29. března 2020

Daň z nabytí nemovitosti měla být zrušena už dávno

(www.ods.cz) Komentář místopředsedy poslaneckého klubu ODS

Jan Skopeček: „Paní ministryně financí Schillerová dnes v diskusním pořadu TV Prima oznámila, že přijde s návrhem na zrušení daně z nabytí nemovitosti. I v tomto opatření bude mít určitě naši podporu, byť s hořkostí musím dodat, že už tato daň mohla být dávno zrušena na základě opakovaným návrhů ODS v Poslanecké sněmovně, naposledy před pár měsíci při projednávání daňového balíčku.

Jsme rádi, že se paní ministryně Schillerová postupně inspiruje návrhy z programu ODS a z ekonomického balíčku ODS proti koronavirové krizi, se kterým jsme přišli už 11. března a dále ho doplňujeme. Již na počátku krize jsme přišli s návrhem na zrušení záloh na daně i odvody, odklad EET, přímou finanční podporu OSVČ, nebo odklad splátek úvěrů. Náš balíček ale obsahuje i roční daňové prázdniny a odpuštění odvodů pro OSVČ, nebo snížení daně z příjmu právnických osob, apod. Inspirovat se tedy muže paní ministryně dál a pokud možno rychleji.

Chceme ale paní ministryni a celou vládu vyzvat, ať místo ‚vyzobávání‘ jednotlivých opatření a jejich oznamování týden co týden v diskuzních pořadech, představí komplexní, promyšlený ekonomický balíček s vnitřní strukturou a logikou, který bude předem projednán a prodiskutován s opozicí. Vůbec se nebudeme zlobit, když se i v rámci něj bude paní ministryně i nadále inspirovat návrhy ODS.“

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS