7. dubna 2020

Vláda přijala moji výzvu. Datové schránky si lze zařídit i v době nouzového stavu

(www.ods.cz) Občané mohou zřizovat datové schránky na počkání a bezplatně i v době nouzového stavu. Ministerstvo vnitra přijalo výzvu místopředsedy výboru pro veřejnou správu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a místopředsedy ODS Martina Kupky, aby ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví upravilo úřední hodiny na CzechPOINTech a umožnilo tak rychlé založení datové schránky občanům, podnikatelům a neziskovým organizacím, kteří ještě datovou schránku nemají. K výzvě se připojila Hospodářská komora ČR, Svaz měst a obcí ČR, Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR, ICT Unie, Asociace malého a středního podnikání, Iniciativa Podejto.cz. Speciální podporu výzvě přislíbila společnost SYSCAE, která je připravena vybavit zdarma ochrannými štíty pracovníky CzechPOINTů.

„Doporučuji občanům, aby v plné míře využívali datových schránek a snadno a rychle si přes ně vyřizovali úřední záležitosti z domova. A pokud svou datovou schránku dosud nemají, je nejlepší čas, aby si ji zřídili. Provozovatel systému datových schránek již před několika dny zjednodušil proceduru zřízení datové schránky tak, že se může odehrát rychle, během jedné návštěvy CzechPOINTu, a že je kompletně bezplatné, zatímco dosud bylo pro podnikající fyzické osoby zpoplatněné. Platí přitom, že v době, kdy budou občané podávat kvůli koronavirové krizi všemožné žádosti na různé úřady, je datová schránka tou nejlepší úřední přepážkou bez fyzického kontaktu,“ komentuje místopředseda ODS Martin Kupka.

Podle Zdeňka Zajíčka, prezidenta ICT Unie a předsedy sekce podpory podnikání a digitální agendy HK ČR, který byl před lety spoluautorem myšlenky datových schránek, už systém dávno není jen náhradou klasických poštovních zásilek a úředních sdělení s modrými, červenými a jinými pruhy. „Přes datové schránky se dnes občané mohou připojit k již docela širokému vějíři služeb, které stát poskytuje prostřednictvím Portálu občana. Přístupové údaje do datové schránky zároveň slouží jako prostředek k ověření vaší identity, a tak nahrazují úředně ověřený podpis, který pro mnoho žádostí člověk potřebuje. Datové schránky dávají jednoduchou šanci zaručeně odeslat ministerstvům, správě sociálního zabezpečení, úřadům práce, zdravotním pojišťovnám i dalším institucím a úřadům různá podání bez nutnosti navštívit podatelnu úřadu nebo poštu. V době nouzového stavu je dokonce zdarma i zasílání zpráv z vaší datové schránky firmám, ale i občanům a neziskovým organizacím. To dnes může odstranit mnoho problémů s věrohodným doručením i v privátní sféře,“ dodává Zdeněk Zajíček.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu