mluvit také s ministrem zahraničí Petříčkem.

(Autor: Václav Dolejší)

Rozhovor vyšel na serveru SeznamZpravy.cz.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany