27. března 2020

Interview ČT24

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Interview ČT24 byl předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Opozice volá po otevřenosti, spolupráci a vzájemné důvěře a slibuje vládě podporu, přesto nejsou výjimkou obvykle výzvy k rezignacím toho či onoho ministra. Zdrojem nespokojenosti je zejména forma pomoci podnikatelům a zaměstnancům. Jak hodnotí kroky vlády a jak osobně prožívá koronavirovou krizi
předseda nejsilnější opoziční strany Petr Fiala z ODS? Zeptám se ho, je mým dnešním hostem. Pane profesore, dobrý večer.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Dobrý večer přeji.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Co z toho, co jste mohl dělat do koronovirové krize běžně a teď už nemůžete, vám chybí nejvíc?


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
On ten způsob práce se velmi změnil, ne že by jí bylo méně, ale je to úplně něco jiného, protože prací politika je hodně setkávat s lidmi, aspoň pro mě je to samozřejmé, že s lidmi mluvím a diskutuji, a to teď samozřejmě je velmi omezeno, nebo to nejde. Stejně tak já také pořád působím na univerzitě, a v tuto chvíli nemůžeme dělat výuku, a to je něco co dělám moc rád a co mně samozřejmě taky chybí. Takže těch změn je celá řada. Na druhé straně já jsem neustále ve spojení skrze různé videokonference, telefony a další komunikační prostředky s lidmi v terénu, s našimi starosty, primátory, s těmi, kteří se snaží na místě si poradit s koronavirovou krizí a samozřejmě taky neustále pracujeme na tom, abychom připravili dobrá řešení pro lidi a abychom nabídli takové ekonomické kroky, které pomohou nejenom zdravotně, ale řekl bych i ekonomicky, překonat to, co teď všichni prožíváme.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A vyloženě ve vašem osobním životě je třeba nějaké opatření, které sice respektujete, ale třeba vás štve, už jste přemýšlel, jak jednou budete vyprávět třeba svým vnoučatům, co jsme my všichni zažili v roce 2020, nějaký okamžik, na který nikdy nezapomenete, zejména asi ze začátku března?


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Já bych to asi řekl jinak. Já mám rodiče ve velmi úctyhodném seniorském věku a jedno z těch opatření, které jsem musel udělat, je nejprve je přesvědčit, aby sami sebe chránili a nechodili ven, ale to druhé opatření je, že já je nemohu vidět, právě pro to v jakých prostředích se pohybují a pro ně by ta choroba měla určitě kritické důsledky. Takže to je třeba věc, která mě mrzí a která určitě zasahuje do našeho rodinného života. Ale takových omezení mají kolem mě spousty lidí. A musíme všichni se chovat odpovědně, musíme se chovat tak, abychom co nejméně ohrožovali ty, kteří jsou nejrizikovějšími skupinami. A musíme dělat všechno pro to, aby se ta pandemie, aby se nemoc COVID-19 šířila co nejméně.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Vy jste řekl, že se po dalších volbách chystáte na roli
předsedy vlády, co teď, chtěl byste být v kůži premiéra?

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Kdybych v té pozici byl, tak budou odpovědně a všemi silami dělat všechno pro to, abychom si s tou krizí co nejlépe poradili. A myslím, že bych byl schopen dělat kroky, které teď dělá vláda rychleji a razantněji. Ale prosím pěkně, aby to ode mě neznělo jako nějaká laciná kritika vlády. Všichni vidí, že
Občanská demokratická strana ta základní vládní rozhodnutí podporuje. My jsme i schopni pochopit, že dochází k určitým chybám. Ale jsou zde věci, které kritizujeme a ke kterým se určitě ještě vrátíme, a to je podcenění té krize na začátku, podcenění těch základních varování od odborníků, že je potřeba se připravit na dostatek ochranných pomůcek a další věci, které vláda podle mě nedělá dobře. Ale chtěl bych říct a to mi dovolte říct, že občansky jsme teď všichni na jedné lodi, musíme dělat maximum pro to, abychom si poradili s pandemií, aby ty její následky byly pro lidi co nejmenší a v tom má vláda podporu ODS. A bylo to vidět i v Poslanecké sněmovně, kéž by ta spolupráce, o které vláda mluví, se projevovala i naopak, nejenže my podporujeme kroky vlády, ale kdyby třeba vláda více naslouchala těm opatřením, která my navrhujeme, tak by to bylo lepší, protože za každým tím naším návrhem jsou konkrétní lidé, lidé, kteří mají problémy, kterým se zavřela provozovna, kteří mají potíže udržet svoje zaměstnance, kteří měli zdravou firmu a teď najednou mají kvůli těm státním opatřením problémy. A my navrhujeme řešení, která by jim opravdu pomohla a je škoda, že to vláda ne dost poslouchá.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A my se k tomu určitě dostaneme. Jakou známku by tedy vysokoškolský pedagog
Petr Fiala, dal vládě za to, jak se činí v boji proti koronavirové krizi?

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Já bych asi nedal známku, právě jako pedagog s takovými věcmi dost šetřím, ale spíš bych řekl, že ta moje spokojenost je někde mezi 30-50 procenty. Vláda udělala některé kroky, které jsou nezbytné, to jsou ta razantní opatření, která omezují třeba náš sociální kontakt, a to si myslím, že je na místě v tuto chvíli. Vláda nedělala ze začátku dost opatření, která se týkala ochranných pomůcek, ani toho co bych nazval ekonomické přežití lidí, teď už se k něčemu dostávají a jsem rád, že řada těch věcí, se kterými vláda přišla, které jsme v úterý a ve středu schvalovali v
Poslanecké sněmovně a v Senátu, že vycházeli z našich návrhů, které jsme předložili už předtím. A věřím, že v tom vláda bude pokračovat dál, takže já jsem spokojen na nějakých 30-50 procent.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A ochranné pomůcky to je ten největší prohřešek, kterého se vláda dopustila?


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
To je prohřešek, který se těžko napravuje, protože mně dodnes volají lidé, lékaři, lidé z krajů, že těch ochranných pomůcek, že se situace sice zlepšila, ale stále jich není dost, a to jsme v nějakém třetím, čtvrtém týdnu té krize, to si myslím, že je něco, co určitě stálo za kritiku. Ale pojďme, nechme to být, pojďme kupředu a dívejme se kupředu. To, co je třeba pro mě nepochopitelné, je způsob, jakým vláda přijala v rámci toho nouzového stavu ten další balík opatření, nebo respektive jakým způsobem prodloužila ta některá razantní opatření. A když vidím, že změnila způsob té zákonné úpravy, ten postup podle jiného zákona, místo krizového se postupuje podle zákona o ochraně veřejného zdraví, tak to vyvolává otázky, proč to vláda udělala, když to nikomu nevysvětlili. A zdá se, že jedním z těch motivů bylo, aby nemuseli být odškodňování ti, které ta vládní rozhodnutí zásadním způsobem postihla. To je podle mě nepřijatelné jednání a k tomu se budeme nepochybně musel ještě vrátit. Já jsem vyzval vládu při jednání, které jsme včera měli, aby k tomu řekla jasné slovo, zatím jsem takové slovo neslyšel. A ta vysvětlení, které dostávám, nejsou podle mě uspokojivá. A hodit lidi přes palubu, hodit ty, který mají zdravou firmu, kteří prostě normálně podnikají, ale stát jim nařídí, že to z různých důvodů nemohou dělat, hodit je přes palubu, to je podle mě naprosto nepřijatelná politika.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Dobře, pojďme tedy probrat toto.
Zbyněk Stanjura k tomu prohlásil, že je to skandální a vyzval ministryni k rezignaci. Ministryně financí ovšem říká, cituji, náhrada za ušlý zisk s tím se nedá počítat, protože by to byly biliony a ohrozilo by to fungování státu. Tak co na tom jejím prohlášení není pravda, proč by měla odejít?

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Zaprvé nevíme, jestli by to byly biliony, ať to vláda spočítá, kolik by to bylo. Ale hlavně tady nedošlo k situaci, kdy bychom byli v běžném ekonomickém cyklu a dostali jsme se do nějaké ekonomické recese, došlo k situaci, kterou nikdo nemohl předvídat, na kterou se žádný podnikatel nemohl připravit a za kterou prostě nemůže. Část trhu byla státem prostě vypnuta z různých důvodů a ti lidé na to doplácejí a je tedy prostě naprosto jasné, že stát se o ně musí postarat. Podívejte se, my nejsme ve válce, to je úplný omyl, my samozřejmě bojujeme a vedeme zápas s pandemii a ten zápas je zásadní, ale není to válka, nebude zničená infrastruktura, nebudou rozbity budovy, nebudou zničeny technologie, to všechno tu zůstane, ale to, co se může stát, je, že lidé přijdou o práci, že firmy zkrachují, že živnostníci zkrachují a to je přece to, co nechceme. My tady máme zdravé firmy, stačí jim pomoci překlenout ty 2, 3, 4 kritické měsíce a oni se zase vrátí zpátky a budou zase podnikat, budou zase úspěšní. Ale povinností státu, jestliže přijal takto razantní opatření a bylo to potřeba, tak povinností státu je těm lidem finančně pomoct a popřípadě i odškodnit tam, kde to je opravdu na místě. A takové ty paušální řeči, jako nikdo si nic nezaslouží a žádné odškodnění nebude, to je podle nás politicky neodpovědné.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Vláda ale přece plánuje pomoc, tak mi řekněte váš konkrétní plán, komu by stát podle vašich představ měl hradit náhrady za ušlé příjmy, a protože to nejsou peníze, které stát vydělá, ale jsou to peníze od daňových poplatníků, to vy určitě víte, tak mi řekněte, komu vzít, aby bylo na náhrady?


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Za prvé tady nejde o to komu vzít, už teď se dostáváme s rozpočtem do deficitu velmi výrazného, vláda v něm teda byla i před tím, to si taky řekněme, a jeden z těch problémů, které máme je, že vláda v dobrých časech nešetřila, nechovala se jako řádný hospodář, sestavoval deficitní rozpočty a rozdávala, co mohla. A my jsme říkali: nedělejte to, protože přijdou horší časy a je potřeba mít rezervy, tak se chová dobrý hospodář. Ale to se nestalo. Ale druhá věc je, že za této mimořádné situace stát i za cenu deficitu musí pomoci těm lidem a musí jim pomoci naprosto konkrétně. My jsme třeba navrhovali, abych uvedl příklad, aby každý zaměstnanec, který je postižen těmi ekonomickými dopady, který je postižen tou krizí, který třeba přichází o místo, aby dostal jednorázově 15 000 korun, které mu pomohou překonat ty nejtěžší okamžiky. Vláda nakonec přistoupila k opatření, že slíbila 15 000 osobám samostatně výdělečně činným, to je dobře, tam to odpovídá našemu návrhu v tom principu, ale my jsme chtěli těmto lidem dát, pokud mají firmu do 10 lidí, 30 000 korun, protože to je částka, která by jim podle nás pomohla, aspoň trochu překonat tohle složité období.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Není ale na místě si přiznat, že tratit zkrátka na téhle té krizi budeme všichni a vzkázat tak podnikatelům, že to prostě nebude tak růžové a že skutečně může padnout řada podniků, řada z nich.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
My nemůžeme nic takového vzkazovat lidem, ti lidé za to nemohou. A každý ekonom vám řekne, že je mnohem jednodušší a efektivnější a výhodnější dát teď peníze a pomoci lidem překonat tu krátkou, doufejme, že krátkou dobu, po kterou trvají ta razantní opatření, než prostě čelit obrovské nezaměstnanosti a zkrachovalým podnikům a zkrachovalým živnostem. To vůbec nedává žádnou logiku, pojďme těm lidem pomoci, oni za to nemohou, že nastala tato situace. A musíme, a je to v našem zájmu, v zájmu společnosti si s tím poradit. Co budeme mít z toho, když tu budeme mít zkrachovalé firmy, když tu budeme mít živnostníky, kteří nebudou mít co dělat a přitom to není jejich chyba, je to prostě oko, je to shoda okolností, kdy stát musel nějak reagovat a je na místě, abychom těmto lidem pomohli a to nejsou anonymní lidé, to jsou konkrétní lidé, ti mají jména, mají rodiny, působí ve svém okolí, vždyť je všichni známe. A proč by měli všichni zkrachovat, vždyť to nemá žádnou logiku? Pojďme jim pomoct a můžeme pomoct jedině tak, že ta opatření uděláme maximálně rychle a maximálně efektivně a ze strany opozice jsou to otevřené dveře, vždyť my jsme v
Poslanecké sněmovně omezili jediný nástroj, který opozice má, to znamená diskusi nad jednotlivými zákony, nechali jsme to projít rychle, přestože vláda všechny naše návrhy odmítla, 38 pozměňovacích návrhů, až na jeden všechny odmítla, tak jsme to podpořili, abychom pomohli lidem aspoň nějak. Ale je potřeba toho udělat mnohem víc.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Já jsem zkrátka myslela, jestli není do nějaké míry přirozené, že každá krize a řeknu to na přímo, vyselektuje ty slabší, v našem případě se bavíme třeba podnikatele.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Uvidíme, jaké ty důsledky budou. Ale přece povinnosti státu, povinností politiků je udělat všechno pro to, aby tam, kde to není nutné, ti lidé to mohli přežít. Podívejte se, máte firmu, ve které platíte třeba nájem za svou provozovnu, platíte zaměstnanci, splácíte úvěr za přístroje a najednou nemůžete nic dělat, ale ty náklady pořád máte. A tady je úplně logické, že stát vám pomůže, aby se ten kritický okamžik překonal, protože znovu opakuji, není to ani válka, kdy je zničena celá infrastruktura a není to ani běžný výkyv ekonomického cyklu, na který se mohli podnikatelé připravit a kde to znamená určité riziko. V takové chvíli bych já jako představitel pravicové strany a konzervativní člověk s liberálním pohledem na ekonomiku určitě řekl, ať tomu pomůže trh. Ale tady tomu nemůže pomoci trh, protože celé oblasti trhu jsou prostě rozhodnutím státu vypnuty, a za této situaci je prostě potřeba lidem pomoct. My musíme udržet ekonomiku fungující a musíme udržet pracovní místa, musíme udržet podnikání, musíme udržet firmy, protože potom až jednou ta opatření přestanou a budeme se vracet k normálnímu životu, tak ta ekonomika se zase rozjede, pokud jí teď pomůžeme.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Co se týče ještě zákona o ochraně veřejného zdraví, vy jste řekl, že po panu premiérovi budete chtít vysvětlení, chápu správně, že jste si tedy zatím kvůli tomu nevolali, zatím nevíte, proč to udělal?


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
My jsme měli včera videokonferenci
předsedů politických stran s premiérem a členy vlády, já a další kolegové jsme se na to ptali, ale ta odpověď opravdu uspokojivá není. A mně se ani nelíbí, že vláda v této věci není otevřená, to je tak těžká situace, že je potřeba lidem říkat úplně jasně a hned všechna ta opatření a vysvětlovat je, jestli vláda přešla z jednoho režimu zákona, který umožňoval odškodnění, do režimu jiného zákona, který to odškodnění neumožňuje, tak je to prostě vážná věc a vláda jí přinejmenším musí vysvětlit. A já si myslím, že ten postup korektní není. A jenom bych chtěl všem říct, pohybujeme se na tenkém ledě, ten nouzový stav, ta opatření, která jsou přijímána, jsou vlastně na hranici ústavnosti, zasahuje do práv lidí, do našich běžných svobod a každý krok, který uděláme, jak já říkám, musíme vážit na lékárnických vahách, protože svoboda je taky důležitá a hrozně lehce se ztrácí. A nesmíme udělat nic navíc, co není nezbytně nutné pro ochranu životů a zdraví lidí.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A když jste mluvil o nouzovém stavu tak jste mi připomněl, že Andrej Babiš pro Českou televizi řekl před pár desítkami minut: „Nouzový stav v zemi bude potřeba prodloužit, myslím, že se tomu nevyhneme,“ čímž chce a dodal to, „podpořit protáhnutí o dalších 30 dní.“ Jak velký problém to může být?


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Já budu rozumět požadavku vlády, na prodloužení nouzového stavu, pokud bude zdůvodněn, pokud bude řečeno, tak, jak to podle krizového zákona řečeno mít má, jaká opatření vláda chystá v té době a pokud to prodloužení bude na nezbytně krátkou dobu. Ale pokud jenom vláda přijde do
Poslanecké sněmovny a řekne, my chceme prodloužit nouzový stav a o 30 dní, tak s tím budu mít vážné problémy. Moje představa je, že by se ten nouzový stav, pokud to bude nezbytně nutné, prodloužil o maximálně 14 dní a bylo-li by to nutné dál, tak ať vláda znovu požádá Poslaneckou sněmovnu. Ale není možné tady tuto zvláštní situaci, kdy má obrovskou sílu exekutiva téměř bez kontroly, protahovat nějak příliš dlouho. A vláda musí splnit tu podmínku podle mě, že jasně řekne, za jakých důvodů, proč potřebuje to prodloužení nouzového stavu a jaká opatření v rámci toho udělá, jinak si myslím, že je to špatný postup.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A máme my Češi všechny předpoklady pro to, abychom tu krizi zvládli?


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Já musím říct a až mě to dojímá nebo opravdu naplňuje radostí, kolik lidí se v mém okolí a prostředí, kde se pohybuji, chová maximálně odpovědně, jak lidé začali reagovat na tu situaci, že nebyly ochranné prostředky, začali šít roušky, poskytovat je dalším lidem, kolik existuje sbírek, dobrovolných aktivit. Já sám působím na Masarykově univerzitě, kde je obrovská aktivita studentů, kteří chtějí pomáhat. Myslím si, že to jsou všechno krásné věci, které ukazují, že jako společnost máme předpoklady si s tím dobře poradit. Abych taky pochválil vládu, myslím, že ta razantní opatření k omezení sociálních kontaktů přišla včas a že i to je snad jeden z předpokladů, abychom si s tím poradit mohli. A když se podíváte do zahraničí, nikdo neví a nikdo nemůže říct teď, kdy to skončí a jak rychle budeme za tím problémem, protože upřímně řečeno, ono se to týká celé Evropě a my nejsme izolovaný ostrov, my musíme čekat i na to, jak si s tím poradí ostatní země. Ale pokud jde o Českou republiku, myslím si, že jsme udělali pár kroků pro to, aby ty dopady pandemie byly co nejmenší. A možná ještě k tomu snad jedna věc na vysvětlenou, tam ani nejde o to, kolik lidí onemocní, to je taky samozřejmě podstatné, ale velmi důležité je taky, v jakém čase, aby stačily lékařské, medicínské kapacity, abychom dokázali pomoci těm lidem, kteří jsou v těch nejtěžších stavech a mají ten kritický průběh, a proto je potřeba rozkládat jaksi tu nemoc v čase, což se snad zatím daří. Ale jak říkají odborníci, více budeme vědět během 14 dnů, a pak třeba můžeme říct, že se nám to daří lépe nebo hůře.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Ano, pane předsedo, když mluvíte o čase, tak mě vlastně zajímá, jak dlouho si myslíte, že nám tahle disciplinovanost vydrží, respektive nepozorujete třeba i na sobě, že jste už v některých momentech méně ostražitý?


