17. dubna 2020

ODS: V Senátu se nám podařilo prosadit prodloužení pomoci a vyšší finanční pomoc OSVČ

(www.ods.cz) ​​​​​​​Senátoři ODS dnes úspěšně prosadili pozměňovací návrh, který zajistí vyšší kompenzační bonus a možnost delšího čerpání podpory. OSVČ by tak získaly podporu ve výši 700 Kč/den v květnu a 900 Kč/den v červnu. Původní kompenzační bonus ve výši 500 Kč/den a jen do dubna opravdu nebyl dostatečný. ODS oceňuje, že alespoň částečně inspiruje vládu k ekonomickým krokům, které navrhuje. Nicméně slib pana premiéra ohledně podpory pro OSVČ ve výši 15 000 Kč v květnu je poněkud opožděný a hlavně nedostatečný.

„Dnes se na jednání Senátu PČR podařilo schválit a připravit k odhlasování do Poslanecké sněmovny pozměňovací návrh, který inicioval senátorský klub ODS spolu s dalšími kolegy senátory a jenž upravuje doposud vládou odsouhlasený návrh pomoci OSVČ. Oproti původní jednorázové částce, čerpatelné pouze do konce dubna, náš návrh reaguje na postupný plán rozvolňování opatření omezujících činnost OSVČ a nastavuje výši kompenzačního bonusu následovně: v březnu a v dubnu 500 Kč/den, v květnu 700 Kč/den a v červnu 900 Kč/den. Jsem rád, že Senát v uvědomění si závažnosti situace zareagoval rychle a zákon v takto upraveném znění odhlasoval. Je připraven na úterní zasedání Sněmovny a stačí, aby jej podpořili i vládní poslanci. Zároveň se nám povedlo, obdobně jako u zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie na nájemce bytů, i u zákona týkajícího se nájemců prostor sloužících podnikání, vložit poskytnutí státní záruky ve výši 80 % všech dluhů nájemců z nájemného pro pronajímatele. Věříme, že s tímto návrhem uspějeme i v Poslanecké sněmovně a tím aspoň částečně rozprostřeme zatížení z výpadků příjmů na straně nájemců a nepřeneseme je v plné míře na pronajímatele,“ sdělil místopředseda senátorského klubu ODS Zdeněk Nytra.

„Na zasedání Sněmovny začátkem dubna vládní většina odmítla pozměňovací návrhy ODS, aby pomoc OSVČ byla vyplácena po celou dobu trvání vládních opatření a stejně tak sociálnědemokratická ministryně Maláčová odmítala mimořádné navýšení ošetřovného na 80 %. O týden později vláda návrhy předložené ODS prezentuje v médiích jako své vlastní a najednou jsou dobré. Obdobně tomu bylo u možnosti podat žádost o kompenzační bonus mailem. Jako jeden z mála návrhů ODS toto prošlo a zase o týden později se paní Schillerová chlubí množstvím žádostí podaných touto cestou a prezentuje to jako svůj úspěch. Mě těší, že ODS funguje jako inspirace a je vidět, že naše ekonomické návrhy jsou správné. Myslím, že je ten správný čas, aby vláda začala skutečně spolupracovat s opozicí a předkládala zákony v dobré podobě,“ uvedl předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.