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Zatím ne a já se snažím, i proto, že řada lidí se na mě obrací, protože nemají důvěru třeba k vládě. Nikdy nevěřili Andreji Babišovi, mají pocit, že ta opatření zneužije svůj prospěch a obracejí se na mě a ptají se: je to opravdu nutné? A já zatím odpovídám: ano, je to nutné, chovejme se odpovědně, je to prostě potřeba. Na druhé straně, když potom představitel exekutivy řekne, že budeme mít zavřené hranice dva roky, to já považuji za naprosto nepřijatelné, na to nemá nikdo mandát, nikdo to neví a je to jenom opravdu ne nepříliš šťastné strašení lidi a aby lidé ta opatření opravdu respektovali, aby jim věřili, aby je dodržovali, tak vláda musí každý krok zdůvodnit a musí současně dát nějaký plán, jak se z toho dostaneme, co bude za měsíc, co bude za 2 měsíce přece. A ukazují to i zkušenosti třeba z asijských zemí, pokud bude nadále COVID-19 mezi populací, tak není ale možné třeba 3 měsíce držet takto razantní opatření, to bychom špatně dopadli i ekonomicky i jinak, je potřeba udělat některé kroky, které nás naučí žít i v těch složitých časech a umožní postupně se vracet k tomu normálnímu životu, a to je plán, který musí na základě podkladů, které má od epidemiologů a od odborníků, vláda připravit.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, pojďme ke konkrétním ekonomickým opatřením, náhrada mzdy, vláda chce vyplácet postiženým firmám zavřeným kvůli koronaviru 80 % na mzdy zaměstnanců, zaměstnavatel přidá 20 % a zaměstnanec dostane tedy 100 %, s tím jste spokojen?


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
To je krok dobrým směrem, ale my bychom si třeba dovedli představit a je to jeden z našich návrhů, aby firmy, které udrží stávající počet zaměstnanců, měly prominuty platby odvodů na sociální pojištění, to by určitě firmám pomohlo, víme to od nich, to jsou obrovské částky a za předpokladu, že by udržely pracovní místa, tak by se to nepochybně státu vyplatilo.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
No a je jasné, kdo by na to měl mít nárok, stačí mi ano, ne.


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Ano, to se dá bez větších problémů zjistit. Ale tady bych ještě řekl možná jednu věc obecnější, která je podstatná, kouzlo těch opatření je v tom, že jsou jednoduchá a v podstatě musejí být víceméně plošná, jakmile se to začne složitě dokazovat, vytvoří se zase nějaká komplikovaná byrokracie, tak to nikomu nepomůže, proto my preferujeme i některá plošná opatření jako třeba, že navrhujeme všem, kteří jsou tím jakkoliv dotčeni, ať se vyplatí 30 000, mám na místě OSVČ nebo 15 000 zaměstnanci, plošně, jednoduše rychle, protože i na tom, i na té rychlosti záleží, aby ti lidé to vlastně přežili ekonomicky.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pak tu máme kompenzace pro firmy, kterým klesnou výnosy o více než 30 %, tedy zaměstnanec dostane od zaměstnavatele 60 % mzdy a stát zaměstnavateli proplatí polovinu nákladů na mzdu, vezměme si třeba příklad, který může být vydavatel knih, který knihy dál připravuje, ale kvůli zavřeným knihkupectvím je nemá kde prodávat, proč má zaměstnanec dostat jen 60 % mzdy v tomto konkrétním případě?


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
To jsou vlastně ty otázky, které je potřeba zvažovat z hlediska toho, jak dlouho to trvá a zda to ten zaměstnanec při svých nákladech, s těmito penězi vůbec je schopen přežít. Já vám řeknu jiný příklad, na kterém to vysvětlím, a to je ošetřovné. Jestliže ta stávající úprava je, že osoba, která někoho ošetřuje, nemůže pracovat, dostane 60 % své mzdy, tak to bylo vymyšleno na dobu 9 dnů a 9 dnů opravdu s víc než polovinou mzdy to vydržíte, ve chvíli, kdy to má trvat třeba 2 měsíce, tak těch 60 % je strašně málo a ta rodina to pozná, pozná to možná tak, že si s tím neporadí. Proto třeba my jsme navrhovali, aby to bylo 80 %, protože to by zaručilo, že už nějak ti lidé s tím dokáží přežít. Takže u těch opatření vždycky musíme mít i u té výše, mít i na mysli, jak dlouho to trvá a skutečně si za tím představovat ty konkrétní lidi, kteří si s tou situací musejí poradit.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Jak moc budete tedy tlačit na vládu, aby se ošetřovné zvýšilo?



Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
My jsme tlačili na vládu, byl to jeden z pozměňovacích návrhů, které jsme předložili. Dokonce jsem zaslechl ministryni Maláčovou, že říkala, že těch 80 % by si ona dovedla představit, ale že koaliční kompromis nebo dohoda je taková. Byl to pozměňovací návrh, který vláda mohla hladce přijmout v
Poslanecké sněmovně, prostě to neudělala, protože se tady mluví o podaných rukách a společné cestě a jednotě a já nevím, co všechno jsme slyšeli v projevech pana premiéra, v Poslanecké sněmovně to vypadalo tak, že prošly jenom návrhy, které připravila vláda a cokoliv navrhla opozice a byly to rozumné věci, tak byly prostě smeteny ze stolu, tak jak vždycky předtím. A já si myslím, že to je škoda v tak těžké situaci je potřeba dát hlavy dohromady, každý, kdo podá ruku, je to přece vítané, my jsme připraveni o těch věcech mluvit společně, argumentovat, vysvětlovat, proč ta naše opatření vypadají, tak jak vypadají, ale bohužel zatím tohle vláda slyšet nechce. A myslím si, že to je škoda, že to je škoda pro lidi.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pojďte mi vysvětlit další věc, kterou navrhujete a to je, aby banky a nebankovní společnosti odložily lidem zasaženým koronavirovou krizí na půl roku splácení hypoték a úvěrů, tak jaké argumenty byste pane Fialo, předložil, kdybyste s těmito subjekty jednal?


Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Toto je nesmírně důležitá věc, protože lidé samozřejmě mají hypotéky, splácejí různé úvěry a ty částky jsou často nemalé a vycházejí z nějakého předpokladu, že lidé budou vydělávat, budou mít nějaké podnikání, budou mít nějaký příjem a najednou tím, že stát vypnul vypínač, a musel to tak udělat, tak ti lidé jsou bez příjmů, a přece je nechceme dostat do exekucí, nechceme je dostat do obrovských životních problémů. Proto by bylo na místě a většina bankovních domů, všechny bankovní domy jsou na tom ekonomicky dobře, aby se na půl roku, aspoň na půl roku provedlo toto opatření. Já jsem o tom mluvil i na tom jednání s vládou, slyšel jsem, že ministryně Schillerová nebo premiér Babiš jednají s některými bankami tímto směrem, nevím, kam ta jednání budou dovedena, ale
Občanská demokratická strana je už nějakou dobu přesvědčena, že toto by byla rozumná cesta, která by lidem opravdu pomohla.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Říká
předseda ODS Petr Fiala, moc díky za rozhovor. Pěkný večer, na shledanou.

Petr FIALA, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání a pěkný večer všem.


 

Petr Fiala

předseda ODS